Românii, obligați să-și lichideze depozitele în euro din bănci


Cetățenii români care au depozite în euro la băncile din țară s-au trezit într-o situație imposibilă. Aceștia sunt obligați de bănci, direct sau indirect, să-și scoată banii din conturi și să și-i ia acasă. Analiștii financiari susțin că situația creată de băncile din România este una fără precedent în Europa sau în lume și întărește statutul de colonie pe care îl are țara noastră.

banci Românii, obligați să și lichideze depozitele în euro din bănci

Nicio firmă din România și niciun român nu se poate împrumuta la băncile din străinătate

Rând pe rând, băncile străine care activează în România, au început să ia măsuri pentru a-i determina pe români să-și lichideze depozitele în euro. Unele au fost mai brutale, cum este cazul Raiffeisen Bank, care a desfiinţat luna trecută depozitele în euro pentru populaţie şi IMM-uri, însă altele au adoptat tactici de gherilă, afișând dobânda zero la depozitele în euro, cum a fost și BRD Group Societe Generale.  Restul băncilor practică dobânda negativă, oamenii trezindu-se, în ultimul timp, că scot mai puțini bani decât au depus inițial. ”Este o decizie a băncilor străine din țara noastră de a lichida expunerile pe România, să nu aibă angajamente aici. Se pregătește dezmembrarea României, iar acest lucru l-au început de ceva vreme. Întâi au desființat depozitele în dolari, iar acum le desființează pe cele în euro. Ei sunt niște piese dintr-un angrenaj al marilor rețele bancare și au diferite operațiuni în diferite țări. La noi vor să câștige bani fără să investească nimic, ceea ce le și reușește, folosind la maximum monopolul pe care îl au. Dau cele mai mici dobânzi la depozite comparativ cu cele pe care le cer la credite, marja de dobândă fiind de trei ori mai mare decât practică acele bănci în alte țări. Acest lucru nu-l pot face cu euro, dar îl pot face cu leul. Au un paroh care se numește Banca Națională, care face ce vor ei, pentru că politica Băncii Naționale este politica băncilor străine din România”, ne-a declarat analistul economic Ilie Șerbănescu.

Investițiile în imobiliare, cea mai prostă soluție

Varianta de a cumpăra masiv terenuri sau case pentru cei care au avut depozite în euro ar fi una extrem de dăunătoare, susține analistul Ilie Șerbănescu. ”În momentul în care încep oamenii să investească în imobiliare, începe și criza financiară. Dacă vor face acest lucru va izbucni criza, băncile străine nu vor pierde nimic pentru că și-au pus banii la adăpost, i-au dus acasă. Băncile străine nu finanțau România decât cu 8%, iar acest procent scade cu fiecare an. Ei susțin că percep marjele acestea de dobânzi înspăimântătoare din cauza riscului de țară. Iar riscul de țară nu poate fi asociat cu euro, dacă nenorocita asta de țară, așa cum o consideră ei, special ca s-o jecmănească, are euro, înseamnă că nu este o nenorocită. Dacă se întâmplă o criză, ei nu vor să suporte niciun fel de costuri. Băncile străine aproape nu mai au depozite aici, iar românii au înțeles cum stă treaba și vor să depună în euro, dar nu-i mai lasă. Din păcate, românii nu mai au nicio soluție. Principalele bănci străine din România nu au fugit niciodată de euro, este pentru prima oară când se întîmplă așa ceva. Românii vor fi nevoiți să schimbe euro în lei și să devină prizonierii lui Isărescu. Eu de 10 ani vorbesc despre starea de colonie a României. Mi-am făcut datoria față de poporul român, iar cine a vrut să audă a auzit”, a mai afirmat analistul Ilie Șerbănescu.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Românii, obligați să-și lichideze depozitele în euro din bănci

  1. Ene Constanta zice:

    Ma bucur dragii mei – daca ati hotarat sa iesim din UE ,astept sa parasim si NATO !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.