SUA transformă România într-un element destabilizator în regiune


Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Ce consecințe va avea apariția în România a unei rețele de baze militare ale SUA și NATO, citiți în materialul observatorului militar al Sputnik, Alexandr Hrolenko.

Opinie semnată de Alexandr Hrolenko

Militarizarea România, înființarea pe teritoriul ei a unei rețele de baze ale SUA și NATO pun țara într-o dependență totală față de interesele și deciziile Pentagonului, amenințând vecinii cu destabilizare și confruntate și utilizarea tuturor armelor concentrate în regiunea Mării Negre.

Bucureștiul a anunțat un plan de alocare a unei sume suplimentare de 2,5 miliarde de euro din bugetul de stat pentru „modernizarea sistemului de securitate”, fapt legat de amplasarea pe teritoriul României a Scutului Antirachetă și eșecul de care a dat dovadă recent sistemul de rachete Patriot în Arabia Saudită. Ministerul Apărării Naționale al României intenționează să-și reconstruiască baza militară Mihail Kogâlniceanu, aflată la 12 kilometri de țărmul Mării Negre și la 130 kilometri de Republica Moldova.

Baza aeriană urmează să corespundă tuturor standardelor NATO, inclusiv primirea și deservirea avioanelor militare americane F-35, capabile să transporte arme nucleare. De asemenea se planifică desfășurarea a 10 mii de militari ai Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, România a solicitat Statelor Unite un ajutor pentru modernizarea Forțelor de Operațiuni Special (FOS). În țară este instituit un comandament al FOS, iar recent șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României, Nicolae Ciucă, a avut o întrevedere cu comandantul Forțelor Operațiuni Speciale al SUA, Richard A. Clarke. Părțile au discutat despre coordonarea și sporirea compatibilității operative în misiunile forțelor de operațiuni speciale în Afganistan și Irak (în aceste țări, din anul 2002, au dobândit o experiență militară peste 20 mii de militari români). În clasamentul mondial al puterii militare Global Firepower România ocupă un loc modest – 40, fapt care o face nesemnificativă în situația politico-militară din regiune. Pentru SUA și NATO cea mai mare importanță îl are teritoriul României – conceput ca un cap de pod pentru proiectarea forțelor spre Est.

Logistica de război

Americanii utilizează baza aeriană Mihail Kogâlniceanu de la începutul operațiunii în Afganistan și Irak pentru transportarea trupelor și munițiilor, armelor și tehnicii militare. Infrastructura aerodromului și pistele de decolare și aterizare cu o lungime de 3,5 kilometri sunt suficiente pentru logistica și volumul mare de tranzit. Modernizarea de proporții în valoare de miliarde de euro este necesară doar pentru transformarea unui „punct de popas” în ceva mai important – formarea unui baze aeriene strategice care ar permite SUA și NATO să controleze bazinul Mării Negre și regiunile învecinate.

Proiectul prevede construcția unor noi obiective (1,57 miliarde de euro din bugetul României) și reconstrucția spațiului de 300 de hectare. Baza aeriană va avea o centrală electrică proprie, un orășel pentru pregătirea militarilor, spațiu de locuit, spitale, sală de sport, bazin de înot, club pentru ofițeri, magazin și multe altele, într-un perimetru protejat de 76 de kilometri.

Publicația britanică The Times notează: România își consolidează apărarea împotriva Rusiei. Însă Moscova nu amenință cu nimic Bucureștiul (sunt despărțiți de două state). Adevărata amenințare pentru România și vecinii ei (inclusiv Republica Moldova) este reprezentată de eforturile active și expansive ale SUA și NATO. Rusia doar reacționează adecvat la sporirea potențialului militar al alianței în apropierea de frontierele ei. De la baza Kogâlniceanu până la baza navală rusă din Sevastopol sunt doar 400 de kilometri sau 20 minute de zbor.

Concentrarea forțelor și armelor ofensive (posibil, nucleare) în România provoacă în mod firesc și inevitabil măsuri de răspuns din partea Ministerului Apărării din Rusia. Astfel, mai devreme, în contextul consolidării pozițiilor Scutului Antirachetă la Deveselu, primele rachete hipersonice Kinjal au fost amplasate în Districtul Militar de Sud (care asigură protecția teritoriului rus din apropiere Mării Negre). Aproximativ în același timp Flota Navală Rusă a primit în dotare șase noi submarine a proiectului 636.3 „Varșavyanka”, cu rachete de croazieră „Kalibr”, iar în Crimeea au fost desfășurate patru divizii ale sistemelor de rachetă S-400 „Triumf”. Astfel, sub supraveghere sigură se află practic tot bazinul Mării Negre și spațiul aerian al regiunii.

Dansul pe greble

În februarie, 500 de militari americani au sosit pentru consolidarea bazei aeriene Kogâlniceanu, unde din primăvara anului 2018 staționa escadrila polivalentă britanică a avioanelor Eurofighter Typhoon de generația 4++.

Baza devine un centru al activității sporite a Alianței în regiune. Tot tabloul este completat de Forțele Navale ale României (3 fregate și 4 corvete), care participă la exercițiile militare antirusești ale NATO în Marea Neagră. Punând la dispoziția Pentagonului trupele și teritoriul său national, Bucureștiul, de facto, pune în pericol și vecinii săi apropiați, inclusiv Republica Moldova.

La cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că țara lui intenționează să mențină relații bune și să coopereze cu toți partenerii. Totuși, e destul de greu să-ți respecți neutralitatea și să-ți asiguri securitatea fiind în vecinătate cu bazele NATO. E știut faptul că sistemul american al apărării antirachetă de la Deveselu conține componente și funcții offensive. Din lansatoarele sistemului antirachetă Standard SM-3 este posibil startul rachetelor de croazieră Tomahawk cu o rază de acțiune de 2500 kilometri (a se observa – de la Deveselu până la Moscova sunt 1600 km, iar până la Sevastopol – 700 kilometri). În acest fel, Republica Moldova și alți vecini ai României, de facto, devin niște ostatici ai Pentagonului.

Anul trecut Bucureștiul a negat informațiile despre o mutare la Deveselu a 50 de focoase nucleare, însă dacă va fi necesar, Pentagonul o va face fără nicio coordonare cu partenerii români docili. Ar fi logic să admitem că bazele de rachete și aeriene ale Pentagonului în România vor deveni ținte prioritare pentru un atac de răspuns sau preventiv. Există o mare probabilitate că daunele provocate statelor est-europene vor fi apreciate de Washington cu un calm cinic.

Adevăratele teste ale sistemului antirachetă a SUA, în cadrul exercițiilor militare Maritime Theater Missile Defense cu statele aliate în 2015 au arătat doar capacitatea rachetei interceptoare Standard-3 de a lovi racheta balistică cu rază scurtă de acțiune, care nu este una din cele mai eficiente, pe o direcție de zbor cunoscută prealabil. Un atac masiv cu rachete din direcții diferite nu va putea fi respinsă de interceptor Standard-3. A adus mai multă siguranță extinderea Alianței spre Est? E o întrebare retorică.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în ARMATA(NATO). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la SUA transformă România într-un element destabilizator în regiune

 1. traian21 zice:

  Din articol înțeleg că bazele militare rusești din Crimeea nu amenință România, dar baza militară de la Kogălniceanu amenință Rusia pentru că la Deveselu există componente cu potențial agresiv. Logica militară sovietică, moștenitoare a logicii imperiale ruse, ne e cunoscută. Observatorul militar al Sputnik, Alexandr Hrolenko, putea avea mai multă logică, dacă ne povestea cum apără bazele militare rusești din Transnistria, independența Republicii Moldova ! Ca să nu mai amintim de omuleții verzi care îi apără pe etnicii ruși oriunde s-ar afla !

  Apreciat de 1 persoană

  • Un Nene zice:

   Lovitura de stat esuata a CIA in Ukraina a lasat SUA fara Crimea, ceea ce urmareau ei de fapt sa obtine prin atragerea Ukrainei in NATO si pozitionarea unei baze in Crimea pentru a avea controlul asupra Marii Negre. Odata esuat planul, au trebuit sa se orienteze catre Romania care este deja membru NATO si are deja tehnica si baze militare americane pe teritoriul sau. Turcia nu mai poate fi considerat un partener viabil aliantei NATO si de acea si mai mult le surade americanilor teritoriul Romaniei. Asta daca vrei sa faci geopolitica.si vrei sa fi realist si nu doar sa faci polemica, analizeaza din toate punctele de vedere situatioa si nu fi indoctrinat.

   Apreciază

   • Citadela zice:

    :)))
    Un orb conduce pe alt orb :))
    Lovitura de stat esuata…., hahahaha!
    Turcia este CEL mai fidel partener din zona al aliantei, care face mereu curatenie dupa ospatul celor mari.
    Ceea ce vezi tu este gardul vopsit pe dinafara , hehe!

    Apreciază

  • Citadela zice:

   ” Logica militară sovietică, moștenitoare a logicii imperiale ruse, ne e cunoscută.”

   Federatia Rusa nu mai este nici imperiu si nici Rusia sovietica ci una dintre cele mai agresive si barbare tari capitaliste in parteneriat cu restul de vestici agresivi.
   Fed Rusa, are o constitutie CLARA de tip american( unde apare clar obligativitatea de a asculta de amer\ica si de regulamentele legii internationale), cu consilieri americani instalati in fiecare organ de conducere nu mai are absolut nimic din fosta urss sai din mentalitatea veche imperiala sau stalinista( dar din pacate va cade greu fisa). Parlamentul rus voteaza legi antipopulare al caror scop este de divizare in contiuare a partii asiatice, regionalizare ca orientare in viitorul apropiat, de predare a siberiei Chinei si de exterminare a poporului alb rus, aducerea lui la un numar de 4 milioane asa cum sunt prevederile intelegerii MUTUALE(atentie) intre marile puteri.
   Asa ca uita de omuletii verzi care au trecut prin Crimeea EXCLUSIV cu scopul de consolidare a acestui aparat represiv si antipopular si a organelor lor de conducere, pentru amagirea poporului si intarirea RAITINGULUI POLITIC a lui Putinache.
   De Crimeea n-are nimeni nevoie!…acel avint de expansiune s-a stins DEFINITIV si FORMAL in 1989.
   Sper ca nu te-am facut sa plingi ca nu mai ai sperante de „eliberare” din EST precum te-ai obisnuit.
   „Cavaleria” nu mai vine.
   Ai ramas singur pa barba ta!

   Apreciază

 2. Citadela zice:

  De exemplu ultima reforma absolut criminala a lui Putin ( comandata din vest de stapinii banilor si planului de demontare a lumii vechi) indreptata direct impotriva poporului rus a fost marirea virstei de pensionare la 67 de ani pentru barbati si 62 pentru femei, virsta care depaseste virsta medie de supravietuire a rusului de rind. Cu reforma asta a pensionarii si au adaugat la arsenal inca o arma redutabila de depopulare sigura si economica si care nu poate fi considerata legal ca fii d genocid.

  De asta vad ca cei de la sputnik tac milc.

  Apreciază

 3. traian21 zice:

  Dragă Citadela,Rusia a rămas Rusia. Impresia că occidentul dirijează ce se întâmplă în Rusia e exagerată. Poate ar vrea ei, dar Rusia e Rusia. Dacă Putin a greșit cu ceva sau va greși cumva cândva e dreptul lui și probabil va trage ponoasele, el și poporul rus care îl acceptă sau îl suportă. Nu e însă treaba mea. Speranțele că vin americanii ca și speranțele că vin rușii sunt mai degrabă temeri. Prin anii 50 când partizanii prin munți sau oamenii mai interesați de soarta noastră îi așteptau să ne elibereze, americanii negociau cu rușii până au tras „cortina de fier”, pentru că nu s-au înțeles la împărțeală. Dacă noi românii, sau noi rușii, vrem ceva, „Natura” ne ajută, dar nu ne bagă în traistă. Dacă apelăm la alții, plătim cât ne cer ei sau căutăm în altă parte. Deocamdată, și noi și rușii, putem circula relativ liber prin lume și ne putem stabili unde ni se pare mai confortabil. Mai există și drepturile omului, care măcar în teorie ne permit să trăim, chiar dacă nu ne place mediul în care trăim Crimeea a fost a Rusiei Kievene; a fost a Khazarilor, a fost a Tătarilor, A fost a Imperiului Rus, apoi a Imperiului sovietic, a Ucrainienilor și dacă mai așteptăm puțin poate deveni al 70-lea stat american. Cine știe, dacă nu vor vota alipirea la SUA, unde n-au nevoie de pensie ? E o glumă, dar istoria ne învață că imperiile cresc și explodează de atâta „progres”, Cetățeanul roman devine longobard, apoi genovez, apoi italian, apoi american. Mă refer la „roman” nu la român care ar vrea să devină neamț, fără să respecte legile.

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Inteleg ca ai motivele tale sa vrei ca Rusia sa ramina Rusia aia a lui Brejnev. Ea in schimb este complet altceva, o mare corporatie multinationala cu administratori locali ca peste tot care are rolul de a implementa planul de demontare a regiunii numita Rusia si de depopulare masiva( realizata deja in mare parte) 30 – 40 milioane de disparuti din rindul populatiei in 30 de ani.

   Tu speri sa tot bati la usa lor ca sa ti recuperezi tezaurul. Este ca si cum un vecin de bloc a uitat sa ti dea inapoi o scula impumutata, s a mutat din apartamentul sau insa tu blocat pe o idee fixa continui sa bati la usa lui si sa ii pretinzi noului chirias datoria celui vechi. Vise placute!

   Este ca si cum am cere acum italienilor aurul Daciei.
   In al doilea rind tezaurul Romaniei nici nu a ajuns la Moscova vreodata ci a cotit o direct in Elvetia unde il asteptau stapinii banilor.

   Apreciază

 4. Ionel zice:

  Nimeni nu-si doreste sa fie sub controlul unei tari sarace, corupte, unde minciuna este politica e stat si dictatura guverneaza !

  Apreciază

 5. Bu zice:

  V-au orbit americanii cu ura contra Rusiei,,,,,,

  Apreciază

 6. Enoh zice:

  -Dacă suntem sub ocupaţie occidentalo-jidănească trebuie să suportăm.
  S-a ajuns să joace americanii tontoroiu în ţara noastră şi să fim la ordinul lor. Mor români în Irak pt interese străine din care nu câştigăm nimic.

  Dar toate astea până într-o zi, când ne vom elibera din jugul care ni s-a pus, iar această eliberare în contextul actual devine o imposibilitate (ţara e pusă pe butuci, fără armată, fără economie, fără legislaţie care să ne avantajeze, fără conducători care să fie ai noştri).

  Dar în evoluţia lumii există şi destin, iar destinul nostru e legat de ruşi, poate şi pentru că în populaţia ruşilor există un mare procent de genă geto-dacică.
  Şi nu degeaba la cârma Rusiei a fost adus de soartă Putin, care este român de origine.

  Când va începe „dansul” (al treilea) occidentul şi america vor fi rase de pe faţa pământului. Prima va fi Turcia, care va fi distrusă atomic.
  Într-un fel se va face şi dreptate, că vestul arogant nu s-a dezvoltat decât prin jaf şi cotropire, ca urmaşi ai Imperiului roman renăscut (UE).
  O adunătură de degeneraţi (de aceea ne i-au copii ca să-şi îmbunătăţească rasa). Ce putea să rezulte dintr-un Nero sau dintr-un Caligula?

  Şi nu fiţi naivi să credeţi că v-au furat ruşii tezaurul. Acolo stă mai bine, că dacă ni l-ar înapoia, cât ai clipi ar lua calea occidentului. Ar revendica câte ceva din el toţi poponauţii, cum şi-au revendicat pământuri, păduri, clădiri şi sate întregi.
  Dar încet, încet ne vom lua totul înapoi.

  Şi sper ca odată cu dispariţia occidentului să dispară şi capitalismul cu democraţia lor mincinoasă, în care unul este mai democrat decât altul, iar conducătorii au ajuns un fel de sergenţi de serviciu pe companie, acţionând la comanda altora, ce nu au nimic în comun cu interesul neamului nostru.
  Doar în ruşi mai avem o speranţă.

  Apreciază

 7. traian21 zice:

  Dacă am fi în stare, ar fi de dorit să ne descurcăm singuri ca stat mafiot până una alta. Până acum, rușii ne-au sufocat cu „prietenia lor”, nu pleacă din Republica Moldova și manipulează grosolan informațiile. Doar nu armata ucrainiană a ocupat Bucovina de Nord și nu moldovenii au separat Basarabia de Moldova ? Românul zicea: „Ferește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc singur !” Chestia cu capitalismul și socialismul care se ceartă pentru dreptul de proprietate asupra statelor, e discutată inutil. E problema cetățenilor ruși, cui permit și ce permit să facă din economia și societatea Rusiei (poate și a Federației Ruse, dar aici e o contradicție între vorbe și fapte). Nici ei nu știu dacă e socialism, capitalism sau …. Putin e un om susținut de o structură. Mai aproape de realitate ar fi o dictatură oligarhică.

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Dupa 30 de ani de cind nu mai esti sub umbrela CAER, Traiane, si nu ai mai auzit de rusi oare tot sufocat te simti?Daca este asa, ar trebui sa te consulti cu un cadru medical, deoarece cred ca i altceva. Tineretul nici macar nu intelege despre ce vorbesti cu ce se maninca.
   Gresesti si cu Transnistria. Gasca de golani oligarhi locali platesc bani grei mafiei militare mercenare care a ramas pe acolo ca sa si mentina ciolanul gros ca peste tot. Militarii d acolo n au nici o legatura cu fed rusa. Aia s au dezis demult de ei. Ai ramas in urma cu stirile ti am mai spus. Rusia aia din mintile nostagicilor NU mai exista. A venit alt chirias in Rusia si se numesc stapinii banilor, complexul bancaro financiar impreuna cu gasca de oligarhi care stau ca cioril pe teava de gaze si sug totul pentru ei, iar poporul se zbate in saracie lucie.
   50% din rusi sunt sub nivelul de saracie, cad acoprisurile pe ei, traiesc in cocioabe mizerabile, vezi pe net, sunt bolnavi si pe cale sa fie exterminati…despre care putere vorbesti?Rusul din nefericire pentru rasa alba se doreste eliminat. Asta i sarcina conducerii actuale impuse prin tratat. Provincia i ca si la noi aproape pustie. Vezi pe net. Ii macina sistematic fara sanse de a putea face nimic, deoarece poporul singur nu poate nimic.
   Vise placute!

   Apreciază

 8. Enoh zice:

  Dictatura este cea mai eficientă formă de guvernare.
  Democraţia şi alegerile prin vot sunt praf în ochi.
  În spatele preşedinţilor americani sunt unii care dictează, îi controlează şi le fac programul.
  În spatele preşedinţilor noştri, de asemenea, numai că aceştia nu au nimic comun cu poporul român.

  Şi toată această mascaradă este posibilă. Deci democraţia de acest gen este susţinută voit, căci prin ea pot acţiona lejer păpuşarii planetei pentru a-şi atinge scopurile.

  Deşii de 30 de ani mergem din rău în mai rău, poporul român (marea masă) se lasă manipulat, prostit, minţit şi ademenit spre a migra în vest şi nimeni nu mai vrea să schimbe lumea printr-o revoluţie. Şi şti de ce? Pentru că popoarele nu se revoltă decât de foame. Şi deocamdată, cât mai sunt chimicale şi mai vin tir-urile cu pâine congelată din afară, foamea e păcălită. Dar aşa, nici o schimbare nu va avea loc. Dimpotrivă, planurile sforarilor planetari sunt impuse pas cu pas, până ne vor cumpăra cu totul.

  Şi nu mai daţi vina pe ruşi, că de 30 de ani nu mai avem nici o legătură cu ei şi tocmai în aceşti ani am devenit colonie.

  Iar aceşti „parteneri strategici” care ne-au luat sub aripa lor, în cazul unui conflict armat, îşi vor lua tălpăşiţa. Bancherii vor pleca, investitorii vor fugi, lăsând în urmă hale improvizate şi depozite goale, jidănimea va fugi cu toată agoniseala şi noi, românii, vom intra în foame, cu o ţară prăduită şi goală, ca o casă devastată după ce pleacă invitaţii de la revelion.

  Poate abia atunci ne vom trezi.
  Şi ne vom reveni, că mereu au fost căderi şi noi începuturi. Pentru că lumea trebuie să evolueze şi depăşirea capitalismului, cu intrarea într-o nouă eră, care să ne transforme într-o civilizaţie raţională, nu se poate face fără o resetare a lumii la nivel planetar.

  Atâta timp cât ne distrugem planeta cu o inconştienţă soră cu nebunia şi ucidem animale pentru a le mânca, asta nu poate fi o civilizaţie raţională.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.