Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume. Investigație jurnalistică


Норвежский лосось — самая токсичная еда во всем мире. Журналистское раследование

Pe parcursul a cîtorva luni, jurnaliștii francezi Nicolas Daniel și Louis de Barbeirac au studiat industria pescuitului din interior.

Ei au călătorit din Norvegia în Vietnam, au călătorit în Suedia și Danemarca. Rezultatul investigației lor a fost un film care dezvăluia adevărul pe care încearcă să se ascundă „lobby-ul pescăresc”.

Ei au început ancheta în vestul Norvegiei, unde în mediul rural există multe ferme piscicole care se ocupă cu cultivarea artificială a somonului. Jurnaliștii s-au întîlnit cu activistul, ecologul și fondatorul norvegian al Uniunii pentru protecția naturii Norvegiei, Kurt Odekalv, care consideră scandalos faptul că este ascuns sub apele fiordurilor.

Kurt Odekalv demult se luptă cu fermele care cresc artificial somon în Norvegia. El a povestit detalii șocante despre activitatea lor.

„În Norvegia, situația peștilor este catastrofală. Există prea mulți pești: la o fermă atît de mică ei cresc cîte 2 milioane de animale! Peștele este bolnav, acum putem vorbi deja despre o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă cu somon au cuprins întreaga Norvegie. Dar acest lucru se ascunde de consumatori”, spune Kurt.

Activistul monitorizează marile ferme piscicole în ultimii 10 ani și le ține sub control, adunînd dovezi. El are înregistrări în care se vede cum lucrătorii din aceste ferme piscicole toarnă în apă un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.

„Ei înșiși sunt nevoiți să poarte măști de gaz și costume de protecție pentru a nu fi afectați de substanțele chimice pentru tratarea rezervațiilor de apă de paraziți, iar în astfel de ferme acesta este un lucru obișnuit. În astfel de somon puteți găsi o varietate mare de substanțe chimice. Aceasta ne poate otrăvi, și omul nu trebuie să mănînce asta”, a spus el.

Kurt afirmă fără probleme: „Somonul norvegian este cel mai toxic produs din lume.” Pescuitul în Norvegia aduce 4 miliarde de dolari pe an și se află pe locul doi după petrol.

Pentru a dezvălui secretele acestor ferme, Kurd Odekalv folosește o corabie cu elemente de spionaj. „Fundul fermelor piscicole este acoperit cu depuneri de 15 metri, este plină de bacterii – acestea toate sînt resturile de mîncare și deșeuri de substanțe chimice adăugate pentru a ucide paraziții. Nivelul de poluare este foarte ridicat. Substanțe toxice, excremente de pește…

Fundul mării este complet distrus, este ca o fabrică de gaze. „Bule de metan și altele, iar pesticidele se aseamănă cu substanțele care erau folosite în atacurile cu gaze în timpul Primului Război Mondial”.

Principala problemă a pescarilor norvegieni sînt așa-numiții păduche de pește, care, parazitînd pe corpul peștelui, îl poate ucide. Păduchile de mare dezvoltă rezistență la orice specie, așa că pescarii folosesc pesticide, a căror eficiență este cu mult mai mare.

„Acest lucru are un efect negativ asupra peștelui. Deci 50% din peștii din ferme se nasc cu mutație. Ei nu pot închide gura. Aceasta este o mutație a genelor și pentru ca aceasta să dispară, în mare ar trebui să trăiască 8 generații. Cînd omul va vedea un astfel de pește, nu va dori să-l mănînce, dar dacă capul va fi tăiat, nimeni nu va observa”, a spus el.

Și somonul este susceptibil la mutație. El a arătat că la somonul proaspăt, carnea se destramă la tăiere.

„Nu ar trebui să fie, carnea ar trebui să fie elastică. După cum știți, somonul sălbatic are 5–7% grăsimi, iar cel crescut artificial are 15–34% grăsime. Și toate toxinele se adună în țesutul adipos. În consecință, acest pește devine cel mai toxic din lume”, a subliniat el.

http://ecology.md

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(pericol). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume. Investigație jurnalistică

 1. Liviu zice:

  mîncare – http://www.dexonline.ro:8080/definitie/m%C3%A2ncare
  atît – http://www.dexonline.ro:8080/definitie/at%C3%A2t

  Lupule da si tu un update la dictionar si lasa „î”-urile sa fie inlocuite de Â

  Apreciază

 2. 100% BS rusesc (vezi sursa citata, căci nimic ce vine de la ruși nu este fără țintă; totul este cu traget), in acest caz, ca să hurt vecinul lor direct f. avansat Norway, și care este și cea mai avansată țara din lume (Very high human development): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index#Middle_East_and_North_Africa

  Apreciat de 1 persoană

 3. Sanda zice:

  Eu nu mai inteleg nimic,atata bla ,bla se face cu somonul norvegian dar nu se face nimic,de ce super market urile sunt pline de aceasta bomba si de ce li se da voie sa l mai comercialuzeze daca se stie lucrul asta? si nu e iefti de loc cel putin in Romania este un produs de lux,nu ajunfe oricine sa il consume,sau este voit sa ne otraveasca cu buna stiinta?

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Din cauza snobismului si imitarii rasfatului vestic a ramas in urma si la capitolul mincat sanatos. Multi au ramas blocati pe ideea ca tot cei scump este de buna calitate.

   Invatati engleza si citit articole americane serioase ale org de protectie REALA a sanatatii comunitatii daca asa precum domnul de mai sus nu aveti incredere in ecologistii moldoveni.

   Apreciază

 4. Mihaela zice:

  Bună,
  Despre somonul care are certificatul ASC pentru activități piscicole durabile ce parere aveti?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.