Schimbări majore la legea pensiilor. Se reduce stagiul de cotizare


Vârsta standard de pensionare se va reduce cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă. Potrivit unui proiect legislativ al deputaților PSD, cei care au lucrat 30 de ani în grpa a II-a de uncă vor putea ieși la pensie mai devreme cu 10 ani.

pens Schimbări majore la legea pensiilor. Se reduce stagiul de cotizare

În prezent circa 30.000 de români lucrează în condiții deosebite de muncă

Deputații au decis să modifice Legea pensiilor pentru a repara anumite inechități produse celor care s-au încadrat în grupa a II-a de muncă și în condiții deosebite. Astfel, românii din aceste categorii vor beneficia de reducere a stagiului de cotizare cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiții. De exemplu, pentru 6 ani lucrați, vârsta stadard de pensionare se reduce cu 2 ani, pentru 20 de ani, cu 6 ani și 8 luni, iar pentru 30 de ani, vârsta standard de pensionare se va reduce cu 10 ani. ”Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă, se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă. Locurile de muncă dintr-o unitate economică similare celor încadrate în condiții deosebite vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă”, se arată în proiectul legislativ.

Zgomotul și vibrațiile, dăunătoare sănătății

Un loc de muncă poate fi încadrat în categoria celor cu condiții deosebite dacă se înregistrează prezența zgomotelor, vibrațiilor, a undelor electromagnetice, presiunii, radiațiilor ionizante, radiațiilor laser de putere neprotejate, precum și a noxelor profesionale chimice și biologice prevăzute în Normele generale de protecție a muncii, care nu respectă limitele admise prevăzute în aceste norme. Totodată, condițiile deosebite implică un răspuns specific al organismului la agresiunea noxei profesionale, evidențiat prin indicatori de expunere și de efect biologic, precum și o morbiditate exprimată prin boli profesionale la locul de muncă în ultimii 15 ani. Potrivit ultimilor reglementări legale, condițiile deosebite au fost definite ca fiind locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă. ”Dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă și/sau în condiții deosebite de muncă cel puțin 6 ani împliniți, sistemul public de pensii fiind cel care poate recompensa astfel efectul nociv al acestor condiții și necesitatea ieșirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcție de numărul anilor împliniți de stagiu de cotizare în condiții deosebite”, precizează deputații.

https://www.national.ro

 

Acest articol a fost publicat în LOCURI DE MUNCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.