Trupele americane, lovite de artilerie din direcția pozițiilor turcești din Siria


Siria

Trupele americane staționate în nordul Siriei au ajuns sub focul artileriei din direcția pozițiilor turcești din apropiere, a confirmat Pentagonul. Nu au fost victime.

 Reacționând la știrile din media despre exploziile de lângă orașul Kobani, Pentagonul a spus că trupele SUA ”au intrat sub focul artileriei dinspre pozițiile turcești la ora 9 p.m., pe 11 octombrie” și că exploziile au avut loc ”într-o zonă cunoscută de turci ca având prezența trupelor SUA”, scrie Russia Today.

Soldații americani nu au fost retrași din oraș, spune declarația, adăugând că Washingtonul ”se opune în continuare intrării militare turcești în Siria”.

SUA cere ca Turcia să evite acțiuni care ar putea avea ca rezultat acțiuni defensive imediate.

Vineri noaptea, Associated Press a raportat că un avanpost american a fost abandonat după bombardament, citând oficiali SUA, dar a observat că baza mare din Kobani nu a fost evacuată sau afectată de lovitură. Avanpostul va fi probabil repocupat curând, au adăugat oficialii.

Ministrul Apărării din Turcia a spus că lovitura a fost un răspuns la un atac cu mortieră al milițiilor kurde, pe care le-a numit ”teroriste”, adăugând că Turcia nu a țintit trupele SUA în zonă și că s-au luat măsuri ca să fie evitată țintirea pozițiilor SUA.

Ankara este în mijlocul unei operațiuni în nordul Siriei de curățare a nucleelor de luptători kurzi pe care le consideră o amenințare, pentru a stabili ”o zonă sigură” de-a lungul graniței siriano-turce unde speră să relocheze milioanele de refugiați care au fugit în Turcia în timpul războiului civil din Siria.

Trupele SUA au colaborat cu luptătorii kurzi în Siria timp de câțiva ani – în mod vădit împotriva dorinței Damascului – unde milițiile au întreprins un număr de operațiuni împotriva Statului Islamic, fiind susținute aerian de americani. Nivelul trupelor s-a diminuat în anii recenți la circa 1.000 de persoane, majoritatea staționați în nord, lângă granița Turciei.

Criticii au atacat recenta ”retragere” a SUA din Siria, argumentând că Washington și-a ”abandonat” aliații kurzi, totuși mișcarea a implicat doar vreo 50 de soldați care doar s-au retras spre o bază mai mare.

 Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL(razboi). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.