România importă deșeuri deși este invadată de gunoaie


Gunoaie

BBC a realizat un reportaj despre o situație neverosimilă din România: deși țara este invadată de gunoaie, totuși importă deșeuri.

 Jurnaliștii BBC au realizat un reportaj în care au arătat că firmele de reciclare din România, care se ocupă de reprocesarea deșeurilor din țară, riscă să rămână fără activitate din cauza lipsei de materie primă și că, din acest motiv, importă deșeuri selectate din țări precum Marea Britanie.

Pentru a afla dedesubturile acestei situații neverosimile, corespondentul BBC, Nick Thorpe, a venit în România după răspunsuri.

”De ce o țară care este inundată de gunoaie importă și mai multe din străinătate? România are o problemă cu reciclarea…”, spune Nick Thorpe în reportajul său.

Constantin Damov, directorul unei firme de reciclare, i-a spus corespondentului BBC că doar 50 la sută din capacitate este acoperită cu materiale locale, în timp ce celelalte 50 de procente sunt completate cu materiale din exteriorul țării.

La întrebările jurnalistului BBC, directorul firmei de reciclare spune că dacă nu importă materiale, activitatea firmei se reduce la jumătate.

Industria de reciclare din România depinde de gunoaiele străine, pentru că nu există colectare selectivă. Nick Thrope a remarcat că problema nu este tratată cu seriozitate nici măcar în București: „Oamenii din București nu sunt preocupați de selectare. De fapt, aruncă orice în același tomberon”, spune jurnalistul.

Concluzia corespondentului BBC este aceea că legislația ar fi trebuit să reglementeze activitatea de reciclare și să o alinieze standardelor UE, însă lucrurile par să meargă și mai rău. Firmele colectoare nu fac față volumului uriaș de gunoaie și nu reușesc să le sorteze.

Potrivit informațiilor corespondetului BBC, aproximativ 90 la sută din deșeurile produse în România ajung la gropile de gunoi, „cele oficiale și neoficiale”.

Culmea este că niciun oficial din Ministerul Mediului nu a fost disponibil să ofere vreo explicație pentru BBC.

Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.