Turcia bombardează Siria, Europa o răsplătește cu un miliard de euro


Turcia bombardează Siria, Europa o răsplătește cu un miliard de euro

Între sfârșitul anului și începutul lui 2020, Europa va plăti o nouă tranșă de un miliard de euro din sumele prevăzute în acordul din 2016 pentru menținerea refugiaților sirieni în Turcia.
După cum scrie ziarul italian La Repubblica, după un armistițiu incert, după un război în care, în continuare, există victime și o situație extrem de confuză în nordul Siriei,, Europa, a cărei voce abia s-a auzit în ultimele săptămâni în conflictul sirian, a decis să îi dăruiască președintelui Recep Taiyyp Erdogan încă un miliard de euro din cele șase promise.
Totul a început joia trecuta, după ce vicepreședintele american Mike Pence a anunțat de la Ankara ceea ce SUA a numit „încetare a focului”, iar Ankara a considerat drept „pauză” în ofensiva declanșată de turci în nord-estul Siriei.
În aceeași zi, Consiliul European condamna, firav, de la Bruxelles, atacul turcesc asupra kurzilor, în timp ce, de la Berlin se anunța plătirea unei noi tranșe din suma ce urmează să fie alocată Turciei pe baza Acordului din 2016. În schimbul opririi refugiaților sirieni în Turcia, Brxuelles-ul s-a angajat să îi acorde acum 3 ani să-i ofere lui Erdogan șase miliarde de euro.
În cadrul pactului au fost convenite cu UE, pentru anii 2016-2019, două tranșe de câte trei miliarde de euro, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale refugiaților sirieni aflați în Turcia. Partea turcă se plânge însă că în țară au sosit mult mai puțini bani decât fusese stabilit.
În tot acest timp, conflictul din nord-estul Siriei riscă să escaladaze, având în vedere că, pentru câteva ore, sâmbătă, au apărut zvonuri, confirmate parțial de imagini, despre primele confruntări directe între armata siriană, desfășurată în nordul țării după acordul dintre Damasc și kurzi și milițiile pro-turce susținute de armata turcă.
Situația din Siria urmează să fie discutată marți, la Sochi, de președintele Vladimir Putin și liderul de la Ankara.
Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL (la zi). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.