Serbia, lecție dată României – ne ia de sub nas șansa de a deveni un stat-cheie


 Aleksandar Vucic

Este lecția pe care Serbia o dă României – țara care putea de mult să facă acest pas, sugerat chiar de președintele George Bush Sr. – o punte între Est și Vest, bazată pe multe argumente.

 Serbia a semnat un acord Uniunea Economică Eurasiatică, din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan şi Kyrgyzstan. Important este faptul că UEE are acorduri de liber comerţ cu China, Singapore, Vietnam și Iran.

Ce înseamnă asta? O deschidere puternică spre est a economiei sârbe, spre resursele imense și piața uriașă a Eurasiei.

Și, poate cel mai important aspect, Serbia dorește să intre în Uniunea Europeană – evitând un singur aspect: legătura cu NATO.

Respingerea NATO și SUA are motivele istorice, peste care sârbii nu pot trece,  dar e vorba și luciditatea liderilor sârbi, care știu că acolo unde apare prezența militară americană, vin și problemele: penetrarea informativă, imixtiunea politică, puneri în scenă ”civice” – și peste toate cheltuieli uriașe fără sens, pretenții exagerate și diverse ”to do list”.

Nu, Serbia vrea afaceri și dezvoltare cu toată lumea, preluând rolul de PUNTE între est și vest.

De altfel, aceasta este și lecția pe care Belgradul o dă Bucureștiului – capitala unei țări care putea de mult să facă acest pas, sugerat chiar de președintele George Bush Sr. – o punte între Est și Vest, bazată pe multe argumente.

O șansă de a deveni un stat-cheie atât pentru UE, cât și pentru UEE. O șansă care ne garanta, mai bine decât orice sistem de rachete, inviolabilitatea.

România a refuzat, Serbia a făcut pasul. Sigur că imediat au venit reacțiile stupide ale presei deraiate – de tip ”Inacţiunea Vestului lasă loc pentru influenţa Rusiei şi a Chinei”, ”Serbia se apropie de Kremlin” etc.

În realitate, e vorba de mutare excepțională – care va fi urmată probabil și de Ungaria lui Viktor Orban. Rău ar fi fost ca o coaliție de state dunărene, din care să facă parte și România,  să asigure legătura Est-Vest?

Serbia și Ungaria vor beneficia de resurse energetice (și nu numai) în condiții parteneriale – România, ”partener strategic” și ”frontiera estică” a NATO… își dă resursele gratis.

Cam în asta constă lecția. În rest, sigur, că da, rușii atacă zi de zi, de ani buni, România – iar SUA și NATO ne apără.  Oare când UE va pune în practică propriul sistem, independent de SUA, tot așa vor spune? Bruxelles s-a apropiat de Moscova? Sau, poate, SUA ne va apăra și de Bruxelles și Berlin, așa cum deja se sugerează de presa respectivă.

 Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în EUROPA DE EST. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Serbia, lecție dată României – ne ia de sub nas șansa de a deveni un stat-cheie

  1. dpserban zice:

    Nici o problemă! Putem deveni un stat-broască. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.