Miros de comunism sau de fascism?


  Klaus Werner Iohannis a arătat o nouă probă a gândirii sale de tip fascist, de culpabilizare colectivă și eliminare […]

 

Klaus Werner Iohannis a arătat o nouă probă a gândirii sale de tip fascist, de culpabilizare colectivă și eliminare din societate a unor comunități după criterii ideologice. În fața altei adunări megalomanice organizate spre a-i da încă o ocazie marelui Conducător să-și arate gândirea toxică, Werner Iohannis declara scrîșnind din dinți, în extazul sălii: „Suntem în război! Suntem în război împotriva PSD care a încercat să acapareze toate marile sisteme. PSD este adânc înșurubat în toate instituțiile statului. PSD nu a atacat doar statul, nu a atacat doar democrația românească, PSD i-a atacat pe români… PSD-iștii sunt o forță politică care a inhibat în perioade importante dezvoltarea României. Fără PSD am fi fost mult mai departe. Un iz de comunism tot mai simțim când vorbim de PSD!

Asemenea afirmații nu trebuie comentate prea mult. E suficient să înlocuim cuvântul „pesediștii” cu „evreii” și să comparăm în imaginație scena de ieri, rezervată unicului Conducător, cu tribuna mitingurilor din anii 30 de la Nurnberg spre a înțelege despre ce e vorba. În fața niciunei „ciume verzi” nu se poate sta cu arma ironiei și a umorului. Întrebarea pe care istoria a pus-o este unde vor fi fost forțele responsabile ale societății atunci când se producea ascensiunea lui Arturo Ui? Răspunsul a fost greu de dat, dar o morală există, totuși: în astfel de situații în care este anunțată exterminarea politică după criteriul culpei colective e nevoie de atitudine și de acțiune politică. Până nu e prea târziu. Până când samovarul nu se transformă în locomotivă.

Noul puseu de iresponsabilitate vomitat sâmbătă de Werner Iohannis la congresul aleșilor locali PNL pune cu și mai multă acuitate întrebări despre lipsa de reacție a oamenilor luminați, în general, și a PSD – ca forță politică vizată, în fața ofensivei unei gândiri extrem de periculoase promovate de președintele în funcție. Tăcerea acestui partid în fața zăngănitului de cizme prin care Iohannis calcă în picioare democrația și transformă adversitatea politică în ură și dușmănie după criterii ideologice este pur și simplu o gravă complicitate. Aici nu mai este vorba despre faptul că PSD nu este capabil să-și apere politicile și guvernarea în fața unor agresiuni fără precedent; aici este vorba despre faptul că un partid social-democrat se arată incapabil să reacționeze la ofensiva unui extremism de sorginte fascistoidă ale unui personaj ce încalcă sistematic Constituția și legile unei țări democratice.

Pilduitoare este, în această privință, recenta poveste însăilată recent de dna Dăncilă despre suspendarea lui Iohannis. Președinta PSD anunțase, săptămâna trecută, că „va discuta” în partid subiectul unei eventuale suspendări din funcție a președintelui Iohannis. Lumea se înviorase, oamenii începuseră să ridice din sprâncene, să dea din cap în semn de admirație, să murmure că mai bine mai târziu decât niciodată etc…Dar după nici 24 de ore, s-au trezit brusc din visare, când aceeași dnă Dăncilă a anunțat că renunță la suspendarea lui Iohannis, invocând o interdicție care nu există în Constituție! „Din punct de vedere legal, din punct de vedere al Constituţiei, știu că cu 6 luni înainte nu putem face apel la acest mod de a acţiona.”, a spus Viorica Dăncilă, chiar repetând (!) că există o opreliște legală a suspendării lui Iohannis în această perioadă: „Subliniez încă o dată că nu putem face acest lucru cu 6 luni înainte.”, a afirmat premierul.

La mijloc este ori prostie, ori șmecherie. Sau complicitate? Sau ordin? Constituția nu interzice nicăieri ca suspendarea președintelui să se poată realiza în ultimele luni de mandat ale acestuia. Dar treacă de la noi și să admitem că Dăncilă a confundat condițiile legale de suspendare ale președintelui cu cele privind dizolvarea Parlamentului (care, într-adevăr, potrivit art.89, nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului).

Realitatea este că, din păcate, PSD, aflat sub atenta monitorizare a acoperiților din partid, penetrați până la vârf, nu mai are sânge în instalație pentru a organiza acțiuni politice majore, cum ar fi fost niște mitinguri reactive la jignirile mizerabile primite constant de la Iohannis. Ori să declanșeze suspendarea președintelui. Un asemenea gest ar fi anunțat nevoia de asanare a vieții politice de un comportament abuziv și agresiv, de sorginte fascistoidă.

                                                                                                         Octavian ȘTIREANU

http://www.justitiarul.ro/

Acest articol a fost publicat în politica. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.