La biblioteca „Astra” din orașul lui Iohannis nu se mai acceptă denumirea Sibiu, ci doar Hermannstadt și Nagyszeben!


Asa e cind romanul nu stie sa puna mina pe par!!!

  Aflăm de pe site-ul sibian „Turnul sfatului”: „Vineri, 25 octombrie 2019, a avut loc în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA […]

 

Aflăm de pe site-ul sibian „Turnul sfatului”: „Vineri, 25 octombrie 2019, a avut loc în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, vernisajul expoziției «Arhitectură culinară sibiană în perioada modernă și contemporană» și lansarea albumului «Hermannstadt/ Nagyszeben/ Cibinium Culinaria Rediviva», eveniment care face parte din proiectul cu același titlu, inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, în cadrul programelor incluse în Agenda Culturală 2019.

Vernisajul expoziției „Arhitectură culinară sibiană în perioada modernă și contemporană” și lansarea albumului „Hermannstadt/ Nagyszeben/ Cibinium Culinaria Rediviva”. (Foto „Turnul sfatului”) Click pe fotografie pentru mărire!

În finalul articolașului se revine cu precizarea: „Proiectul «Hermannstadt/ Nagyszeben/ Cibinium Culinaria Rediviva» face parte din strategia Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu de promovare a patrimoniului, a memoriei locale și de susținere permanentă a educației, culturii și cunoașterii.” Deci, să înțelegem că denumirea românească Sibiu nu aparține strategic „memoriei locale”, doar „neaoșele” nume Hermannstadt și Nagyszeben?

Căutând date suplimentare  despre „proiectul” cu pricina pe internet, am dat și de declarația următoare a directorului Bibliotecii Județene ASTRA , Silviu Borș: „În proiectul Hermannstadt / Nagyszeben / Cibinium Culinaria Rediviva, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu reunește o serie de activități interactive care au drept scop promovarea culturii gastronomice și educația prin cultură. Astfel, o serie de documente cu valoare de patrimoniu constituie discursul vizual menit să pună în lumină cultura gastronomică asecolelor trecute, într-un spațiu al diversității și al interacțiunilor culturale.”  (https://cultura.sibiu.ro/index.php/cal_main/detaliu/5798/)

Reamintim ce înseamnă denumirea ASTRA: Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. Această asociație a fost înființată la Sibiu în 4 noiembrie 1861, având un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania oprimați de Imperiul Habsburgic, devenit din anul 1867 Imperiul Austro-Ungar, cetățeni marginalizați de etniile minoritare maghiare și germane.  Adică exact de cei care-i spuneau orașului Nagyszeben și Hermannstadt.

Ca să vedeți până unde merge obediența ăstora față de stăpânirea săsească a Sibiului, vă cităm de pe site-ul bibliotecii care funcționează chiar în Palatul Astra, fostul Muzeu al al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), cu mențiunea că sublinierile ne aparțin: „Prin înfiinţarea la 1861 a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, cu toate structurile sale funcţionale, alcătuite după modelul societăţilor similare germană şi maghiară, fiecare dintre cele trei mari naţiuni transilvane deţinea propria bibliotecă naţională; fiecare dintre cele trei grupuri etnice aspirau la alcătuirea de colecţii specific naţionale pe care să le pună apoi la dispoziţia propriului public.” (Sursa: http://bjastrasibiu.ro/istoric/Nu mai contează pentru pupincuriștii care-și apără prin lingușeli sinecurile dobândite tot prin gudurare că „aspirațiile” românilor au fost permanent înăbușite la Sibiu exact de sașii cărora le fac temenele și le ridică osanale!

Vernisajul expoziției „Arhitectură culinară sibiană în perioada modernă și contemporană”, din cadrul proiectului „Hermannstadt/ Nagyszeben/ Cibinium Culinaria Rediviva”, a avut loc pe 25 octombrie 2019 în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Până și invitația la eveniment avea pe copertă un ex libris al evreului ungur Rosenstein Tibor – se putea să fie măcar ăsta român? –, invitația fiind inscripționată Sibiu-Hermannstadt, probabil ca să nu uite sibienii că cei din urmă au devenit cei dintâi!

Invitație la vernisajul expoziției „Arhitectură culinară sibiană în perioada modernă și contemporană”. Click pe fotografie pentru mărire!

„Nagy Lázár László (1935-): Gastronomica, Ex Libris Tibor Rosenstein; Lemn, hârtie, marcat; 1 000 Ft, 3,11 EUR, 3,40 USD.” (webshop.darabanth.com) Click pe fotografie pentru mărire!

Domnule director Borș, în biblioteca pe care o conduceți mai există cartea „Suferințele din Ardeal” scrisă de avrigeanul Vasile Stoica sau i-ați dat foc? Dacă nici nu ați auzit de ea, citiți măcar aici Atrocitățile sașilor împotriva românilor ardeleni, unde este publicat capitolul „Noi și sașii”. Dar de autorul Vasile Stoica știți ceva, ca să vă meritați postul de director al prestigioasei biblioteci românești Astra?

Scriitorul Vasile Stoica (1889-1959) a fost un mare patriot român din Avrig (Sibiu), un intelectual ardelean care a fugit din imperiul austro-ungar ca să lupte cu arma în mână alături de frații români pentru Marea Unire, fiind și rănit pe front. După terminarea Războiului de Reîntregire Națională, Vasile Stoica a devenit diplomat român în SUA, ambasador în diverse țări și în final a murit în temnițele comuniste, în 27 iulie 1959 la Jilava. Aceasta a fost răsplata pentru o viață întregă dedicată României, astfel a fost răsplătit acest mare patriot, din păcate prea puțin cunoscut. A fost ucis în țara lui de către evreii bolșevici veniți pe tancurile sovietice, după ce mai fusese condamnat la moarte în contumacie de alți dușmani ai românilor, în data de 1 noiembrie 1917 printr-o sentință a Curții Marţiale din Clujul austro-ungar pentru trecerea Carpaţilor la inamic și publicarea lucrării „Suferinţele din Ardeal” (1916).

După această scurtă lecție de istorie și cultură autentică, nu din aceea de bucătăreală ca la tembelizorul spălător de creiere și la biblioteca condusă de dumneavoastră, domn’ director Silviu Borș, luați și de la noi un hermannshit proaspăt pentru grețosul borș gastronomico-cultural a lu’ matale, ca să fie condimentarea multiculturală cât mai desăvârșită!

                                                                                                  Marius Albin MARINESCU

http://www.justitiarul.ro/l

Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La biblioteca „Astra” din orașul lui Iohannis nu se mai acceptă denumirea Sibiu, ci doar Hermannstadt și Nagyszeben!

  1. Oprea Florin zice:

    Trebuie întrebați instituțiile abilitate sle statului de ce nu se folosește titulatura oficială de SIBIU cinHermannstadt !!! Este ilegală folosirea titulaturii Hermannstadt!!!Daca sasul asta de Klaus Werner Iohannis nu dorește sa se ducă in Germania la taica-sau!!! Iubește individul asta Ronania cum iubesc eu Germania lui natală, locul de au plecat doua războaie mondiale!!!
    Sa pleci odată sa lași romanii in pace!!!!
    Drum bun și cale batuta!!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.