„Cortina de Fier” din online: legea internetului suveran a intrat în vigoare în Rusia


O lege care introduce noi controale asupra internetului a intrat în vigoare în Rusia, stârnind îngrijorări că măsurile ar putea fi folosite pentru a-i reduce la tăcere pe critcii regimului de la Moscova.

În teorie, legea „internetului suveran” le acordă oficialilor puteri ample de a restricţiona traficul pe reţeaua rusă de internet. Kremlinul a afirmat că legea va îmbunătăţi securitatea cibernetică. Un purtător de cuvânt a declarat că utilizatorii nu vor sesiza nicio schimbare, potrivit BBC News

Kremlinul a afirmat că legea va îmbunătăţi securitatea cibernetică. Un purtător de cuvânt a declarat că utilizatorii nu vor sesiza nicio schimbare, potrivit BBC News.

Criticii se tem că Kremlinul va încerca să creeze un firewall similar cu cel din China. Experţii susţin că nu este clar felul cum puterile acordate prin lege ar putea fi folosite sau cum pot fi ele implementate, având în vedere provocările tehnologice şi costurile ridicate.

Despre ce este vorba în lege?

Legea acordă Kremlinului posibilitatea să oprească conexiunile din interiorul Rusiei sau cele ce leagă Rusia de reţeaua mondială „în cazul unei urgenţe”. Guvernul va fi cel care va decide ce presupune o urgenţă şi ce acţiuni trebuie luate în cazul unei ameninţări.

Legea le cere furnizorilor de internet să instaleze echipament capabil să identifice sursa traficului şi să filtreze conţinut. În practică, acest lucru îi va permite organismului de verificare din telecomunicaţii, Roskomnadzor, să fie mai eficient în blocarea anumitor site-uri.

Rusia vrea să direcţioneze traficul de internet al ţării prin anumite puncte controlate de stat, reducând dependenţa de serverele străine, asupra cărora are mai puţin control. Susţinătorii măsurii spun că aceasta va proteja sistemul de atacuri venite din exterior.

Care sunt îngrijorările?

Criticii spun că legea este o tentativă de a creşte cenzura, care vine ca un plus la legislaţia acutală privind internetul, ce împiedică deja libertatea de expresie şi dreptul la confidenţialitate.   „Acum guvernul poate cenzura direct conţinutul şi poate transforma internetul Rusiei într-un sistem închis, fără să spună publicului ce face sau de ce”, a declarat Rachel Denber, director adjunct la Human Rights Watch Europa şi Asia Centrală.   Potrivit observatorilor, legea permite guvernului să blocheze conţinut, fără aprobare juridică şi nu le transmite utilizatorilor ce informaţii sunt blocate sau de ce.
https://adevarul.ro

Acest articol a fost publicat în S.U.A., VIATA (mediul online). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.