Comisia Europeană răstoarnă planul lui Iohannis


Klaus Iohannis

După consultările cu Klaus Iohannis, Ludovic Orban a anunțat că a făcut două propuneri pentru funcția de comisar european – dar președinta Comisiei a respins persoana dorită de Iohannis.

Astăzi, Ludovic Orban a anunțat că, după ce s-a consultat cu Klaus Iohannis, a transmis către Bruxelles două propuneri pentru funcția de comisar european. Adina Vălean, europarlamentar PNL, și Siegfried Mureșan. Președinta Comisiei ar fi acceptat însă o singură persoană.Confirm unor informații de la Bruxelles, Ursula von der Leyen ar fi acceptat-o pe Adina Vălean, soția fostului președinte al PNL, Crin Antonescu. După cum se știe, Antonescu a fost ”detronat” de Iohannis, la scurt timp apreciatul lider liberal părăsind scena politică.

Pe de altă parte, Siegfried Mureșan, ”nu a convins-o” Ursula von der Leyen, scrie agenția ”Știri pe surse”, citând informații de la Bruxelles – și precizând că Ludovic Orban nu a confirmat deocamdată știrea validării Adinei Vălean.

După cum a scris și Sputnik, Siegfried Mureșan are un trecut controversat, împotriva lui existând declarații extrem de dure, privind apartenența și finanțarea.

De precizat că propunerea acceptată va trebui să treacă și de audierile din comisii – care în PE contează, nu ca la București, unde Orban nu a schimbat propunerile respinse de comisii.

În plus, Adina Vălean pare favorizată și de considerentul egalității de gen, România trebuind, teoretic să trimită o propunere feminină.

În acest fel, CE dejoacă planul lui Iohannis de a trimite un personaj din ”garnitura favorită” – și o acceptă pe soția lui Crin Antonescu, un liberal care, prin merite, activitate și prestație politică îl pune în umbră pe actualul președinte.

Later edit

”Preşedintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja preşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) şi este în prezent preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE), în cariera sa a acumulat experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor”, a confirmat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie a Executivului UE.

 

 Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-EUROPA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.