Fostul lider al Germaniei de Est: Am avut prea multă încredere în Gorbaciov


Egon Krenz și Mihail Gorbaciov

RDG a avut prea multă încredere în Gorbaciov, iar afirmațiile despre oferirea în acea perioadă a unei libertăți depline statelor socialiste nu corespunde realității, susține fostul lider al Germaniei de Est, Egon Krenz.

Afirmațiile lui Gorbaciov precum că ar fi oferit tuturor statelor din blocul socialist, inclusiv Republicii Democratice Germane, o libertate pentru a-și determina propria politică nu sunt adevărate. O perioadă îndelungată am avut o mare încredere în Gorbaciov, a declarat Egon Krenz, fostul lider al RDG, secretarul general al Partidului Socialist Unit al Germaniei, și președintele Consiliului de Stat.

“Am avut încredere în el o perioadă îndelungată. Acum îmi dau seama că prea mult. Gorbaciov ulterior afirma că a oferit libertate tuturor statelor socialiste de a-și determina propria politică. Nu știu dacă la fel cred polonezii, ungurii, cehoslovacii, bulgarii și românii. Însă acest lucru nu a vizat RDG. RDG a fost rodul Uniunii Sovietice, o parte indispensabilă a victoriei URSS asupra fascismului german…. Afirmația lui Gorbaciov că a lăsat toată responsabilitatea pe umerii RDG nu o pot confirma din propria experiență. Memoriile lui sunt greșite, cel puțin, în această chestiune”, a declarat Krenz, adăugând că reacția lui Gorbaciov la căderea zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989 și declarațiile ulterioare a fostului lider sovietic în această problemă sunt “cer și pământ”.

Zidul Berlinului – frontiera de stat a Republicii Democratice Germane, a fost construită pe teritoriul RDG, în jurul Berlinului de Vest și a existat din 13 august 1961 până pe 9 noiembrie 1989. Zidul Berlinului separa nu doar partea de Est și Vest a orașului, dar și izola Berlinul de Vest de teritoriul RDG.

Lungimea lui totală constituia 115 kilometri. Din octombrie 2019, până în octombrie 2020 în Germania a fost declarat anul jubiliar al unității germane. Pe 9 noiembrie 2019 la Berlin și în toată țara vor avea loc festivități dedicate celor 30 de ani de la căderea zidului.

Krenz consideră că Gorbaciov a fost din cale afară de credul în raport cu Occidentul. Cedările lui în problemele de dezarmare erau urmate de noi revendicări, în timp ce “NATO niciodată nu intenționată să diminueze cu adevărat tensiunea”, a declarat fostul lider al RDG. În cele din urmă, „Occidentul a obținut ceea ce își dorea prin reunificarea Germaniei: alungarea trupelor sovietice și ruse din Centrul Europei”, iar „astăzi trupele NATO se află la frontierele Rusiei”, consideră el.

“Când în anul 1992 senatul Berlinului l-a declarat pe Gorbaciov cetățean de onoare a orașului, i-am scris: „Te rog să nu admiți ca prin numele tău să fie șterse numele acelor persoane care au contribuit la renașterea vieții în oraș”. Cu puțin timp până la înmânarea diplomei de cetățean de onoare, militari și politicieni sovietici, care și-au sacrificat viața pentru eliberarea Berlinului au fost excluși din lista cetățenilor de onoare. Inclusiv, de acest titlu au fost lipsiți soldații Egorov și Kantariya, care au ridicat steagul victoriei pe 30 aprilie 1945 deasupra Reichstagului. Acest lucru m-a dezamăgit nespus de mult”, a spus el.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în EUROPA DE EST, EUROPA(Germania), ROMANIA (de ieri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.