Tezaurul României de la Moscova, o pălărie prea mare pentru Cîţu


De-abia instalat în funcţie, Florin Cîţu a şi trâmbiţat pe Facebook  un mesaj legat de reluarea negocierilor pentru tezaurul românesc aflat la ruşi din Primul Război Mondial. Omul se vede deja o piesă importantă în negocierile pe acest subiect diplomatic sensibil – o capcană de pe urma căreia ţara noastră trage şi acum ponoasele – deşi nu are niciun motiv să creadă că vom primi tezaurul înapoi.

citu 2 Tezaurul României de la Moscova, o pălărie prea mare pentru Cîţu “PSD nu a vrut! O facem noi! Trei ani de zile Dragnea, Dancila, Teodorovici si restul PSD-istilor au lucrat în interesul Rusiei și împotriva românilor. De trei ani de zile au suspendat activitatea Comisiei comune româno-ruse. Am promis, la audierea mea în comisiile reunite, să mă implic în repatrierea tezaurului de la Moscova”, a scris Cîţu. De atâţia ani, autorităţile au bătut pasul pe loc, deşi România avea o evidenţă clară a bunurilor care trebuie să le recupereze, solicitări care s-au transformat în eşecuri repetate în faţa poziţiei inflexibile a ruşilor, iar acum Florin Cîţu vrea să rupă pisica-n două. Mai ponderat (şi mai profesionist), ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat noua  întâlnire dintre istoricii români şi ruşi, chiar dacă de ani de zile nu a dus la niciun fel de rezultate, dar s-a abţinut de la afirmaţii triumfaliste, precizând că subiectul este  “deosebit de important, aflat pe agenda bilaterală româno-rusă”. Prin Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe român și rus, semnată la 4 iulie 2003, la Moscova, a fost stabilită crearea unei comisii comune care să studieze problemele izvorâte din istoria relației bilaterale româno-ruse, inclusiv problema Tezaurului României.citu 1 Tezaurul României de la Moscova, o pălărie prea mare pentru CîţuComisia este formată din istorici, arhiviști, experți în domeniul financiar și bancar, muzeografi, specialiști în domeniul artei. Rolul Comisiei comune este de a cerceta și examina, cu prioritate, faptele și documentele legate de problematica Tezaurului României. Pe vremea când era ministrul de Externe, Andrei Pleşu l-a întrebat despre Tezaur pe omologul său Evgheni Primakov. “Dumneavoastră mai vreți să ştiți ce s-a întâmplat cu el. Am avut, între timp, Marea Revoluţie din Octombrie, două războaie mondiale, dispariţia Uniunii Sovietice şi atâtea altele. De unde să ştim, după toate astea, cum e cu tezaurul. Dacă vreţi, vă spun părerea mea personală. Eu cred că din banii acelui tezaur a fost susţinută mişcarea comunistă internaţională de atunci şi până mai ieri. Dar apropo: cum de v-a venit să ni-l daţi tocmai nouă?”, a fost răspunsul diplomatului rus. Ia ziceţi, Florin Cîţu, când ne-ar putea da ruşii tezaurul înapoi ?

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în POLITICA(guvernPDL), ROMANIA(tezaur). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tezaurul României de la Moscova, o pălărie prea mare pentru Cîţu

 1. traian21 zice:

  Ar fi corectă abordarea rusească, dacă ar avea bun-simț politic. Adică: Tezaurul României a fost trimis din greșeală la Moscova, iar „din banii acelui tezaur a fost susţinută mişcarea comunistă internaţională de atunci şi până mai ieri”. Dacă România era putere militară și Federația Rusă o amărâtă de membră NATO, până acum ne trimiteau tezaurul cu dobândă. Așa …fac și ei „mișto” de noi pentru că pot. Doar nu vreți ca americanii să se războiască cu rușii pentru banii trimiși de noi Țarului Rusiei care a murit fără a lăsa moștenitori. Dacă investiția în mișcarea comunistă internațională s-a dovedit falimentară, … banii s-au dus

  Apreciază

 2. Ion Grosu zice:

  Nicolae Titulescu este artizanul furtului tezaurului, iata ca din surse din ce in ce mai deschise vedem ca…..https://ro.wikipedia.org/wiki/Tezaurul_Rom%C3%A2niei……..altfel nu avea cum sa ajunga presedinte la natiunile unite…..fiu de evrei…cica Urdareanu…ha …ha …ha

  Apreciază

 3. Ene Constanta zice:

  La Pastele cailor…atunci o sa ne vedem tezaurul inapoi…am mai spus-o Domnia si Prostia se platesc…noi romanii platim PROSTIA !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.