Cercetătorii din educație, despre desființarea Institutului de Științe ale Educației de către Guvernul Orban:


Măsura amintește de practicile regimului comunist

Cercetătorii din educație, despre desființarea Institutului de Științe ale Educației de către Guvernul Orban: Măsura amintește de practicile regimului comunist

Echipa de cercetători din cadrul Institutului de Științe ale Educației solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, revenirea asupra deciziei de desființare ISE, spunând că o astfel de măsură, luată fără consultare și fără o evaluare a activității, amintește de practicile regimului comunist.
 Potrivit comunicatului de presă, primit pe adresa redacției ActiveNews, ISE  a fost, până în data de 6 noiembrie 2016, singurul institut public de cercetare în domeniul educației din România.
„Miercuri, 6 noiembrie 2019, în mod netransparent, fără consultare, fără o evaluare a activității, s-a luat decizia de desființare a ISE (prin OUG nr. 68/06.11.2019) și de organizare a unei noi instituții (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație), prin comasare cu Centrul Național de Evaluare și Examinare, cercetătorii institutului aflând această veste din presă. După 30 de ani de democrație, măsura nu poate să nu amintească de practicile regimului comunist”, se menționează în comunicat.
În  continuare, cercetătorii explică de ce comasarea nu este o soluție.
„Comasarea propusă prin ordonanța de urgență din 6 noiembrie este o modalitate de manipulare a opiniei publice și de mascare a desființării ISE. Sub cuvintele „cercetătorii nu pierd nimic, vor fi preluați de noul centru” se ascunde altă realitate. Cercetătorii pierd statutul de neutralitate profesională, prin alipirea cu o instituție în care salariații sunt funcționari publici, instituție care va fi condusă de o persoană numită sau subordonată politic. Chiar dacă încadrarea în administrația centrală poate aduce unele creșteri salariale (la ora actuală, salariile cercetătorilor fiind de două-trei ori mai mici decât cele ale funcționarilor), cercetătorul își pierde independența în raport cu politicul. Funcționarea ISE ca instituție de sine stătătoare, guvernată de legislația cercetării științifice, garanta o selecție a conducerii și a personalului pe criterii de competență profesională, strict reglementate de această legislație. Schimbarea statutului cercetătorului în funcționar public sau simplu personal contractual, deschide calea ocupării unor posturi de către clientela politică (până acum, aceasta putea accede doar în zona administrației publice, nu și în zona cercetării științifice). Un cercetător științific nu poate avea statut de funcționar public, nu se poate afla sub comandă politică directă (nici printr-o conducere numită politic) și nu poate avea alt interes decât cel al adevărului științific”, se subliniază în comunicatul de presă.
Prin urmare, concluzionează cercetătorii ISE, se solicită „reconsiderarea de urgență a deciziei de desființare a ISE și repunerea cercetării educaționale într-un cadru instituțional care să susțină importanța acestui domeniu pentru societatea românească”.
În sprijinul solicitării a fost inițiată și o petiție online, semnată de peste 2.200 de persoane, printre care profesori universitari, cercetători, personalități de marcă din domeniile pedagogie, sociologie, psihologie, științe politice, experți internaționali care profesează în universități și instituții de educație de prestigiu, profesori din învățământul preuniversitar etc.
Acest articol a fost publicat în INVATAMANT-EDUCATIE, POLITICA(guvernPDL). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cercetătorii din educație, despre desființarea Institutului de Științe ale Educației de către Guvernul Orban:

 1. Ene Constanta zice:

  Nu ma mira nimic…PDL-ul este la conducere ….asta este…sa vedem ce ne mai asteapta….

  Apreciază

 2. Citadela zice:

  De data asta au nimerit in tinta. Este o miscare asteptata de mult timp!
  Cine lucreaza cu acesti “cercetatori” in asa zisa educatie bagata pe git dupa 90’cunoaste in detaliu ce se petrece acolo.
  Felicitari!….si NU aduce a masura de dinainte de 89, asta i vrajeala ieftina, de ce, deoarece atunci se facea SCOALA, nu gluma!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.