Ceaușescu, om cu școală puțină la bază, dar cu dorință de a învăța și a înțelege,


a creat cea mai evoluată societate românească din istorie

Imagini pentru ceausescu"

Ceaușescu a reconstruit o națiune, redând locul în societate – demnitatea socială – celor ce fuseseră excluși sau suferiseră în închisorile deceniilor anterioare.

Motto: ”Mai bine o armată de oi conduse de un leu,

decât o armată de lei condusă de o oaie”

Alexandru cel Mare

Leul e temut și admirat, e cântat cât trăiește, însăși moartea lui devine legendă. Chiar ucis, e cel mai de seamă trofeu al panopliei, prilej de mândrie pentru vânător, care-i elogiază puterea și curajul de fiecare dată când povestește cum l-a ucis… Leul bătrân, în singurătatea lui, e motiv de reflecție; fiecare pas, mișcare, răget al lui, de la primul, la ultimul, captează atenția, fiecare fir de iarbă al savanei îl poartă către urechile ciulite ale întregii firi…

Umilirea leului bătrân, ajuns neputincios, e o rușine, iar cei ce o fac sunt supuși disprețului în povestirile popoarelor. Bietului măgar, permanentă victimă batjocurii din creația populară sau din fabule, îi revine acest ”rol” – și prin el este dat exemplul micimii celui ce nu respectă măreția, chiar trecută de apusul pământesc.

Alecu Donici reia o asemenea temă în fabula sa ”Vulpea și măgarul”. Și merită să o citim cu atenția zilelor noastre:

”– Mintiosule! de unde vii?

O vulpe pe măgar văzând l-au întrebat.

– Drept de la leu, de vrei să ştii;

Am fost să-l văd şi m-am mirat

Cum au slăbit de tare;

Bătrân, neputincios: îţi pare

O fiară foarte de nimică

Acel ce când zbiera,

Tot codrul tremura,

Iar eu muream de frică.

Acum însă mai toţi,

Cu coarne şi cu colţi,

Cum pot îl dojenesc

Şi frica-i răsplătesc.

– Dar tu, eu socotesc că nu-i fi îndrăznit

De leu să te atingi? lui vulpea au vorbit.

– Aş! măgarul i-au răspuns.

Ba cred că l-au pătruns

Pereche de copite

De mine lui zvârlite.

Şi sufletele mici asemene urmează,

Când pe acei căzuţi din slavă împilează”.

De fapt, legenda – sau istoria – îl evocă pe leu, ca un model, iar bietul măgar e, vorba fabulei lui Krîlov –  ”toți măgarii în lume sunt sadea numai măgari, fie cât de podobiți și cu aur poleiți”.

Când nu mai e în putere, măgarul bătrân e singur, lăsat în frig și ploaie, batjocorit, bătut, decrepitudinea lui nu stârnește nici milă. Bietul măgar, util cât era în putere, nici măcar nu e îngropat, ci e aruncat în câmp sau lăsat pradă ciorilor, ori hăcuit – chiar cât mai e în viață – și carnea pusă momeală la fiare…

Revoluția din 1989, România

Trist… și nemeritat, în cazul bietei ființe reale! Dar în cazul oamenilor pe care măgarul din fabulă îi simbolizează? Oamenii mici la suflet, cum spune Donici, aroganți de „poleiala” lor, cum scrie Krîlov?…

Nicolae Ceaușescu a trăit o viață grea, cu peste 15 ani de pușcărie politică, dar a avut puterea de a urma un ideal și a împlini un destin măreț: acela de construi o țară egală cu puternicii lumii, cel puțin în aspirația de a demonstra că se poate!

Ceaușescu a reconstruit o națiune, redând locul în societate – demnitatea socială – celor ce fuseseră excluși sau suferiseră în închisorile deceniilor anterioare. A construit școli, licee, universități așa cum nu a mai făcut-o nimeni în istoria noastră, a creat un sistem de învățământ performant, de o ambiție unică. De ce asta?

Pentru că, spre deosebire de consumismul capitalist, viziunea lui era o societate a omului nou, educat, logic, dedicat țării și profesiei, nu efemerei îmbuibări și distracției de proastă calitate!

Ceaușescu a creat, în acea perioadă de succes istoric al anilor 70, o națiune unită, fără resentimentele și tarele politicii vechi, fără deosebire de naționalitate sau credință…

Muzica Phoenix, Sfinx ori Savoy, Semnal M, romanele lui Marin Preda, Eugen Barbu sau Dinu Săraru, poezia lui Nichita Stănescu sau Adrian Păunescu erau românești și simțeau cu puterea, inspirația, le vine din țara asta, pe care acum nu știm cum să o părăsim și să o blamăm!

Se spune că dezvoltarea spirituală de atunci s-a datora ”dezghețării” și permiterii contactelor cu Occidentul… Ciudat, oare de ce acum, când avem „libertate totală”, nu suntem în stare decât de căderea în fără-valoare și în promiscuu?

Pentru că atunci jungla avea în fruntea ei un leu, care veghea ca măgarii, hienele și șerpii veninoși să nu devine modelele!

Ceaușescu avea acest proiect de viitor, de care mulți încearcă să râdă azi – pentru ca nu cumva să fie promovat… ”Omul de tip nou”, cel care urma să fie celula noii societăți. Un om cu un mod de gândire materialist dialectic, științific și istoric. Adică un om care să gândească logic, bazat pe cunoaștere, pe respectul valorilor reale, nu să fie înșelat de șarlatanii politici și ai pseudo-științei – așa cum, din păcate, se întâmplă azi…

Paradoxal, Ceaușescu, om cu școală puțină la bază, dar cu dorință de a învăța și a înțelege, a creat cea mai evoluată societate românească din istorie, cel puțin la nivel general, prin educație și cultură adevărată! Era cenzură? Da, dar în primul rând una a calității, pentru că nu era permisă apariția oricăror nebunii și scorneli, oricăror mizerii menite să ducă românii pe calea pierzaniei…

Nu, nu vreau să spun că Nicolae Ceaușescu a fost perfect, așa cum nimic nu e perfect din ceea ce este viu sau ideatic. Dar Ceaușescu a fost un leu, în toată măreția acestui simbol!

A trăit ca un leu, fiind primit ca atare de leii acelei epoci – și, fără doar și poate, De Gaulle, Nixon, Helmut Schmidt, Brejnev, Al Assad, El Sadat, Tito, Deng Xiaoping, Ițhak Rabin, șahul Reza Pahlavi au fost ”lei” adevărați, despre care se scriu istorii și se predau lecții ale realizărilor lor! Și câți alți ”lei” istorici nu l-au primit și tratat pe leul nostru ca pe unul de-al lor!

Numai ”măgarii” de la noi au lovit în bătrânul leu – atunci când forțe străine îl secaseră de putere! Și chiar l-au ucis, lovindu-l cu copitele lor!

Nicolae Ceauşescu

Bătrânul leu a murit cântând, sfârșind o viață de glorie – nu așa cum au vrut ”măgarii”, în umilință! Cântul lui de final, cu glas dogit – de leu în agonie, dar fără dubii leu! –  acoperă și acum zgomotul gloanțelor și răgetele isterice și mincinoase ale ”măgarilor”, multiplicate în 30 de ani în miliarde de ziare și emisiuni!

Ei, ”măgarii” care l-au ucis, au murit în rușine, unii au ajuns în pușcărie, alții s-au sinucis, câțiva agonizează acum în remușcări, alții nu mai știu cum să mintă pentru a scăpa de sfârșitul rușinos pe care, ca un blestem, societatea pe care au creat-o li-l pregătește! Precum măgarilor… reali!

Scuipați și loviți pe stradă, atacați de presă, uitați și chiar dezavuați de propriile creații politice sau civice – acesta e sfârșitul ”măgarilor” care au dat cu copitele în bătrânul leu! Rușine lor!

Da, bătrânul leu, cel propriu sau cel figurat în aceste rânduri azi, de ziua lui, va rămâne în istorie, în cultură, în minți și în suflete, pe când ei, măgarii, vor fi uitați, asta după ce ciorile vor fi terminat cu minora și decrepita lor prezență lumească.

Dragos Dumitriu

Read more: https://ro.sputnik.md/columnists/20200126/28987838/A-trit-i-a-murit-ca-un-Leu-Cei-care-l-au-ucis-sfresc-urt-ca-mgarii.html

https://www.gazetadeinformatii.ro/

Acest articol a fost publicat în SOCIALISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Ceaușescu, om cu școală puțină la bază, dar cu dorință de a învăța și a înțelege,

 1. cornelmera zice:

  Am trait toata perioada lui Ceausescu….are perfecta dreptate aproape in tot ce a scris autorul…

  Apreciază

 2. traian21 zice:

  Dacă vom ajunge să recunoaștem merite și să criticăm defecte, vom înțelege că Ceaușescu dorea ca țara lui, proprie și personală, să fie prosperă și recunoscută pe plan mondial, în timp ce Iliescu a aplicat întocmai planul Valev, elaborat la KGB. Pentru cei care nu știu, planul Valev propunea ca România să fie o „zonă ecologizată”, fără industrie, în timp ce Ceaușescu dorea o independență cât mai mare față de „marile puteri” (pe atunci puterea cea mai apropiată de noi fiind URSS). Până vom lua plasă și de la „prietenia” cu SUA și Marea Britanie, axa Washington-Londra-București pare mai potrivită decât lagărul sovietic.
  Traian Câmpeanu

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Traiane, nu mai dezinforma. Palnul Valev era unul de bun simt axat pe o tehnologizare puternica a agriculturii, ceva asemanator Bulgariei dar mult mai avansat, ce ar fi asigurat Romaniei o prosperitate alimentara de virf, iar Rusia ar fi furnizat hidrocarburi, gaze gratis. Dar nu aveai cu cine sa te intelegi deoarece latul sclaviei fmi era deja pe gitul lui nea Nicu. A dat cu piciorul unui plan care i ar fi asigurat succesul lui politic si o reala dragoste a poporului deoarece noi suntem un popor iubitor de PAMINT si natura.
   ….n aveai cu cine sa te intelegi…mai bine ma opresc…

   Apreciază

  • Citadela zice:

   N avea absolut nici o legatura cu vre o ecologizare…nu mai plusa de la tine. Protectia mediului ar fi mers mina n mina cu administrarea sanatoasa a agriculturii sub o conducere centralizata, cu o mina de fier.

   Oricum asta ne asteapta, dar mai putin agricultura, si nu din partea “ rusilor” cum te temi tu. De fapt nici nu vei vedea din partea cui, …ci al unor angajati…

   Apreciază

 3. ioancas zice:

  banuiam că nu ai să-mi publici comentariul, ești jalnică, nu lup.

  Apreciază

 4. Realistul zice:

  Nici după trei decenii, de democrație burgheză , „economie de piață”, „libertate” ,mulți rumâni nu sau prins cum stau treburile în societatea capitalistă. Ai să o spunem lucrurilor pe nume, occidentul stă foarte bine la propagandă , îl face pe fraier să creadă că binele e rău și răul este bine. Nu noi am ales să fim în UE, în Nato, să fie capitalism , ei au ales și ne-au facut să credem că noi am vrut. Ne-au prostit cum au vrut și cum vor, ne prostesc în continuare. Socialismul nu a fost înfrânt economic și militar, a fost înfrânt prin propagandă din interior.Iar despre Nicolae Ceaușescu ,a fost din popor ,pentru popor, istoria îl va răzbuna.

  Apreciază

 5. traian21 zice:

  Nici Citadela, nici Realistul nu discută despre întreg adevărul, în contextul respectiv. Nu am spus că planul Valev ar fi fost ceva cu totul rău, ci că a fost ceva impus. Comunismul ar fi avut și părți utile societății dacă nu era impus. Ceaușescu avea în cap ideea de independență atât față de răsărit, cât și față de apus. Din multe puncte de vedere avea dreptate. Despre aderarea României la est sau la vest, ar trebui să definim cine reprezintă România. Deocamdată foarte mulți români nu au așteptat să aderăm cu toții la „vest” și au plecat pe cont propriu acolo. Poate ei sunt diaspora (nu mai sunt români) sau nu sunt patrioții care ne credem noi cei rămași acasă. Socialismul nu a fost înfrânt de propaganda din interior sau din exterior, ci și-a dovedit ineficiența, incapacitatea economică (chiar și socială) Gorbaciov a gândit bine perestroika, dar nu s-a așteptat la explozia „lagărului socialist”. Era o problemă de fizică elementară să anticipezi explozia unui „balon” umplut cu atâtea promisiuni neacoperite și conflicte înăbușite (Ungaria, Cehia, Polonia, România, etc.)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.