O hartă egipteană a lumii de dincolo, prima carte ilustrată din lume… O hartă egipteană a lumii de dincolo, prima carte ilustrată din lume…


Până și cei care știu foarte puține despre Egiptul Antic au auzit de celebra „Carte a morților”. Recent, cercetătorii au descoperit un text similar, dar mult mai vechi, denumit „Cartea celor două căi”. Acest text este cea mai veche carte ilustrată descoperită vreodată.

Egiptologii au găsit fragmente dintr-o carte ilustrată, al cărei scop era să ajute sufletele celor decedați să ajungă în Rostau – lumea subpământeană unde domnea Osiris, zeul egiptean al morții

Cartea celor doua cai
Fragmente din „Cartea celor două căi”, descoperită pe un sarcofag din necropola Deir el-Bersha. Foto: nytimes.com

Această descoperire remarcabilă a fost făcută în satul Dayr al-Barsha (sau Deir el-Bersha). Necropola de aici, săpată în stâncă, adăpostea mormintele guvernatorilor regiunii din perioada Regatului Mijlociu.

În 2012, ghidată de arheologul Harco Willems, de la Universitatea din Leuven, Belgia, o echipă de cercetători a investigat unul dintre cele cinci puțuri funerare situate în interiorul complexului.

La șase metri adâncime, echipa a descoperit rămășițele unui sarcofag ce părea neatins, în ciuda faptului situl fusese călcat de jefuitorii de morminte și cercetat și de alți arheologi.

Judecând după rămășițele din sarcofag și după poziționarea acestuia, mormântul aparținea unei femei din clasa superioară, pe nume Ankh, care era înrudită cu un înalt oficial guvernamental.

Sarcofag
Marcaje de pe fundul sarcofagului, care arată cele două căi ale vieții de apoi. Foto: Werner Forman / Universal Images Group

Sarcofagul de cedru se deteriorase după ce fusese „mâncat” de ciuperci. Dar, după o inspecție mai amănunțită, arheologii au scos la iveală ceva neașteptat.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

În sarcofag se aflau niște gravuri remarcabile, care citau în mod explicit din „Cartea celor două căi”. Gravurile, alcătuite din hieroglife și ilustrații, descriu călătoria lui Ankh în viața de apoi.

„Aceste texte o situează pe cea decedată în lumea zeilor. Uneori, textele sunt însoțite de desene. La Deir el-Bersha, întâlnim adeseori referiri la «Cartea celor două căi», a afirmat Willems.

Iată, deci, încă o dovadă că egiptenii antici erau preocupați de viață în toate formele sale, văzând și moartea ca pe o a doua viață.

Drumul plin de obstacole din viața de dincolo

Cartea celor doua cai 01
Scena judecății din „Cartea morților”, colecția de texte funerare egiptene a cărei vechime este depășită de „Cartea celor două căi”. Foto: The Independent

Remarcabil este că, în funcție de statutul și averea sa, fiecare persoană decedată din necropolă avea în sarcofag propria versiune a textului.

În cazul lui Ankh, textele care o ghidau în lumea de dincolo conțineau incantații care să o protejeze de demoni.

Drumul dificil spre Rostau, susțin ilustrațiile, este plin de obstacole (incendii, demoni și spirite), pe care cea decedată trebuie să le învingă.

„Acest fragment începe cu un text încercuit cu o linie roșie, denumită «cerc de foc». Textul se referă la zeul Soarelui, care trecea prin acest cerc de foc protector și ajungea la Osiris”, a explicat Willems.

Harco Willems
Harco Willems. Foto: kuleuven.be

Cercetătorii au estimat vechimea textelor din sarcofagul lui Ankh pe baza inscripțiilor și a altor relicve descoperite în apropiere. Toate acestea trimit la faraonul Mentuhotep al II-lea, care a domnit până în 2010 î.e.n.

Asta înseamnă că manualul din care au fost copiate aceste texte are cel puțin 4.000 de ani vechime. Este, așadar, cea mai veche carte ilustrată descoperită vreodată.

Mai mult, înăuntrul puțurilor funerare, echipa a descoperit alte 24 de texte din „Cartea celor două căi”, însoțite de hărți. Cele mai multe gravuri au fost greu de descifrat, însă savanții cred că înfățișează ritualuri de readucere la viață a zeilor sau oamenilor.

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(Egipt). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.