Lumea se confruntă cu efectele „coronavirusului”


JAMES RICKARDS 27/01/2020: Contagion!

Lumea se confruntă cu efectele „coronavirusului”. Probabil își are originea în Wuhan, China, unde a sărit de la animale la oameni într-o piață alimentară locală. De atunci s-a răspândit în alte părți din China și nu numai.

Până în prezent, există 2.886 de cazuri de coronavirus confirmate. Toate, cu excepția a 61, sunt în China continentală. Până în prezent, numărul morților este de 81.

Dar au fost găsite cazuri și în Franța, Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud și alte locuri. Această listă include cele mai mari trei economii din lume (Statele Unite, China și Japonia).

Pentru mulți, amintiți-vă de focarul SARS din 2003, care a avut originea și în China. În cele din urmă, a ucis 774 de oameni și a infectat peste 8.000 în diferite părți ale lumii.

Nu este surprinzător, piețele mondiale sunt pe punctul de a se teme de răspândirea „coronavirusului”. Și bursa americană. UU. a fost vândut astăzi.

Dow a pierdut 454 de puncte. S&P și Nasdaq au avut și zile groaznice. Însă aurul are o zi bună, de peste 10 până la 1.582 dolari, deoarece investitorii au căutat securitate.

Dar să analizăm cuvântul „contagiere”, deoarece se aplică atât populațiilor umane, cât și piețelor financiare. – Și în mai multe moduri decât vă puteți aștepta.

Există un motiv pentru care experții financiari și managerii de risc folosesc cuvântul „contagiere” pentru a descrie o panică financiară.

Evident, cuvântul contagiere se referă la o epidemie sau pandemie. În domeniul sănătății publice, o boală poate fi transmisă de la o persoană la alta prin tuse, ace partajate, alimente sau contact comun care implică fluide corporale.

Un purtător inițial al unei boli („pacient zero”) poate avea multe contacte chiar înainte de apariția bolii.

Unele boli au o perioadă latentă de săptămâni sau mai multe, ceea ce înseamnă că pacientul zero poate infecta sute înainte ca profesioniștii din sănătate să conștientizeze boala. Apoi, aceste sute pot infecta mii sau chiar milioane înainte de a fi identificați ca purtători.

În cazuri extreme, cum ar fi pandemia „gripă spaniolă” din 1918-1920, legată de virusul gripal H1N1, numărul de infectați poate ajunge la 500 milioane, iar numărul deceselor poate depăși 100 de milioane.

O dinamică similară se aplică în panica financiară.

Puteți începe falimentul unei bănci sau al unui broker ca urmare a colapsului pieței (un „pacient financiar zero”).

Dar dificultatea financiară se extinde rapid asupra băncilor care au făcut afaceri cu entitatea eșuată și apoi acționarilor și depozitarii celorlalte bănci, și așa mai departe până când toată lumea este în panică financiară așa cum s-a întâmplat în 2008.

Totuși, comparația dintre pandemiile medicale și panica financiară este mai mult decât o metaforă.

Contagierea bolilor și contagierea financiară funcționează la fel. Matematica neliniară și dinamica sistemului sunt identice în ambele cazuri, în ciuda faptului că „virusul” este o problemă financiară și nu un virus biologic.

Dar ce se întâmplă când aceste două funcții dinamice interacționează? Ce se întâmplă când un virus biologic devine un virus financiar?

Vedem că se întâmplă în China.

Este perioada vacanței de Anul Nou Lunar în China, cea mai importantă sărbătoare publică din China. În mod tradițional, este un moment de sărbătoare generalizată.

Dar, pentru multe orașe chineze, nu anul acesta.

Multe dintre principalele orașe chineze au fost închise, cetățenii să aibă voie să plece, iar sistemele lor de transport au fost închise.

Vânzările cu amănuntul suferă și ele, deoarece consumatorii rămân acasă în loc să riște contagierea mergând la magazin.

Boala provoacă panică financiară în China, într-un moment în care cel mai puțin își poate permite. Creșterea PIB a lovit un zid, iar investitorii au redus investițiile noi.

Ar putea declanșa o panică financiară globală care, în cele din urmă, are ca rezultat blocarea sistemului bancar?

Este posibil, dar este prea devreme să spunem. Acesta este tipul de catalizator care ar putea dura un an pentru a se construi.

Dar cu siguranță merită privit.

Cu respect,

Jim Rickards

SURSA kenzocaspi

https://karensmithdotblog.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.