Plângere penală împotriva lui Ludovic Orban și a ministrului de Finanțe, depusă de o asociație din Hunedoara.


 Acuzațiile: trafic și cumpărare de influență pentru ajutorul de stat acordat Combinatului Siderurgic de la Hunedoara

Plângere penală împotriva lui Ludovic Orban și a ministrului de Finanțe, depusă de o asociație din Hunedoara. Acuzațiile: trafic și cumpărare de influență pentru ajutorul de stat acordat Combinatului Siderurgic de la Hunedoara

O plângere penală împotriva Guvernului PNL a fost depusă la Parchetul General de Asociația Civică Solidaritatea Hunedoareană (ACSH) în cazul unui ajutor de stat acordat Combinatului Siderurgic de la Hunedoara. Plângerile îi vizează pe premierul demis Ludovic Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și pe ministrul Economiei, Virgil Popescu. Aceștia sunt acuzați de trafic și cumpărare de influență.
Plângerea penală a fost depusă și împotriva senatoarei PNL Carmen Hărău și a directorului ArcelorMittal Hunedoara S.A, Pawar Dayananda Rao, scrie Româniatv.net.
„La data de 29.11.2019 ArcelorMittal Hunedoara S.A. a trimis primului-ministru al Guvernului României scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019, prin care, pe lângă felicitările de rigoare pentru intrarea la guvernare a Partidului Național Liberal, s-a solicitat în mod direct reducerea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Scrisoarea a fost motivată pe faptul că societatea comercială ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu poate face față concurenței pe piața de desfacere din cauza prețurilor mari la energie. Cu alte cuvinte, conducerea ArcelorMittal Hunedoara S.A. a cerut primului-ministru Orban Ludovic să le creeze un climat economic favorabil, respectiv să le acorde un ajutor de stat, în sensul scăderii prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Ajutorul solicitat de la Guvernul Orban a fost aprobat la finalul anului 2019, însă nu numai pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. ci și pentru alte multinaționale”, precizează ACSH.
Mai mult, reprezentanții asociației susțin că „Orban Ludovic a fost de acord cu reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. și pentru alte multinaționale. Ne-am pus întrebarea dacă această aprobare a reducerilor de prețuri este sau nu în conformitate cu legislația europeană. Astfel, analizând legislația incidentă am constatat că legislația europeană nu permite acordarea de ajutoare de stat, sub forma reducerii prețurilor la energie pentru anumiți agenți economici, pe simpla rațiune că un mediu economic sănătos se construiește pe respectarea principiului nediscriminării concurențiale. Nu poți acorda facilități unor agenți sau operatori economici în detrimentul altora. În acest sens se arată și în art. 107, alin (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (ex-articolul 87 TCE) – ”Cu excepția derogărilor prevăzute de tratate, sunt incompatibile cu piața internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau amenință să denatureze concurența prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre.” Cert este că în situația în care un guvern al unei țări a Uniunii Europene acordă facilități de reducere a prețurilor energiei pentru unii operatori economici, atunci este obligatoriu avizul Comisiei Europene. Acest aviz nu a fost obținut de Guvernul Orban, fapt care poate fi lesne verificat”.
„Faptul că Orban Ludovic a aprobat reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu se putea întâmpla fără complicitatea ministrului Finanțelor Cîțu Vasile Florin și al ministrului  Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Popescu Virgil Daniel.
Schema de aprobare a reducerii prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A.  este reliefată printr-o multitudine de acțiuni interpersonale, în care un rol foarte important l-a deținut senatoarea Hărău Eleonora Carmen (din cadrul Partidului Național Liberal), care este din Hunedoara. Senatoarea Hărău Eleonora Carmen are un rol foarte important în economia Hunedoarei, fiind, de altfel, și unul dintre principalii sponsori ai Partidului Național Liberal”, arată asociația care a depus plângerea penală împotriva Guvernului Orban.
Potrivit ACSH, „legătura dintre ArcelorMittal Hunedoara S.A. și Hărău Eleonora Carmen este una economică și financiară. Astfel, potrivit datelor furnizate de la Registrul Comerțului, Hărău Eleonora Carmen deține mai multe societăți comerciale, la care este acționară. Cea mai importantă societate pe care o deține este RECOM SID S.A. HD S.A., înființată în anul 2002, având ca obiect de activitate reparații/mentenanță în domeniul siderurgiei/metalurgiei și al constructiilor metalice. Arcelor Mittal Hunedoara S.A. este acționar al societății Recom Sid S.A., înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J20/277/2002”.
„Senatoarea Hărău a avut cunoștință de scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019 pentru că aceasta a fost trimisă de ArcelorMittal Hunedoara S.A. prim-ministrului al României pentru acordarea de facilități la prețurile enrgiei (energie electrică și gaze naturale), si, spre stiință, d-nei senatoare, care a folosit această scrisoare pentru activitatea de lobby, care în legislația României este sancționată prin infracțiunile de trafic de influență și cumpărare de influență, infracțiuni prev. de art. 291 și art. 292 Cod penal”, se arată în plângere.
Acest articol a fost publicat în POLITICA(guvernPDL). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.