Copiii din satul Stroiești, județul Gorj, își petrec timpul liber învățând meșteșugul țesutului de covoare


și cămăși tradiționale, în atelierul Lilianei Arapu

Copiii din satul Stroiești, județul Gorj, își petrec timpul liber învățând meșteșugul țesutului de covoare și cămăși tradiționale, în atelierul Lilianei Arapu

Zeci de copii dintr-un sat din Gorj renunță la timpul pierdut pe ecranele telefoanelor și petrec ore în șir într-un atelier de țesături, unde se străduiesc să deprindă un meșteșug transmis din generație în generație, relevă Observator TV.
Elevii care trec pragul atelierului de țesături al Lilianei Arapu din satul Stroiești, județul Gorj, sunt învățați de aceasta să toarcă, să coasă cămăși tradiționale și să lucreze la războiul de țesut. Toate lucrurile expuse în atelier au ieșit din mâinile harnice ale copiilor. La rândul său, meșterul popular se poate lăuda că a țesut, de-a lungul întregii activități, kilometri întregi de covoare.
De covoarele oltenești și cămășile tradiționale cusute în micul atelier s-au îndrăgostit și străinii sau românii de peste hotare, care sunt dispuși să plătească la adevărata lor valoare țesăturile pe care și le comandă.
„Au ajuns și în Franța, și în Varșovia. Am fost și în Varșovia, cu război cu tot”, povestește cu mândrie țesătoarea din Stroiești.
Ca orice meșteșug, acesta a fost practicat mai întâi ca meserie, iar apoi, ca activitate artistică. Liliana Arapu mărturisește că s-a așezat în fața războiului de țesut, la început, de nevoie, apoi, de plăcere.
Atelierul ei de țesături tradiționale prinde viață în fiecare zi. Ore întregi, încăperea e plină de tineri dornici să deprindă meșteșugul strămoșesc.
Pe lângă arta țesutului, tinerii care îi trec pragul învață și jocuri populare specifice zonei etnografice gorjene.
Acest articol a fost publicat în TRADITII ROMANESTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.