Puterea Poloniei profunde constă în unitatea în jurul credinței și dragostei de țară


Sfârșit de decembrie într-un orășel de provincie din Polonia, cu câteva mii de locuitori.

– Pe străzile cu un strat subțire de nea este o curățenie perfectă. Deși coșurile de gunoi sunt destul de rare, nu vezi nimic aruncat pe stradă. Civilizație.

– În supermarketuri, marea majoritate a produselor sunt fabricate în Polonia. Oricum, dacă au de ales între produse similare din Polonia și din alte țări, polonezii aleg de obicei ce e produs la ei în țară, chiar dacă e puțin mai scump uneori. Patriotism economic.

– Un exemplu relevant este cu merele poloneze: Polonia e cel mai mare producător de mere din UE. Atunci când Rusia a oprit importurile de mere din Polonia (fiind cel mai mare importator), polonezii de rând s-au activat în masă și au început să cumpere masiv mere. Într-o lună, consumul intern a crescut de 4 ori, compensând ce nu se mai exporta în Rusia. Solidaritate națională.

– Guvernul polonez, condus de politicieni patrioți și competenți, încurajează de mulți ani dezvoltarea firmelor și fabricilor poloneze, inclusiv în extinderea lor pe alte piețe. De asta, în supermarketurile și în magazinele din Romania găsești multe produse poloneze (de la haine, produse alimentare, până la materiale de construcții), iar pe piața româneasca activează multe companii internaționale cu baza în Polonia. În schimb, în magazinele din Polonia, nu prea găsești nimic produs în Romania și nici companii din Romania active pe piața poloneză. Ăsta e rezultatul când ai politicieni care pun pe primul plan interesul național, nu trădători și incompetenți.

– Pe frigiderele multor polonezi se poate vedea o hartă a Poloniei pe care scrie doar „Blogoslaw Ojczyznie” (Patrie Binecuvântată). Patriotism curat și firesc.

– În majoritatea caselor polonezilor, deasupra golurilor de ușa, se găsesc cruci din lemn. Acesta este un străvechi obicei creștin, care în multe țări s-a pierdut în timp, dar în Polonia s-a păstrat. Dacă ați asistat vreodată la o slujbă ortodoxă de sfințire a unei case, ați văzut că preotul face semnul crucii deasupra fiecărei uși, desenând pe perete crucea cu mir sfințit. La polonezi, aceste cruci rămân permanent, pentru a le aminti de jertfa lui Hristos și că sunt un neam creștin.

– În cimitirele poloneze, fie chiar în mici orașe sau sate, toate mormintele au plăci și cruci din piatră, gresie sau marmură. În cimitire domnește o ordine și o curățenie exemplare, toate mormintele fiind îngrijite. De Crăciun, ca și de marile sărbători, polonezii își vizitează rudele adormite, și TOATE mormintele au flori și candele aprinse pe plăcile funerare. E greu de înțeles, mai ales ca mulți sigur nu mai au urmași…Respect și dragoste pentru înaintași.

– În timp ce în Romania, deși se încearcă, nici măcar în marile orașe nu se reușește colectarea selectiva a gunoiului menajer și creșterea procentului de reciclare a deșeurilor, în Polonia, chiar și în cele mai mici orașele, până și oamenii cei mai simpli au învățat să depoziteze gunoiul selectiv. Fiecare are în bucătărie mai multe coșuri și saci de gunoi, pe categorii. Respect față de mediu.

– Duminica și de sărbători, bisericile sunt pline. Ordine, liniște, oameni îmbrăcați sobru, elegant, cu respect fata de Casa Domnului, nu cu blugi rupți, treninguri, adidași și jachete de ski. Mulți polonezi participa la slujbe în mod regulat, cântând și rugându-se împreuna pentru ei, pentru neam și tara. Credința creștina este vie și lucrătoare în Polonia.

– În seara de Ajun, toate familiile poloneze se adună în jurul mesei cu 7 feluri de mâncare tradiționale. Fiecare schimbă câte o frântură dintr-o pâine specială tradițională cu toți membrii familiei, împăcându-se și făcându-și urări de Crăciun și pentru Noul An. Tradiții respectate și păstrare cu sfințenie.

Să nu credeți că Polonia este ferită de asaltul globalismului, neo-marxismului și al secularismului. Mare parte din presa din Polonia este controlată și finanțată de mari trusturi de presă din afara țării, care atacă în mod sistematic credința creștină, identitatea națională, mentalitatea tradițională și moralitatea, precum și partidele și politicienii patrioți și creștini care conduc țara. Însă polonezii sunt vigilenți și puternici și nu sunt deloc ușor de manipulat, chiar și cu bani mulți și specialiști de top. Puterea Poloniei profunde constă în: unitatea în jurul credinței și dragostei de țara; solidaritatea națională și spiritul civic; respectul profund față de trecut, istorie, eroi și martiri.

Un exemplu de normalitate și de păstrare a adevăratelor valori și repere. Deci, se poate. Să luăm aminte.

Preluare: conservator24.ro / Autor: Andrei Dincă

Acest articol a fost publicat în EUROPA DE EST. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Puterea Poloniei profunde constă în unitatea în jurul credinței și dragostei de țară

  1. Sabina zice:

    O vorba inteleapta din batrani spune: „inainte sa lovesti un caine, uita-te cine-l duce de lesa”. Am intalnit si la alti autori aceiasi termeni elogiosi la adresa Poloniei, prin urmare articolul de fata nu face exceptie. Numai ca toti prolificii intr-ale condeiului (mai nou intr-ale tastaturii) uita sa spuna ca Polonia e sustinuta puternic de catre Vatican (fiind supusa papistasului sef pentru ca-i de religie catolica), de Germania (ramuri ale industriei auto germane isi desfasoara activitatea pe teritoriu polonez) si de catre SUA, care tocmai ce-a facut din Polonia cel mai important aliat, prin decizia de-a expedia inca 1000 de trupe (pe langa cele 4500 existente care se rotesc la fiecare 3 luni) si o escadrila de drone de supraveghere, fiindca de acolo pot supraveghea mai bine miscarile strategice ale armatei ruse din Kaliningrad, Belarus, estul Ucrainei si Crimeea. Nu poate decat sa ma bucure enorm decizia americanilor de-a face din preamarita Polonie baza permanenta, poate isi iau catrafusele din Romania si ne lasa-n pace: saraci, jefuiti, dar liberi de sub dominatia lor malefica! N-am nimic impotriva sa-si adune si slugile din politica romaneasca dupa ei!
    Iarasi n-am citit prin expunerile diversilor creatori de beletristica ieftina (de tipul, ca altii sunt intotdeauna mai buni si mai destepti decat romanii) despre politica-manifest a Poloniei in Parlamentul European. Viziunea Poloniei pentru Europa este o Uniune Europeana descentralizata (asadar existenta; pare-se, politicienii polonezi admira conglomeratul asta fascist) care returneaza suveranitatea statelor membre (mai precis, problemele juridice, socio-culturale si interne vor fi decise individual de fiecare stat membru), dar strategiile de dezvoltare ale fiecarei tari, precum si cele de securitate sa fie urmarite si dictate de UE in ansamblul sau. Pe scurt: in punctele esentiale ale unei tari (economie, armata, servicii) autoritatea suprema sa fie tot Bruxelles-ul. Nimeni nu aminteste de saracia lucie din satele poloneze, nimeni nu spune despre migratia masiva din aceste regiuni in Anglia si-n Irlanda de Nord, unde sunt cele mai mari comunitati de polonezi. Dar….uite asa aflam si noi cum se strang ei cu familia la mesele de sarbatori cu bucate traditionale! Cu siguranta, isi sacrifica godacul din cotet dupa noua directiva a Uniunii Europene!

    Apreciat de 1 persoană

    • citadela zice:

      Tocmai ma pregateam sa mentionez chiar punctual numarul de neadevaruri si manipulari ieftine sunt in articolul asta( dar n-am timp pe motiv ca – lacheii occidentului – , asa cum au fost descrisi de genialul Dostoievski in romanul „Jucatorul” nu merita)
      Un exemplu sunt mizeriile alea de mere ale lor pe care nu le-as da nici la porci.

      Toata IMAGINEA este sustinuta suportii financiari mentionati de Sabina mai sus. In momentul cind IMPRUMUTURILE vor dispare(ca doar nu sunt cadouri MOCA ), va iesi si adevarul la iveala…

      Apreciază

      • A.D. zice:

        Am întrebat odată un polonez despre Polonia. Mi-a zis că polonezii au președintele la … Vatican (eu nu întrebasem nimic de președinte!). Și Ioan Paull II era dus de aproape 10 ani ,,,

        Apreciază

    • Emanoil Baraghin zice:

      „Nimeni nu aminteste de saracia lucie din satele poloneze, nimeni nu spune despre migratia masiva din aceste regiuni in Anglia si-n Irlanda de Nord, unde sunt cele mai mari comunitati de polonezi. ” ….eu, am trait in Polonia 7 ani, in Polonia, n-a fost colectivizare, aveau tractoare, masini agricole in privat si ferme de 10-50 de Ha in 1985 …am călatorit, pe tot teritoriul Poloniei, aproape 5 ani fiind implicat in activitate de SERVICE, satele poloneze, sunt cu 100 de ani in plus la civilizație, cultură, mai ales că poporul lor, este deținator a 9 premii Nobel, D’stră ați calătorit in Polonia? dacă nu, va recomand să vizitați,
      Centrul Vechi din Warszawa si Palatul Regal, Krakovia, Gdansk, etc. sigur, veti fi placut surprinsă. cu respect.

      Apreciază

      • Sabina zice:

        Ati facut un talmes-balmes din expunerea dvs! Nu vad legatura dintre mirajul gotic al Cracoviei si ducele ei Krak, intre minunea arhitecturala baroca a Gdanskului si realitatile actuale din satele poloneze! Asa cum e bizara si nepotrivita comparatia anilor ’85 cu cea a anilor 2000! Cum se potrivesc premiile Nobel cu ansamblul existentential al polonezului de rand? Probabil, ati dorit sa evidentiati ca sunt mai dezvoltati decat noi in toate privintele, ca sunt atat de inteligenti, eruditi si savanti incat au castigat 14 premii Nobel, iar romanii sunt ultimele gaini tampite cu capul spart dintr-un gostat situat la marginea Europei balcanice! In regula, in viata functioneaza liberul arbitru! Dar haideti sa ne uitam si-n istoria lor, sa vedem cu ce se indeletniceau din cele mai vechi timpuri! C-asa ar fi corect! Si sa ne mai gandim si la motivele exterminarii lor de catre Hitler. Nu c-as fi fost de acord cu „practicile” ‘mnealui!
        Ca sa va raspund la intrebare, doar din placerea oferirii castigului unei cauze pierdute, NU, nu am reusit pana acum sa calatoresc niciunde! N-am iesit din opinci si nici n-am parasit coarnele plugului, traind in viata fara vreo tinta precisa si la mila altora! Multumit? :))))))))))
        P.S. Colectivizare a existat in Polonia, cititi va rog cartea Poland under communism: A cold War History si-apoi mai vorbim. Aaaa…daca polonezii aveau tractoare sa le multumeasca nemtilor care au detinut proprietatile funciare rurale si fermele agricole ale Poloniei pana in ’47. Asadar, despre ce vorbim aici? Chiar am uitat subiectul! Ca si interventia, de altfel…:))

        Apreciază

      • citadela zice:

        Mai sa fie…
        Cei de pe lista laureatilor Nobel din Polonia sunt polonezi? Ia mai citeste-le odata numele.
        Trei sferturi din ei nici nu au trait in Polonia. Marie Curie traia in Franta intr-o perioada cind Polonia apartinea Rusiei imperiale, Sienkievich la fel, iar restul de laureati in Literatura au fost precum Soljenitzin alesi pe motive de antirusism, adica neinteresant…

        Privind si listele americanilor realizam imediat ca o mare majoritate dintre ei nici nu s-au nascut sau format profesional in America ci doar figureaza drept americani deoarece in mod evident… premiul i-a prins pe teritoriul lor.
        …in rest sa nu intram in detalii ca ne prinde noaptea.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.