Justiția, cârpa de pantofi a lui Iohannis


Președintele a participat la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție în 2019. Nu știu ce a căutat acolo. Justiția are un ministru în fața căruia poate și trebuie să dea socoteală, mai există și un șef al Ministerului Public, parte a autorității judecătorești din România. Pe Marele Jurist din Deal l-a invitat Justiția, ca semn al slugărniciei eterne sau Iohannis s-a dus din proprie inițiativă, pentru a transmite mesaje și a arăta din nou cine este jupânul? Prezența lui acolo nu îi crește cota de imagine publică, dimpotrivă, i-o reduce simțitor, mai ales când, cu un tupeu rar întâlnit, vorbește de independența unei justiții pe care, de fapt, o ține sub obroc.

iohannis 12 Justiția, cârpa de pantofi a lui Iohannis

Președintele visează. Justiția nu este independentă

Un președinte, deci, merge la bilanțul Justiției, în condițiile în care el este primul care nu respectă Constituția. Desemnarea lui Ludovic Orban ca premier, cu scopul de a fi respins, nu de a forma o majoritate, este ultimul exemplu în materie de încălcare a legii. Iohannis s-a dus însă la ÎCCJ pentru a transmite un mesaj cu bătaie lungă.

Independente, dar în curtea lui

Aidoma Liviei Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți, care declara că DNA are în ea un partener de nădejde, și pe Iohannis l-a lovit euforia declarațiilor. „Vă asigur că în realizarea misiunii dumneavoastră veți avea mereu în mine un susținător ferm al unei justiții independente și performante.” Cât de independentă poate fi aceasta din moment ce Cătălin Predoiu, ministru și om politic, a trimis la Cotroceni lista cu propunerile pentru șefia marilor Parchete fără a avea un aviz favorabil? Giorgiana Hosu, Procuror-Șef al DIICOT și Gabriela Scutea, Procuror General, au primit un aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Despre ce independență vorbește Iohannis când a fost de acord cu propunerile și, în pofida recomandărilor MCV, le-a numit pe cele două în funcție?

predoiu 5 Justiția, cârpa de pantofi a lui Iohannis

Lui Cătălin Predoiu îi stă în gât Secția Specială

Altminteri, președintele a făcut și face caz de MCV pentru orice lucru care nu este conform intereselor lui, dar nu și de data asta. Cele două procuroare sunt independente, fără drept de tăgadă, dar în curtea lui Iohannis.

Așa i s-a părut ei

Marele Jurist a vorbit și despre faptul că „oamenii se simt protejați când știu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile și libertățile, își vor găsi dreptatea în instanțele de judecată.” Am văzut, desigur. 15 oameni decedați în timpul proceselor declanșate de prigoana împotriva corupției, un altul cu picioarele amputate după ce nu s-a putut trata în sistemul penitenciar, câteva mii de cariere și vieți distruse, afaceri puse la pământ și copii traumatizați pentru tot restul vieții. Apoi, surprinzător, eliberați pe bandă rulantă și cu dosarele închise, pe motiv ca faptele imputate ori nu existau, ori nu erau prevăzute de lege. Cât de protejat s-a simțit primarul Mircia Gutău, condamnat pe nedrept, găsit nevinovat de două instanțe și iar condamnat și trimis din nou la închisoare?

LIVIA STANCIU 600 Justiția, cârpa de pantofi a lui Iohannis

Livia Stanciu, protejată de Iohannis din exces de independență

Dreptatea și găsit-o la CEDO, nu la instanțele din România. Cât de performantă a fost justiția de care vorbește Iohannis din moment ce Livia Stanciu, actual judecător la CCR și fostă șefă a Înaltei Curți, a declarat că l-a condamnat pe Gutău pentru că i s-a părut că așa a vrut fostul președinte Traian Băsescu?

Pisica neagră a independenței

„Misiunea veritabilă a justiției este cea de serviciu public și, tocmai de aceea, legislația și modul în care funcționează întreaga construcție instituțională trebuie să aibă în centru cetățeanul și apărarea lui de abuzuri”, a mai spus Klaus Iohannis. Cât de apărată de abuzuri a fost Mariana Rarinca, condamnată printr-o diversiune grosolană a aceleeași Stanciu, mână în mână cu Laura Codruța Kovesi? Sau fostul judecător Stan Mustață, decedat în penitenciar? Sau victimele procurorilor „de elită” din Oradea, Brașov, Constanța și Ploiești?

gutau Justiția, cârpa de pantofi a lui Iohannis

Mircia Gutău, victimă a protecției justiției. Sau cum?

Despre ce fel independență a justiției vorbește Iohannis când Cătălin Predoiu, ministrul de resort, și-a făcut un crez din desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție? O justiție în care procurorii și judecătorii nu răspund pentru faptele lor se numește oricum, dar nu justiție. „Sunt incontestabili pașii uriași pe care România i-a făcut în direcția unei justiții funcționale și moderne, o justiție aliniată valorilor europene în care credem cu toții”, a ținut să precizeze Iohannis. Cred că la judecătoarea Mădălina Afrăsinie s-a referit, președinta Secției a IV-a Civile de la Tribunalul București. Imediat cum a comentat împotriva lui Iohannis, Inspecția Judiciară a si luat-o în colimator. Funcțională, domnule, justiția asta! Și plină de magistrați independenți care, când li se arată pisica neagră a pensiilor speciale tăiate sau cel puțin subțiate, sunt la un pas de a-i jura lui Iohannis iubire veșnică.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-JUSTITIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.