Polonezii au devenit în 2019 mai bogaţi decât portughezii


Cifre publicate la începutul lui 2020 de către Fondul Monetar Internaţional relevă faptul că Polonia a devenit o ţară mai bogată decât Portugalia în 2019.

PIB-ul polonez pe cap de locuitor după paritatea puterii de cumpărare a crescut în 2019 la 33.891 dolari, uşor peste cel portughez, de 33.665 dolari. Portugalia este a doua ţară vest-europeană pe care Polonia a devansat-o la capitolul avuţie, după Grecia, în 2016.

Potrivit experţilor, Polonia ar putea devansa Italia după aceleaşi criterii în decurs de un deceniu, dacă nu vor avea loc evenimente neprevăzute în următorii ani.

Succesul Poloniei se încrie într-o tendinţă mai amplă europeană în linie cu care diviziunea tradiţională de avuţie dintre est şi vest devine una dintre nord şi sud.

Ungaria, care a înregistrat cel mai alert ritm de creştere economică din UE în 2019, de 4,9%, a devansat la rândul ei Portugalia în 2019 la capitolul PIB pe cap de locuitor.

Cehia (cu aproximativ 38.800 dolari) şi-a redus decalajul faţă de Italia (în jur de 40.400 dolari) şi este pe punctul de a devansa Spania (aproximativ 41.600 dolari). Alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est care se apropie de Italia sunt Estonia (aproximativ 35.800 dolari), Slovacia (aproximativ 36.600 dolari) şi Slovenia (circa 38.400 dolari).

Citește și:
„Nu tot ce-i bun pentru Uniunea Europeană este bun şi pentru Polonia!”
Dictatura UE are şi contestatari. Spre deosebire de atitudinea slugilor prea
-plecate de pe malul Dâmboviţei, care înghit pe nemestecate orice firmane 
primite de la Înalta Poartă a noii Uniuni Sovietice (ediţie revăzută şi 
adăugită), oficialii de la Varşovia readuc în actualitate celebra replică 
pentru care fostul lider polonez Lech Kackynski a plătit cu viaţa: „Nu tot 
ce-i bun pentru Uniunea Europeană este bun şi pentru Polonia!” 
(Citește mai departe...)

Ţările din regiune şi-au văzut multă vreme creşterea economică ţinută pe loc de infrastructura deficitară. Iniţiativa Celor Trei Mări, lansată în 2015, a avut drept obiectiv îndreptarea acestei situaţii şi integrarea infrastructurii celor 12 ţări est-europene, în primul rând de-a lungul unei axe nord-sud.

Iniţiativa va ajuta Austria şi 11 state membre ale UE izolate timp de decenii în spatele Cortinei de Fier, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia, să crească fluxurile comerciale interne ale regiunii.

Noua infrastructură este aşteptată să accelereze creşterea economică deja alertă din regiune, făcând posibil ca ţările mai sărace, ca România şi Bulgaria, să poată la rândul lor prinde din urmă Grecia şi Portugalia în următorii ani.

În acest context, mulţi specialişti susţin că următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, pe 2021-2027, ar putea fi ultimul în care ţări ca Polonia, Ungaria şi Cehia vor fi recipienţi neţi în loc de contributori neţi.

Preluare: Ziarul Financiar / Autor: Cătălina Apostoiu

Prima Pagină

Acest articol a fost publicat în EUROPA DE EST. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.