Străinii vor să cumpere pe nimic fermele de pui din România


Fermierii din industria avicolă avertizează că importurile masive la prețuri de dumping i-au adus în faliment. Aceștia consideră că exigențele UE, care îi determină să investească milioane de euro în aceste ferme, fac parte dintr-un plan ce urmărește închiderea fermelor modernizate și vânzarea pe nimic a acestora către străini.

pui Străinii vor să cumpere pe nimic fermele de pui din România

România va fi invadată de zeci de mii de tone de carne de pui din America de Sud

Crescătorii de pui se tem că industria avicolă din România va avea aceeași soartă ca a fermelor de porci, care, după dezastrul pestei porcine africane, au fost vândute pe nimic investitorilor străini. ”Vedeți, noi facem proiecte europene cu niște standarde și o rigurozitate la construcții, betoane, fundații, de zici că faci blocuri în centrul Bucureștiului. Când lucrurile se vor degrada, și sigur se vor degrada în România, ori cu gripa aviară, ori cu prețurile de dumping din importuri, noi o să fim de vânzare. Și nu o să fie de vânzare un fost CAP, ci o să fie de vânzare o fermă de calitate, la niște standarde ridicate și o să fie de vânzare pe doi lei. Ieri discutam cu cineva din sectorul de creștere a porcilor, care acum este falimentar din cauza pestei porcine africane. Îmi spunea acest om, care are o investiție de opt milioane de euro la ferma de porci, că a cerut 3 milioane de euro și i s-au oferit doar 500.000 de euro. Dacă la noi se va continua această politică de nepăsare a Guvernului, care nu ne sprijină în niciun fel, și noi vom fi de vânzare, nu peste mult timp. În România intră carne de pui cu prețuri foarte mici, pentru că în Polonia, de exemplu, fermierii sunt subvenționați indirect, prin subvenția la porumb și la transport. Suntem forțați să vindem la prețuri foarte mici din cauza importurilor și în ritmul acesta ajungem în faliment, pentru că am ajuns să vindem sub prețul de producție. Din păcate, sunt unii așa-ziși producători locali, care importă marfă și o reambalează, atât pe carne, cât și pe legume. Importurile sunt atât de mari din afara țării, încât nu știu cum fac cei care le vând de scriu pe ele că e marfă românească. Se importă cam 70% din consum, iar importurile care se fac sunt mizerabile, au o calitate sub orice critică, carne injectată, carne care stă pe drum două-trei zile și după aceea e pusă la raft ca fiind proaspătă. Noi, în țara asta, suntem complet descoperiți la protecție din partea autorităților, ANSVSA și Vama. Ei ar trebui să ne protejeze prin controale, prin analize. Noi dacă exportăm în UE ne țin în vamă două-trei zile ca să facă nu știu ce analize, iar când vine carne din import nu o controlează nimeni”, ne-a declarat Puiu Ilisei, reprezentant al unui grup de producători de carne de pui din Călărași.

Un tratat care ne îngroapă industria avicolă

Acordul comercial încheiat anul trecut de Uniunea Europeană cu Mercosur, un grup de țări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, care prevede importuri și exporturi fără taxe vamale, va pune pe butuci industria avicolă din România, atrag atenția fermierii. Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, recunoștea la momentul semnării acordului că acesta va provoca ”unele dificultăți pentru agricultorii europeni, Comisia Europeană fiind gata să ofere ajutor agricultorilor pentru a depăși aceste dificultăți”. ”Prin acest acord, UE va exporta în țările din America de Sud, iar UE va primi de la acestea zeci de mii de tone de carne de pui congelată. Să nu uităm că în America de Sud sunt permiși hormoni de creștere, se folosesc culturi modificate genetic, care în UE sunt interzise. Credeți că acea carne congelată care va intra în Uniunea Europeană se va vinde la Paris? Aia tot în România va ajunge. Și credeți că în cadrul acestui acord va vinde România ceva în America de Sud? Eu nu cred. Ce este mai ușor de vândut în România? Carnea de pui, că e cea mai ieftină. Și când o să vină cantitățile acelea uriașe, o să dispară industria avicolă din România”, ne-a mai precizat Puiu Ilisei, reprezentant al producătorilor de carne de pui.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în DISTRUGERI, ECONOMIE-FIRME-BANI, ROMANIA(straini). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Străinii vor să cumpere pe nimic fermele de pui din România

  1. Sabina zice:

    Gospodaria la tara si munca la camp au devenit unicele surse de supravietuire ale romanilor, cu ceva scaun la cap, care nu si-au vandut terenurile la elevetieni, englezi si italieni. Fitness-ul natural n-a omorat pe nimeni, doar lenea e imensa! Mult mai usor e sa speli dosuri si sa debarasezi mese prin lumea larga, decat sa pui osul la munca prin satele parasite ale tarii, alaturi de parinti si bunici. Daca le-ai propune, instantaneu auzi: cu ce bani? Statul nu mai subventioneaza agricultura si nici zootehnia. Toti vor sa ajunga la profituri uriase in scurt timp, fara sa cunoasca mersul ancestral al naturii si „legile” nescrise ale cresterii unui animal pentru productie. Rentabilitatea apare dupa cel putin 2 ani, chiar in cazul administrarii acestora doar pentru consum propriu. Dar…multa lume viseaza casa la Monaco si vacanta la Saint Tropez dupa 3 salate crescute si cozile la 2 vaci.

    Apreciază

    • gigirupicreta zice:

      Theoria ca theoria mergi mata la munca pentru 40-50 lei la zi in gricultura!Pentru dosuri daca incasezi vreo 1000 de euroi dupa iei un Rudotel (se foloseste pentru sustinerea tratamentului la stari de agitatie, anxietate, la reactii fizice declansate de tensiuni psihice tulburari psihosomatice si psihovegetative cum ar fi anumite forme de insomnie, cefalee, dureri stomacale, tulburari cardiace etc.) si iti trece!Esti cu capu Sabinule ! Un dos de asta te mai scoate din rahatul politicienilor si a votantilor…bine cu efectele adverse!Nu ai de ras fii si tu co obraz!

      Apreciază

      • Sabina zice:

        Este doar parerea dvs, d-le Gigi! Prefer sa merg la camp pentru 40 de lei decat sa-i curat pe europeni! Sincer, declar! 1 din sila, 2 nu aia mi-au dat viata, ca sa ma ocup de bunastarea lor senioriala. Iar in comentariul meu, m-am referit la a-ti face propria agricultura pe terenul din dotare pentru a avea mancare sanatoasa, nu cu azotati si hormoni de crestere. Mult mai demne mi se par lustruitul cozii la sapa si bataturile in palma, decat a-i scalda pe batranii occidentali! Iar in peisajul bucolic al satului, n-ai nevoie de rudotel! Cat despre afirmatiile dvs referitoare la nebunia mea, ati presupus cumva din punctul de vedere al unui specialist in domeniu, sau din propria experienta? Nu ca m-ar interesa, dar…vreau sa stiu! :)))

        Apreciază

  2. gigirupicreta zice:

    Io n am prea vazut oamenii de rand si cinstiti sa nu fie „ciupiti- nefectati ” psihic de muncile prestate in occident. pleca de nevoie banuiesc. hectarele din dotare as luate cu „arenda” de diverse asociatii straineze care te preseza „binevoitor” …de cele mai multe ori gresec si intra si pe hectarul tau prapadit ani de a rand.Era la figurat n am nica cu ganditorul tau! da „specialist in domeniu, sau din propria experienta”(ca cam e acelasi lucru) in ce ? rudotel sau dosuri …deci nu stii bancul cu organe..omenesti care sa dadeau m ai vitale si importante precum si morala! Ia cata pe net oleaca! )))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.