“România are un centru de biosecuritate BSL-4, cel mai înalt nivel din lume”


– interviu cu profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş

Profesorul Adrian Streinu-Cercel linişteşte populaţia României. Medicina românească este pregătită de vreun eventual asalt. Noul virus, denumit SARS 2, a apărut şi în nordul Italiei, unde trăiesc peste 8.000 de lucrători români. Autorităţile locale au închis mai mult de 14 oraşe. Streinu Cercel ne dezvăluie cu arta antropologului şi cu ştiinţa de carte medicală, top-level, cum evoluează noul virus şi cum poate fi sucombat de la porţile celulare.

– Coronavirus a lovit fix într-o zonă din Italia în care locuiesc peste 8.000 de români. Suntem pregătiţi?

– Categoric, da. Avem un laborator “Biosafety level” – BSL (biosescuritate n.a.) de nivel 4, unic în regiunea de est a Europei.
– Ce este BSL 4?
– Un centru de biologie moleculară, cu spaţii închise, format, dacă vreţi, dintr-o serie de containere sigilate, cu sisteme de flux de aer, costume speciale pentru personal, protocoale stabilite pentru toate procedurile. Medicii nu pot intra în clădire dacă nu introduc mâna într-un fel de gură, unde se spală, se desinfectează şi abia apoi se deschide uşa, fără ca ei să atingă nimic. Saloanele sunt presurizate. Pacienţii au la îndemână diferiţi senzori de mişcare. Dacă vedeţi cum arată spaţiul e ca de rachetă cosmică.
– Ce niveluri de biosecuritate există în lume?
– Nivelurile de izolare variază de la cel mai mic nivel de biosecuritate 1 – BSL-1, la cel mai ridicat la nivelul 4 (BSL-4).
– Cum aţi reuşit să construiţi un astfel de sistem?
– Aveam proiectul înainte de răspândirea virusului EBOLA. Nimeni nu ne-a băgat în seamă. După răspândirea acestuia, am primit finanţare. Şi aşa suntem la cel mai înalt nivel de biosiguranţă din lume.
– Care e rolul Centrului Român de Cercetare Biomoleculară aplicată bolilor infecţioase?
– În primul rând să izolăm pacienţii şi să protejăm personalul de răspândirea germenilor patogeni.
– Centrul Chinez pentru Combaterea Bolilor (C.L.D.C.) a raportat scăderea gradului de răspândire a Coronavirusului. Suntem optimişti?
– În primul rând că numele lui agreat de O.M.S. e Sars COV 2, iar boala provocată se cheamă COVID-19.
– Epidemia este pe o pantă descendentă?
– Este foarte devreme să ne pronunţăm. Există momente de variaţii ale unei epidemii. Up & down. Depinde de perioada de incubaţie.
– Preşedintele Donald Trump susţinea recent că luna aprilie va aduce căldura necesară stopării transmiterii infecţiilor. Aşa o fi?
– Virusurile şi-au pierdut sezonalitatea. Acesta este un virus hibrid.
– E posibilă o pandemie de nivelul gripei spaniole?
– Nu cred. Pentru a fi decretată o asemenea stare trebuie să apară zeci de cazuri noi în diferite locuri de pe planetă.

Citeşte şi: The Guardian / O femeie din WUHAN, purtătoare de coronavirus, a îmbolnăvit cinci rude. Ea nu a păţit nimic

– “Numai o mică parte din speciile microbiene sunt patogene pentru om.” V.S. Fanci CID,2001

– Mai puţin de 0,5% din cele 2-3 miliarde de specii bacteriene au fost identificate – curs, Adrian Streinu Cercel
– Cum se va stopa flagelul?
– Prin imunizarea populaţiei. Atunci când se va atinge o masă critică de imunitate.
– Cum ne putem provoca “luptătorii” din organism la luptă?
– Printr-un mecanism de turmă.
– Adică? Puteţi să fiţi mai explicit?
– Inteligenţa Umană a apărut mult înaintea Inteligenţei Artificiale. Există miliarde de microorganisme în jurul nostru. Unele dintre acestea au rolul de a transmite semnale de avertizare. Celulele de pază ne protejează. Nu-şi permit să părăsească locul.
– Când apare “intrusul” semnalizează starea de alertă?
– S.R.I. şi S.I.E. nu au fost inventate acum. Există de milioane de ani. Organismul uman are încă de la apariţia sa pe pământ alături “poliţistul de proximitate.” Leucocitul se uită la musafirii nepoftiţi. Macrofagele – Secret-service-ul fiinţei umane – cer actele la control.  The human leukocyte antigen (HLA) caută să identifice care dintre invadatori au gânduri necurate.
– Vom avea în curând un vaccin?
– Pentru SARS 2, avem nevoie de 6 luni – doi ani de zile. Virusurile noi au rate mari de mutaţii. Fac erori la copiere. Dacă îşi crează o clonă, vaccinul nu ar fi util.
 Lămuriţi-mă, pentru că nu pricep! Injecţia pe care o facem pentru imunizare e doar pentru un virus vintage sau unul cu identitate precisă?
– Fiecare anticorp produs în laborator e legat de o ţintă. Are o misiune precisă. Anticorpul creat e ca un cal cu ochelari care nu vede nici în stânga, nici în dreapta.
– E posibil ca SARS 2 să fie creat în laboratoarele secrete?
– E un micro-organism emergent, apărut nou. Nu e lucrat în laborator. Omenirea cunoaşte doar 0,5% din totalul microorganismelor de pe planetă.
– The Lancet, cel mai de prestigiu hebdomadar medical din lume, a lansat ideea că a doua infecţie cu SARS 2 e letală.
– În general, gripa crează o imunodepresie. Anticorpii pot fi neutralizaţi. În particular, noul virus face mai mari ravagii printre “apărătorii” naturali ai organismului.
– Dar la gripa obişnuită, organismul crează anticorpi.
– Există coinfecţii şi cu AH1N1, AH1N3. Se încearcă imunizarea la pachet. Dar procedurile sunt de durată.
– Cum a apărut SARS 2? De la şarpe, de la lilieci? E adevărat că pangolinul a avut calitatea de cărăuş de la animale la om?
– Dacă vă mai aduceţi aminte din mitologia greacă, Prometeu s-a dus la Zeus şi i-a furat focul pentru a-l da oamenilor. Drept pedeapsă, puternicul lumii l-a înlănţuit pe “hoţoman” de o piatră. Vulturii i-au mâncat ficatul. Oamenii au rămas cu focul. Învăţând să prepare termic alimentele, microrganismele s-au mai distrus.
– Focul a salvat, cum s-ar zice, omenirea.
– De mii de ani, oamenii frig, fierb sau prăjesc carnea. Sushi a apărut în Japonia secolului XXl. Carnea crudă e un pericol pentru organism. Dacă nu foloseşti focul, activezi microorganismele din corpul animalelor.
– Înainte de om au fost primatele. Când au apărut micro-organismele?
– Acestea există pe pământ cu trei miliarde de ani înaintea apariţiei rasei umane. Reprezintă 60% din biomasă. Convieţuim cu miliarde de microrganisme. 0,5% sunt duşmănoase.
– Există şi bacterii prietenoase?
– Cele peste 500 de specii comensale. Comensalismul este forma de relație dintre două organisme în care unul folosește resturile de hrană ale celuilalt.
– Nu ne scăpăm niciodată de infecţii?
– După apariţia penicilinei a lui Fleming, un chirurg (îmi scapă numele) spunea la acea vreme că infecţiile sunt deja istorie.
– Dar speranţa de viaţă a omului s-a mărit după uimotoarea invenţie a “leneşului”, care a uitat să-şi cureţe laboratorul şi a descoperit la întoarcere din concediu că o ciupercă s-a dezvoltat în eprubete.
– Microorganismele au dezvoltat în timp sisteme de apărare. Virusuri, bacterii şi ciuperci constituie această masă enormă, în perpetuă mişcare şi schimbare.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel este în prezent profesor la Departamentul de Boli Infecțioase din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie Carol Davila, București și director general al Institutului Național pentru Boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș ”, România.

Cercel este iniţiatorul mai multor proiecte naţionale şi internaţionale, tratând subiecte interdisciplinare legate de boli infecțioase, epidemiologie, microbiologie și virusologie.

– Cum circulă?
– Există un circuit perfect în natură. Unii produc (cum ar fi plantele) alimente pentru utilizatori, adică regnul animal. Decomposerii, o serie de fungi de diferite forme şi identităţi, descompun şi plantele şi animalele. Astfel, microorganismele apar când nu respecţi natura. Cum zicem noi: când comiţi un malpraxis cu natura.
– Când colindam Asia, mâncam fel de fel de peşti cruzi. Cred că renunţ la obicei.
– Carnea crudă permite pasaje între specii. Astfel microorganismele trec la om.
– SARS 1 a apărut de la lilieci. Acum, SARS 2, se pare, de la şerpi.
– Middle East Respiratory Syndrome (MERS), de la cămile.
– Ce ne spuneţi despre cum au procedat autorităţile chineze?
– China a instituit carantina într-un oraş cât jumătate de Românie. Nimeni nu putea face ceva similar.
– Ce rol au citokinele?
– Citokinele sunt molecule de natură proteică care transmit informaţii între celule diferite. Au rolul de a transmite informaţii între celulele sistemului imunitar şi leucocite. Citokinele intervin nu numai în apărarea organismului contra agenţilor infecţioşi ci şi în apărarea antitumorală. Sunt inflamatorii şi antiinflamatorii.
– Există vreo definiţie a mecanismului uman de apărare?
– Toll-like receptors (TLRs) modifică modul de reacţie al celulelor. Teleriştii sunt o clasă de proteine ​​care joacă un rol cheie în sistemul imunitar. Aceștia sunt receptori care se întind pe membrana celulelor ca o plapumă protectoare. Sunt santinele. Veghează ca neaveniţii, fungii, viruşii şi bacteriile să nu pătrundă în celula sănătoasă. Dacă aceşti inamici au încălcat barierele fizice, cum ar fi mucoasa pielii sau a tractului intestinal, sunt recunoscuți de Telerişti, care activează răspunsurile celulelor imune şi se porneşte atacul.
– Organismul uman e mai pregătit tactic decât s-ar crede.
– V-am mai spus, S.R.I. şi S.I.E. au existat demult pe planetă.
– Un ziar din Taiwan a lansat o idee din registrul conspiraţiei, gen: cum că enzima ACE 2, existentă în mai toate mucoasele şi cu rol de transporter a virusului în călătoria sa internă, ar fi mai diferită în persoanele asiatice decât în cele caucaziene. Un prieten m-a şi întrebat dacă italienii sunt caucazieni sau asiatici. I-am răspuns că depinde de genă şi de unde au pornit barbarii.
– Proporţia de pozitivi depistaţi cu SARS 2 nu diferă de la o rasă la alta, de la o culoare a pielii la alta. S-a zis că negrii au adus HIV-ul în Europa. Din păcate ideea nefericită a unuia de a face ceva cu maimuţa a cauzat apariţia acestuia. ACE 2 sunt coreceptori pentru SARS 2, care acţionează la fel ca HIV-ul. Se agaţă şi pătrund la fel în celula umană.
– V-am auzit în repetate rânduri că nu înţelegeţi de ce la gripa de sezon medicii nu recomandă Tamiflu.
– Oseltamivir este un medicament antiviral din categoria inhibitorilor de neuraminidază, folosit în profilaxia postexpunere și tratamentul gripei cu virus gripal A și B. Blochează răspândirea virusului gripal la nivelul celulelor organismului. Virusul se ataşează de celulă. Antiviralul se inoculează pe membrana celului şi nu lasă agentul infecţios să se replice.
– Se tot vorbeşte în ultima perioadă despre protocoale şi despre Inteligenţa Artificială. Mulţi medici spun că atacul orchestrat cu tema malpraxisului va duce la o medicină defensivă. Poate IA-ul să depăşească inteligenţa doctorului, într-un viitor apropiat?
– Inteligenţa artificială nu va depăşi inteligenţa umană, doar va fi un instrument util. Oamenii scriu algoritmii. Computerului i se dau paşii. 1 spre 2. 2 spre 3 şi aşa mai departe. Rolul IA e să monitorizeze pacientul 24 de ore din 24. Noi scriem algoritmii. IA ştie ce e de făcut. Medicul se duce şi se odihneşte.
 IA va gândi în locul medicilor? Va fi inteligenţa artificială atât de perspicace încât să dea soluţii, astfel încât deontologii şi procurorii să nu mai caute malpraxisuri şi în ghena cu produse radioactive?
– IA va da soluţii în funcţii de parametrii setării. Într-un viitor apropiat, te vei putea trezi, ca medic, să ţii se spună că nu ai expertiză. Aşa IA-ul va face jocul noii corectitudini politice.

https://m.romanialibera.ro/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS(Romania). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.