Băncile cer ajutorul Guvernului, în plină criză epidemică


Au si aparut😈
Betivul nu o sa le ajute cum a facut PDL acum 11 ani

ghișeu, bancă, amendă

În acest moment, băncile caută soluțiile tehnice individuale și legale ca să își ajute clienții cu dificultăți la plata ratelor. Anunțul Asociației Române a Băncilor și a Consiliului Patronatelor Bancare din România, organizații care reprezintă toate băncile din țară.

 Cele două organizații arată că, pentru a putea implementa o astfel de măsură în sprijinul clienților care se confruntă cu probleme de lichiditate generate de efectele pandemiei de COVID-19 este necesar ca, în urma analizei făcută cu reglementatorii și auditorii, astfel de măsuri acordate de bănci în condiții excepționale să nu conducă la deteriorarea profilului de risc pentru clienții și expunerile respective, potrivit reglementărilor europene si naționale în ceea privește riscul de credit.

Banca Românească, instituție deținută de statul român, prin Eximbank, a anunțat deja suspendarea plății ratelor până la 2 luni la toate creditele persoanelor fizice care solicită acest lucru, indiferent dacă sunt sau nu izolate la domiciliu sau în carantină. Este posibil ca și CEC Bank să anunțe o decizie similară, de suspendare a ratelor persoanelor fizice.

Acestea amintesc că sistemul bancar a înaintat deja atât către Guvernul României cât și către Banca Națională a României, un set de măsuri menite a-i permite să fie cât mai bine pregătit în a răspunde solicitărilor clienților și a contracara efectele nocive generate de pandemie, informează profit.ro.

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor și a Consiliului Patronatelor Bancare din România spun că sistemul bancar românesc este pregătit să facă față provocărilor ce pot apărea, fiind în dialog cu Guvernul, Banca Națională a României și alte instituții publice.

Profit.ro notează că, pentru a putea amâna la plată ratele și dobânzile pentru persoane fizice și companii, fără a deteriora profilul de risc, ar fi necesară modificarea reglementărilor privind expunerile de risc și soluții pentru ca unele împrumuturi să nu apară ca fiind restructurate.

De asemenea, băncile au cerut deja sprijinul Guvernului cu un set de 12 măsuri de care sectorul bancar are nevoie în contextul crizei coronavirus. Pentru perioada următoare au fost anunțate 7 demersuri.

Dintre acestea, enumerăm garanții de stat pentru plățile la creditele de consum și ipotecare în următoarele 12 luni, adaptarea legislației pentru a permite suspendarea plății ratelor la Prima Casă, dar și măsuri care să ajute serviciile online, vizând semnătura electronica ori derogări și amânări pentru obligațiile de actualizare a datelor clienților și de cunoaștere a clientelei.

De asemenea, băncile mai solicită ”elaborarea unui program de garanții guvernamentale pentru plățile aferente portofoliilor de credite garantate și de consum pentru următoarele 12 luni”.

, Georgiana Arsene.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS(Romania). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.