Începe criza! Românii, concediați prin SMS


Angajații din România au început să-și piardă locurile de muncă, patronii anunțându-i prin SMS-uri că au fost dați afară, anunță sindicatele. Acestea avertizează că invocarea forței majore de către angajatori este ilegală în situația de față.

muncitori 720x480 Începe criza! Românii, concediați prin SMS

Soluția sindicatelor, program redus de muncă

”Forța majoră nu poate fi invocată ca motiv de încetare unilaterală a relației de muncă”, transmite Blocul Național Sindical (BNS), după apariția unor sesizări de încetare a unor contracte individuale de muncă prin simple notificări făcute de angajatori către salariați. ”Dorim să atragem atenția asupra faptului că forța majoră nu poate constitui, conform prevederilor Codului Muncii, o cauză de încetare a contractului individual de muncă. Codul Muncii indică posibilitatea de a invoca forța majoră doar în situații ce vizează: efectuarea de ore suplimentare, chemarea salariatului din concediul de odihnă sau modificarea temporară a locului muncii. Soluția legală în asemenea cazuri nu poate fi alta decât fie reducerea temporară a activității, în temeiul art.53 din Codul muncii, situație în care salariatul beneficiază de o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului ocupat, fie, în cazul în care angajatorul își restrânge activitatea din motive economice, reducerea locurilor de muncă ocupate de salariații vizați. Concedierea salariaților poate avea loc doar cu derularea tuturor procedurilor legale privind concedierea colectivă. Condamnăm în mod ferm orice tentativă de limitare a pierderilor financiare din partea mediului de afaceri, prin încetarea contractelor de muncă unilateral, cu încălcarea normelor de drept, profitând astfel de situația specială în care ne aflăm. Solicităm Guvernului evaluarea de urgență a disponibilităților pentru intervenții suport pentru salariați și mediul de afaceri și clarificarea situației juridice și financiare a salariaților ale căror contracte individuale de muncă au fost suspendate având ca motivație epidemia de coronavirus”, se arată într-un comunicat al BNS.

Se cere înghețarea prețurilor

Blocul Național Sindical a cerut Guvernului să ia măsuri cu aplicare temporară pentru a stopa și pedepsi orice inițiative de speculă, în special în domeniul alimentar și farmaceutic, luând în calcul inclusiv măsuri precum înghețarea prețurilor pentru o perioadă limitată de timp. Totodată, sindicaliștii au solicitat Executivului să implementeze pachete de măsuri de stimulare pentru susținerea locurilor de muncă și a economiei, protejând salariile, bunăstarea lucrătorilor și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), acordând o atenție specială sectorului industriei alimentare, sectorului farmaceutic și sectorului comerț, pentru a evita orice întreruperi în alimentarea populației cu produse de bază. ”Avem semnale că au început deja concedierile, în special din întreprinderile mici și mijlocii, chiar ministrul Muncii ne-a informat despre apariția unor astfel de cazuri. În acest moment, astfel de disponibilizări sunt ilegale, dar situația se poate schimba dacă se vor face modificări legislative. Mâine (n.r.astăzi) este programat Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, unde se vor lua în discuție măsurile anti-criză care pot fi aplicate. În mod normal, angajatorii nu ar trebui să meargă pe soluția concedierilor, ci ar trebui să meargă pe soluții negociate împreună cu Guvernul și cu sindicatele, prin care să-și păstreze salariații și să se aplice diverse scheme pentru subvenționarea locurilor de muncă. Se pot aplica măsuri de reducere a programului de lucru, nu să-i arunce peste bord, pentru că până la urmă afacerea în sine înseamnă și forță de muncă”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

https://www.national.ro/

 

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS(Romania). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.