Verdict clar al filozofului Emil Cioran: „Poporul român n-a făcut niciodată revoluţii, ci numai insurecţii”


Marele filozof Emil Cioran, în lucrarea sa „Schimbarea la faţă a României”, ne vorbeşte puţin despre posibilitatea poporului român de a declanşa revoluţii adevărate. Verdictul său este însă unul clar: românii nu pot iniţia şi duce o revoluţie. Chiar şi „revoluţia română din ’89” n-a fost altceva decât o lovitură de stat (pregătită din timp de forţe interne şi externe), care a profitat de starea precară a populaţiei române pentru a aprinde fitilul unei „revoluţiei” populare. Iată ce spune, de fapt, Emil Cioran:
 
* Precum n-am purtat războaie, ci am rezistat la invazii, tot aşa n-am făcut revoluţii, ci numai insurecţii. Un popor de răzmeriţe, apăsat de mizerie lăuntrică şi exterioară, fără respiraţie revoluţionară mai amplă.
 
* Avram Iancu, cea mai simpatică figură revoluţionară a României, s-a sfârşit în melancolie, deznodământ strălucitor de poet, dar compromiţător pentru un revoluţionar.
 
* Toate mişcările cu caracter revoluţionar – fie a lui Horia, fie a lui Tudor Vladimirescu – au ratat, căci n-au avut consecinţe şi n-au putut crea o tradiţie revoluţionară. Cine era să facă revoluţie? O ţărănime împotmolită în cea mai sinistră întunecime? Şi împotriva cui? Împotriva celei mai stupide aristocraţii, care n-ar fi meritat a fi distrusă nici măcar printr-un strop de sânge al ţăranului român. Aristocraţiile sînt în general de origine străină. Decât că neamul românesc a avut nefericirea să fie condus de cel mai superfluu şi mai puţin mesianic dintre popoare, vreau să zic de greci. Neavând ce face la ei acasă, s-au făcut negustori şi aristocraţi în România, spre nefericirea acestui popor.
Acest articol a fost publicat în ROMANIA(istorie). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Verdict clar al filozofului Emil Cioran: „Poporul român n-a făcut niciodată revoluţii, ci numai insurecţii”

 1. A.D. zice:

  Lupule, eu sunt rămas rău în urmă: cu ce este mare Emil Cioran – în afară de faptul că a reușit să fie filosof în Franța, el fiind doar român la origine ? Ce citate memorabile din Emil Cioran circulă prin lume ?

  Apoi, ce revoluții au făcut alte țări de statura României ? Ungaria ori Bulgaria au făcut revoluții ? Cehoslovacia a făcut așa ceva ? Germania a făcut vreo revoluție (reușită) ? Franța și SUA au făcut vreo revoluție în ultimul sfert de mileniu ? (Nu știu câți din lumea Democrației îl văd pe Napoleon drept revoluționar!) A sfârșit trist Avram Iancu ? Napoleon a sfârșit mult mai bine ?

  De ce nu ne spune Democrația mai des/mult despre Cioran, să aflăm toți, inclusiv cei care n-au fost prinși în mrejele filosofiei (prodemocrate!) ?

  Apreciază

 2. citadela zice:

  „Napoleon a sfârșit mult mai bine ?”
  Tot stapinii banilor, liberali ai acelor vremuri l-au finantat „ca din senin” si pe Napoleon.

  Apreciază

  • neicaion zice:

   Cine sunt stăpânii banilor?, sigur nu bancherii, statele ce se subjugă prin datorii, (în cazul nostru voluntar), politicienii sau băncile, atunci când acest adevăr va fi revelat și însușit, oamenii vor descoperi oroarea, patronul monezilor,(de mii de ani), se va disipa.

   Apreciază

  • Citadela zice:

   Pai hai sa ne gindim. Daca stapinii banilor stapinesc de cel putin 600 de ani, si au fost cum spui tu descoperiti in nenumarate rinduri de – oameni – si nu s au disipat in vint, cum crezi ca o vor face acum in 2020 cind nici macar nu mai exista opozitie reala.

   Apreciază

   • neicaion zice:

    Mă opresc deseori din a gândi, (gândurile și faptele pot fi corupte) și mă deconectez de la orice grijă sau plan, păstrând doar lumina și sentimentul iubirii a tot, merg alandala oriunde mă duc pașii fără nici un dram de teamă sau socoteală, dar conștient de toate, ce sunt aceleași dar totuși diferite. Acești stăpâni ai monezilor sunt aici de mii de ani, au inventat, pentru noi, biserica și sistemul actual de exploatare, lucrează din umbră, deși sclavii lor se plimbă printre noi, au puterea de a-ți modela gândul și vorba, prin teamă faptele,(filmul They Live din 1988 a încercat cumva să-i descrie). Opoziție a existat și există, prin însăși faptul de a nu fi de acord cu aceste minciuni, hoții și impuneri, contează, nu trebuie să spargi geamurile la bănci, sau la magazine că au crescut în mod nesimțit prețurile, violența aparține tot de paraziții ce ne dezbină permanent prin egoul implantat de ei.

    Apreciază

 3. A.D. zice:

  Voi încercă să îl vizionez. Ce-ar fi ajuns Napoleon fără Revoluție ? Păcat că nu l-ați putut consola și pe Cioran – să se poată și el bucura că poporul român a fost și a rămas cuminte!.

  Se pare că mai jos Cioran este citat, în engleză:

  Oare care erau problemele în lume, după Cioran ? RSR ne-a blocat accesul la mesajele marilor noștri gânditori. Unde sunt ele acum ?

  Paul Goma (abia trecut în neființă) se prezintă singur:

  Voi mai căuta să văd care erau problemele lumii, după Goma.

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Lui Cioran choar i am acordat o sansa pentru al intelege ce a vrut el sa comunice prin starile lui continue de pesimism/ fatalism si sincer nu am putut descifra. Poate avea ceva de impartasit cu lumea, poate nu avea…nu am reusit sa l inteleg si am renuntat pe motiv ca nu i mai permiteam sa ma las atras in marasmul lui apasator aproape omnipesent…duca se tatica….Eu il banuiesc ca mai si imita diverse curente parisssiene… de tipi cool fatalisti a caror atitudine atragea femei in patul lor…

   Restul gastii lucratoare la E.L. Si democrata i am ocolit dintotdeauna din tr un dispret personal pe motiv ca si prin ei a fost maturata Romania de toate victoriile parintilor si bunicilor nostri. Sa le fie rusine si sa si caute auditoriu in alta parte.

   Pe alde Goma l am ascultat, dar mie copil fiind nu mi placea cum punea problema nici atunci, in anii 80, cu toata saracia , imbulzeala, cozile, nedreptatile, indurata de noi atunci.. erau cu totii dezgustatori …dar vorba aia…nu poti inchide gura tirgului.
   Vorba lui Constanta…nu i judecam noi, ca are cine!!!

   Apreciază

 4. A.D. zice:

  Nu-i problemă de greșeli.

  Eu am senzația că sare în ochi absența „învățăturilor” acestora: fie fiindcă nu (prea) există, fie fiindcă cei care le fac publicitate nu găsesc cu cale să ne aducă la cunoștință marile contribuții ale iluștrilor noștri compatrioți.

  Stânga americană (experimentată fiind, nu ca mine) îi concediază scurt (pe astfel de intelectuali – nu că ar fi auzit de ai noștri!) cu comentariul generic: „ăștia mereu au fost pe lângă subiect”. Eu, neexperimentat fiind, mai caut încă, să văd ce au avut de spus (fără să mă adâncesc în lectură, fiindcă nu-s foarte amator de filosofie pură – și modernă. Poate n-am avut eu norocul începătorului, dar … nu reușesc să găsesc argumentele dizidenților (noștri).

  Apreciază

  • citadela zice:

   „dar … nu reușesc să găsesc argumentele dizidenților (noștri).”

   Te inteleg foarte bine cit de placut este sa te delectezi din explicatiile care vin de pe tastaturile altora, sau sa ti recunosti ideile, gindurile, deductiile fantastice pe care le-ai facut de ceva vreme insa nu ai primit destule semnale de confirmare a celor deduse si rumegate de noi toti timp de 30 de ani.
   Stii foarte bine ca nu mai este nici un secret referitor la ei, DACA a fost vreodata tinuta in secret….INSA, din nefericire, mare majoritate raspund precum domnul Coja, care o plimba, o suceste si o invirte pe toate fetele si pina la urma tot nu spune mai nimic sau ajunge precum democratii sa-l invinuiasca pe Putin, seCURISTII si puterea sovietica :))) (Acum ma astept ca iar o sa-mi sara in cap Sabinush, ca m-am luat de idolul ei)

   Apreciază

  • citadela zice:

   Oricum ce a fost a fost si nu are rost sa ne mai intoarcem la evenimente care s-au rasuflat.
   Hai sa facem un exercitiu de vointa:
   Sa punem punct si sa-i dam ocazia de exemplu SABINEI(vizibil ca sa ne observe) sa demonstreze ca poate scrie un paragraf urias nu numai pentru propaganda si promovare(banuiesc ca bine renumerata, si bravo ei!!!)…dar sa lasam asta, … ci si ca un exercitiu de gindire reala:
   Intrebare pentru toti , (nu numai pentru Sabina)

   Unde ne va duce aceasta carantinizare de luni intregi, care-i scopul ei real si incotro ne indreptam in conditiile in care economia este practic pe butuci, SAU poate nu este… si isi va reveni in citeva luni post-virus in punctul de virf economic de unde am plecat?

   AD, ce se va intimpla cu scolile in Septembrie? Oare se vor deschide, in conditiile in care virusul nu va fi inca lichidat?
   Cum vezi tu matematica predata on-line?

   Apreciază

 5. citadela zice:

  „Dacă îi este cuiva dor de România din vara lui 1982, o revedeți …”

  Esti simpatic prin nostalgiile pe care le ai si pe care multi de aici le intelegem. Ia-o insa ca pe o vacanta de neuitat, care …s-a dus si nu va mai reveni!
  De acum inainte bucura-te cit poti mai mult de binefacerile democratiei!

  Apreciază

 6. A.D. zice:

  Iată ce mai zic italienii:

  „13. Italian has some very close relatives. Its vocabulary is 89 percent shared with French, 88 percent with Catalan, 85 percent with Sardinian, 82 percent with Spanish and Portuguese, and 77 percent with Romanian.”

  https://www.thelocal.it/20170203/21-mildly-interesting-facts-about-the-italian-language?utm_source=piano&utm_medium=onsite&utm_campaign=71&tpcc=it-latest

  Dacii pot fi mândri de asemenea descendență.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.