La început este frica, va urma furia…


Adio, diaspora! - un editorial scris de Cornel Nistorescu

E de-abia începutul. Tăcerea plutește în aer, pe străzile pustii. Frica ni se cuibărește în inimi. Nesiguranța. Neputința. Incertitudinea. Angoasa.

Încă nu e ură. Încă nu e furie. Doar frică.

Peste două luni, lucrurile vor sta cu totul altfel. Acum, exponențiala e de-abia la început. De-abia a decolat de cîteva zile. Să vedeți puterea exponențialei în două săptămîni.

Spitalele vor fi pline. Ca în Italia, că ne despart două trei săptămîni față de ei. Morți cu sutele în fiecare zi. Ca în Italia. Lumea va începe să nu mai suporte. Izolarea în casă, recesiunea, pierderea locurilor de muncă. Dar mai ales experiența morții și a sărăciei care stă să explodeze.

Acum avem doar vreo două mii de pozitivi și doar vrei 40 de morți. Practic nimic. Nici nu se simte, la cîte milioane sîntem în țară: vreo 16 milioane, cu totul.

În două luni, însă după ce va trece acest vîrf pandemic de primăvară, foarte mulți români vor avea experiența personală a bolii și a morții.

Nu neapărat ei înșiși. Dar cu siguranță rude, neamuri, prieteni, colegi, cunoscuți.

Boala și moartea se vor transforma dintr-o experiență indirectă, mediată, “dincolo de sticlă”, într-una cît se poate de fizică, de personală.

Acuma e ca la Hollywood: ne uităm la televizor și vedem niște știri și niște vorbitori de vorbe care vorbesc.

În două luni, însă, la sfîrșitul lui mai, cînd vom avea spre zece mii de morți și spre suta de mii de bolnavi, probabil, vom fi din ce în ce mai mulți care să-i știm personal pe amărîții atinși de epidemie.

Care e. Ce a pățit. Cînd a început boala. Cît de grav e. Și în multe cazuri, de la cine a luat-o. Mai ales în comunitățile mici, unde toată lumea se știe cu toată lumea.

Atunci să vezi furie. Atunci să vezi cum se schimbă opinia publică dintr-o extremă în alta. Atunci să vezi emoții negative la adresa diasporenilor care au adus virusul în țară.

Au înjurat țara. Au criticat sistemul de sănătate și statul român. Iar acuma, întorși acasă, medicii nu mai sînt corupți, sînt buni. Spitalele din România nu mai sînt jalnice, sînt locul unde se străduie să-și salveze viața. Străinătatea nu mai e raiul pe pămînt, e locul de unde fug. România nu mai e țara aia de rahat, e locul de refugiu, unde din păcate au adus prăpădul.

Ne așteaptă o primăvară complicată, dragilor. Nu va fi război civil, dintr-un motiv foarte simplu. Populația nu are arme. Și românii, în general, sînt pașnici. Îndură greul cu resemnare.

Însă furia și ura la adresa celor responsabili va crește exponențial, așa cum exponențial crește zilele astea coronavirusul prin țară.

                                                                                                                                Mirel Palada

http://www.justitiarul.ro/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS(Romania), ROMANIA-DIASPORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la La început este frica, va urma furia…

 1. A.D. zice:

  Lupule,

  Autorul spune cam așa, în încheiere:

  „Ne așteaptă o primăvară complicată, dragilor. Nu va fi război civil, dintr-un motiv foarte simplu. Populația nu are arme. Și românii, în general, sînt pașnici. Îndură greul cu resemnare.”

  Dar nimeni nu ne-a spus niciodată CINE au fost eroii români care au luptat în munți cu arma în mână pentru libertate după războiul II (sabotaje și tot tacâmul, ca să vadă tot românul că socialismul nici măcar nu funcționează, ca să nu mai vorbim de crimele regimului comunist), știm doar că tov. istoric/diplomat/boier/etc. Neagu Djuvara pregătea echipele de desant (din propriile declarații ale lui ND).

  CINE erau eroii luptei anticomuniste, și CE-i mâna pe ei în luptă ? Aveau (avuseseră) posesiuni ?

  Eu unul nu-s convins că absența armelor în mâinile populației este atât de importantă. Eu nu văd mărețul popor român luptând (și cu arma în mână!) împotriva Democrației. Și nu doar fiindcă BOR este în tabăra Democrației, dar asta e suficient.

  Apreciază

  • gigirupicreta zice:

   Garantat din cate mai trag io cu urechea…astia mai batrani (armata cam 2 ani) maraie genu”daca m a cheama astia si mi dau o arma in mana… nu ma bat cu nimeni intai pe astia ai impusc” !

   Apreciază

 2. A.D. zice:

  Ah, mai e ceva, Lupule.

  Suspectez multă lipsă de onestitate, de ambele părți. Chiar și tabăra oropsiților nu se sfiește să scrie despre criminala reîntoarcere a diasporezilor infectați în țara pe care o făcuseră până acum albie de porci.

  Asta nu explică întoarcerea lor. N-ar fi mai onest să ni se spună că CV a lichidat activitatea economică, românii (și alți străini) au pierdut loc de muncă și venit, drept care erau total expuși (și poate nici asistență medicală nu mai aveau).

  Asta a fost ? Dacă da, de ce nu este spus clar ? Dacă nu, de ce nu se spun motivele reale ?

  Apreciază

 3. A.D. zice:

  Ca să vedeți cum se pregătește Vestul și Democrația să se prăbușească:

  Pentru moment, mâncarea n-a dispărut, prețurile încă nu au luat-o razna, concedierile încă nu i-au ajuns.

  Oricum, omul vorbește despre ceea ce se petrece în viața lui chiar în aceste zile.

  Apreciază

  • citadela zice:

   da, de acum in urmatoarele luni posibil pina prin Decembrie predarea online se va efectua prin programul Zoom!…multi copii insa nu au acces la internet si nici computere performante nu au.
   ce iese, nu mai conteaza…

   Apreciază

   • gigirupicreta zice:

    Io as spune invers asti mici au telefoane bengoase( findca parintii vinovati si muncitori prin strainate … au compesat …lasa sa aibe si copilu pen ca io tare greu am mai trait )…din sursa sigura iti spun …(copchii as pe jocuri ..on line si isi injura parintii)…plusezi la un pariu!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.