Bombă PSD! Se interzice vânzarea companiilor de stat


Vânzarea acțiunilor deținute de companiile de stat va fi strict interzisă pentru o perioadă de doi ani, se arată într-un proiect de lege inițiat de parlamentarii PSD. Mai mult, proiectul prevede și posibilitatea ca statul român să cumpere acțiuni de la societăți din domenii strategice în contextul pandemiei, cum sunt producția de medicamente și industria alimentară.

Listarea la bursă a companiilor de stat, anunțată de Orban, ar putea fi stopată

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, inițiat de senatorii PSD, aduce interdicții majore în ce privește vânzarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. ”Valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații. În aceste condiții, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român. În mod evident, efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza Covid-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea este necesar ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai îndelungată. Pe de altă parte, tocmai ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criză, statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză. Sunt deplin aplicabile prevederile legale privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea în ceea ce privește actele de comerț și activitățile care constituie monopol de stat. Această perioadă de doi ani va permite și măsuri prin care statul să-și reevalueze portofoliul de participații, să efectueze investiții și să-și eficientizeze prezența în acționariatul operatorilor economici care funcționează în sectoarele de interes economic strategic”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Energia și apa, domenii strategice

Potrivit proiectului de lege, printre companiile și societățile din domeniile considerate strategice, la care statul poate cumpăra acțiuni, se numără cele din sectorul producției, transportului, distribuției și furnizării energiei electrice și energiei termice, precum și din sectorul captării, tratării și distribuției apei potabile și a apei pentru irigații. Totodată, sunt considerate strategice domeniile producției și comercializării de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale, industriei alimentare, agriculturii, silviculturii și exploatării forestiere, dar și ale explorării, exploatării, extracției, producției și prelucrării resurselor minerale. De asemenea, statul poate cumpăra acțiuni și la companiile din sectorul poștă, comunicații și tehnologia informației, precum și din cel al transportului, construcției și administrării de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană.

Acest articol a fost publicat în POLITICA (PSD), POLITICA(parlament), ROMANIA(politic). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Bombă PSD! Se interzice vânzarea companiilor de stat

 1. eminescu mihai zice:

  Tarziu,foarte tarziu,baieti.Daca erati sinceri spijineati Referendumul pentru Familie si opreati jigodiile care ne taie padurile si ne stapanesc pamanturile.Restul e demagogie , ati avut grija doar de burtile voastre si ale amploaiatilor din administratie ,justitie,ministere etc,Astia v-au tradat primii,pregatiti sa se inroleze in spatele primului stapan care le asigura confortul si huzurul cu care voi i-ati obisnuit.

  Apreciază

 2. simona zice:

  Din 2008 scriu si tip la pereti .Apa ,curentul si gazele luati-le inapoi ! Oamenii radeau cand le spuneam ca statul de carpa a lui Base au mers mai departe cu vanzarea raurilor si lacurilor din Romania .Daca PSD face asta ,sterge pacatele lui Adrianel sub el s-au dat legi de rahat care au dus la instrainarea apelor ,din cauza lui 3 lacuri ale Resitei unde se mai producea si curent electric apartine CEZ .
  Nea Eminescu de la mine un 10 .Din pacate mai bine nu aveai dreptate ,dar ai ….

  Apreciat de 1 persoană

 3. simona zice:

  Nea Eminescu ce zici matale de Nationalizare ?

  Apreciază

 4. Petre zice:

  Companiile de stat NU trebuie sa fie vândute de acești nemernici de politicieni care si-ar vinde și familia dacă este profitabili.
  Stiti ce s-a întâmplat cu colaboraționiștii care au colaborat cu naziștii? Au fost executați fără mila.!!!!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Nicolae zice:

  Companiile de stat. Trebuie să înțelegem că, UE nu ia lăsat să fie majoritar statul, vedeți bine ce se întâmplă astăzi, din sistemul sanitar, directori numiți pe criterii politice care habar nu au despre sistemul medical…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.