Cum funcționează dezinformarea: cum este înfierată Rusia pentru ajutorul acordat Italiei


Ajutoare trimise de Rusia în Italia

În weekendul precedent, Putin l-a sunat pe premierul italian Conte. În timpul conversației, Conte a cerut ajutor pentru combaterea COVID-19. Moscova a trimis echipe de „medici, echipamente de protecție și echipamente medicale” în țara cea mai afectată din Europa.

 Rusia a trimis în Italia şi 100 de virologi militari și epidemiologi, împreună cu opt echipe medicale, potrivit agenţiilor de ştiri rusești. Cel mai important, Rusia a furnizat 600 de ventilatoare. Chiar la câteva zile după convorbirea dintre Putin şi Conte, New York Times scria despre „criza de ventilatoare” din Italia.

Merită menționat și faptul că alte state europene au încercat să ajute Italia. Germania și Franța, în special, au preluat pacienți și au trimis articole medicale, în ciuda faptului că se confruntă cu focare proprii. Cu toate acestea, mulți din Italia consideră că statele respective nu au făcut suficient.

Cu siguranță, Putin s-a gândit la perioada de după criza cauzată de coronavirus, când italienii își vor aminti cine a fost alături de ei în aceste momente grele. Mai ales că Italia este acum a treia cea mai puternică țară dintr-o Uniune Europeană care a plasat Rusia sub sancțiuni, scrie editorialistul Bryan MacDonald de la RT.

Într-adevăr, după cum a menţionat editorul diplomatic de la BBC, Mark Urban (de altfel, un critic vocal la adresa Rusiei), „Rusia și China au trimis ajutor în Italia. S-ar putea să spuneţi că nu este un ajutor uriaş și este oferit din motive politice. Dar când italienii își vor aduce aminte de această criză și se vor întreba ce au făcut SUA pentru ei în acest moment de grea încercare…”

​La câteva zile după venirea ajutorului, pe Twitter a început o campanie de discreditare a inițiativei Rusiei. De exemplu, o postare pe Twitter scrisă de Oliver Carroll, de la ziarul Independent din Londra, spune că „unii italieni îşi exprimă neliniștea cu privire la ajutorul de urgență din partea lui Putin. Potrivit La Stampa, 80 la sută din echipamentele livrate (sunt) «inutile», (iar) surse se îngrijorează cu privire la ofițerii militari de rang înalt care se află acum în țară. Soldații ruși (sunt) liberi să cutreiere (în) Italia la câțiva pași de NATO”, se precizează în publicaţia britanică.

​„La Stampa spune că China a trimis măști (și) ventilatoare; (dar) Rusia a trimis echipamente irelevante utilizate pentru focare bacteriologice și chimice. (Există) concepţia că Rusia… (nu) ne ajută doar datorită bunătăţii oamenilor săi…, acum începe să circule în sectoare largi, militare și politice”, a mai scris Carroll.

Cele relatate de ziar se bazează se pare pe mărturia unei surse anonime, care nu și-a dat numele. Astfel, trebuie să credem pe cuvânt autorul.

Totuşi, în aceeași zi, ambasadorul Italiei la Moscova a avut un punct de vedere diferit.

„Pasquale Terracciano a mulțumit Rusiei pentru ajutorul ei în lupta împotriva noului coronavirus, adăugând că ajutorul umanitar acordat țării sale a inclus aproximativ 600 de ventilatoare medicale”, a relatat agenția de știri TASS. Apoi, Terracciano a mai fost citat spunând că „este foarte important că toate aceste echipamente medicale includ 600 de ventilatoare, care au o importanţă vitală în această etapă a epidemiei”.

În acelaşi timp, președintele Lombardiei, Attilio Fontana, a respins direct relatarea din La Stampa. „Le transmit mulțumiri rușilor care ne-au trimis medici și alte persoane care ne pot ajuta cu dezinfectarea”, a spus acesta într-o conferință de presă online. Lombardia este regiunea italiană cea mai afectată de criza cauzată de Covid-19.

„Federația Rusă ne-a trimis măști, ventilatoare și personal medical și echipe pentru dezinfectarea clădirilor publice și orașelor noastre. Ne-au ajutat într-un act de solidaritate”, a declarat ministrul italian de Externe, Di Maio.

„Astfel, cei îndreptățiți să vorbească în numele Italiei par a fi recunoscători pentru ajutorul Moscovei. Totuşi, previzibil, «atlantiștii» nu sunt mulţumiţi. În ciuda faptului că America lui Trump a fost la fel de utilă pentru Europa în această situație de urgență precum un costum de scafandru în deșert”, scrie editorialistul.

Eto Buziashvili, adjunct al Consiliului Atlantic al NATO, a scris pe Twitter că „80% din articolele împotriva Covid-19 pe care Rusia le-a trimis în Italia sunt inutile”, citând La Stampa. Apropo, în biografia sa de pe Twitter, aceasta susține că este expertă în „dezinformare”.

De asemenea, Olga Tokariuk, care scrie pentru Consiliul Atlantic, precum și pentru un canal de știri cu sediul la Kiev, Hromadske, controlat de ambasada locală a SUA, a scris: „Potrivit surselor La Stampa din armata italiană, 80% din articolele pe care [ruşii] le-au adus sunt inutile”. Postarea a fost distribuită de 600 de utilizatori.

​„Italia a raportat recent că 80% din ajutorul rusesc împotriva #Covid_19 este inutil”, a scris Dionis Cenusa. Acesta scrie articole pentru Consiliul Atlantic. De asemenea, de reţinut, Cenușă spune că „Italia a raportat recent”, şi nu La Stampa.

„Am decis să-i pun lui Cenușă o întrebare perfect rezonabilă: «[Credeţi] că ‘Italia’ este un comentator anonim pentru un singur ziar şi că acea persoană (presupunând că există real) are dreptul să vorbească pentru Italia (chiar dacă nici măcar nu își dă numele) mai mult decât au dreptul ambasadorul la Moscova sau președintele Lombardiei? Oare chiar aşa este?» În loc să răspundă, reacţia lui a fost să mă blocheze. Ceea ce spune multe despre modul cum funcționează dezinformarea”, a mai scris editorialistul RT.

​De asemenea, unul dintre cei mai reprezentativi lobbyiști ai Consiliului Atlantic, Michael Weiss, s-a alăturat și el campaniei de discreditare. „Colegul” a remarcat cum „se pare că 80% din ajutoarele ruseşti împotriva coronavirusului în Italia sunt inutile”.

​„Ceea ce este interesant este faptul că atât de mulți dintre cei care propagă dezinformarea sunt conectați la grupul de presiune pro-NATO. Ca să nu mai vorbim de faptul că folosesc aproape aceleaşi cuvinte. Să fie aceasta coordonare sau coincidență?”, se întreabă retoric Bryan MacDonald.

Întorcându-ne la La Stampa, este logic să verificăm dacă reporterul are vreo legătură cu vreun think tank. Deloc surprinzător, se pare că Jacopo Iacoboni a scris și pentru Consiliul Atlantic. Acesta a contribuit, împreună cu Alina Polyakova, la un raport din 2017 intitulat „Caii troieni ai Kremlinului”. Din aceasta slujbă de succes, a înfierat numeroase persoane publice italiene – cum ar fi Beppe Grillo și Matteo Salvini – ca fiind agenţi eficienţi ai Moscovei.

„De atunci, Polyakova a fost numită să conducă CEPA, o firmă de lobby, deghizată drept think tank. Raison d’être al acesteia este să promoveze rolul NATO în Europa de Est. În acest scop, este finanțat de producătorii de arme americani și britanici, care au profitat de extinderea, condusă de SUA, a alianței”, scrie editorialistul RT.

Totuşi, relatarea din La Stampa, bazată pe surse anonime, care poate fi sau nu legitimă, reprezintă o intervenție curioasă într-o perioadă în care Italia este îngenuncheată. Este destul de relevant faptul că mulțimea de think tank-uri, în special cele legate de Atlantic Council, care manifestă foarte rar vreun interes pentru chestiuni italiene, au reacţionat imediat pentru a declanşa o campanie de discreditare. Așa cum relevantă este și asocierea autorului cu instituția pro-NATO.

 Doina Crainic.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum funcționează dezinformarea: cum este înfierată Rusia pentru ajutorul acordat Italiei

 1. Sabina zice:

  In primul rand, premierul italian Giuseppe Conte a solicitat ajutor Rusiei, in urma unei convorbiri telefonice cu Putin.
  In al II-lea rand, peste 15 avioane militare rusesti au zburat din Rusia catre Italia, livrand unitati de dezinfectare, 180 de medici, 100 de specialisti in virusologie si protectie biologica, ventilatoare si masti. Expertii trimisi in Italia au lucrat in cadrul unor epidemii internationale, inclusiv in Pesta Porcinelor africane precum si la dezvoltarea unor vaccinuri impotriva Ebola. Prin urmare, liderul rus n-a trimis specialisti fara experienta si scoliti la apelul de seara, eventual din 2 in 3 in sensul invers al acelor de ceasornic, ci persoane cu adevarat capabile sa miste lucrurile.
  In al III-lea rand, Rusia s-a confruntat cu probleme in furnizarea de ajutor umanitar in Italia (in special la Nord de Bergamo, langa Milano, zona cea mai puternica lovita de virus) din cauza Poloniei care nu a lasat avioanele rusesti sa treaca prin spatiul sau aerian pentru a ajunge la destinatie. Dupa cum se poate observa traiectoria avioanelor Iliusin II-76, pe flightradar24.com, acestea au fost obligate sa urmeze un curs alternativ spre sud, peste Marea Neagra, survoland spatiul aerian al Turciei, Greciei si Albaniei, inainte de-a ateriza la Roma. Ruta a fost mai lunga cu 3000 de Km, iar daca ar fi zburat peste Belarus, Polonia, Cehia si Austria ar fi fost scurtata cu cel putin 1000 de Km.
  In al IV-lea rand, afirmatiile din La Stampa sunt de toata jena! Acelasi tabloid si-a varsat in 2019 galeata cu dejectii asupra lui Matteo Salvini, ministru de interne al Italiei in acea vreme, care a afirmat (facand si-un lobby in forta prin parlament) ca-si doreste bazele militare americane afara din Italia. De altfel, Salvini a ajuns in anturajul lui Putin prin intermediul lui Berlusconi. Presedintele rus il simpatizeaza (cel putin asta scrie Corriere della Sera pe care o mai citesc din cand in cand si din care povestesc aici) deoarece italianul este un nationalist si-un traditionalist pursange, dotat de la mama natura si cu inteligenta suficienta cat sa-i intre in gratii lui Volodea. La Stampa l-a numit spionul Moscovei, folosind si alte invective care nu pot fi redate, intrucat depasesc limitele decentei. Salvini, in urma unor presiuni imense de la Washington, a fost nevoit sa demisioneze.
  Motivele, pentru care Rusia a fost defaimata, au constat in problema sanctiunilor. Adica, fituica de ziar a considerat ca Putin a acordat ajutor lui Conte in vederea interventiei Italiei in Parlamentul European pentru ridicarea sanctiunilor. Ce nu stie La Stampa, este ca atat Italia cat si Franta au insistat pentru anularea sistemelor de masuri cu caracter de pedeapsa impuse de Merkel inca din 2015, dar presiunile industriasilor germani din SUA, care cotizau la partidul cucoanei si-o sprijineau in campania electorala, au fost decisive respingand initiativele celor 2 state. Prin urmare, Rusia nu dorea sa i se intoarca favoarea, ci a vrut doar sa ajute. Asa cum a facut-o si-n cazul incendiilor din Australia, asa cum a facut-o si la 11 septembrie 2001 la World Trade Center, Manhattan, New York, asa cum a facut-o si in cazul atentatelor din 2004 de la Madrid. Administratia rusa este bine organizata in astfel de situatii, fiind capabila sa impuna masuri puternice in cazuri de criza si sa se descurce ireprosabil. De altfel brigada de salvatori din cadrul Diviziei de Pompieri a obtinut calificative excelente pe plan international, decorati fiind de presedinti ai multor state. Cum invidia si rautatea ii roade intotdeauna pe cei lipsiti de valoare intelectuala si morala, nu-i de mirare atitudinea unor indivizi lipsiti de scrupule, cuibariti prin redactii obscure.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.