Edward Snowden, fost spion american, cel mai cunoscut avertizor de integritate din lume: “Un virus e dăunător, dar distrugerea drepturilor e fatală”


Distribuie!by Guvernele și autoritățile din întreaga lume se vor obișnui cu noua lor putere, mai mare, și vor transforma măsurile luate în această situație de urgență pentru a restrânge drepturile cetățenilor și pentru a-i controla pe cei care li se opun, avertizează Edward Snowden într-un interviu online pentru CPH:DOX De […]

Guvernele și autoritățile din întreaga lume se vor obișnui cu noua lor putere, mai mare, și vor transforma măsurile luate în această situație de urgență pentru a restrânge drepturile cetățenilor și pentru a-i controla pe cei care li se opun, avertizează Edward Snowden într-un interviu online pentru CPH:DOX

Măsuri extreme pentru cazuri extreme. Pentru a ține sub control pandemia COVID-19, multe guverne recurg la măsuri care îngrădesc drepturile cetățenilor. Cum ne vor afecta, pe termen lung, societățile și democrațiile?, se întreabă susținătorii drepturilor cetățenești. Unul dintre cei care ne atrag atenția asupra pericolului reprezentat de restricționarea drepturilor democratice care se pot transforma în abuzuri ale guvernelor este Edward Snowden. Consecințele deciziilor luate acum vor fi permanente Snowden e unul dintre cei mai cunoscuți avertizori de integritate din lume, după ce a dezvăluit, în 2013, că Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA derula, în secret, programe de monitorizare a populației din întreaga lume. La vremea aceea, autoritățile au adoptat aceste măsuri de monitorizare ca răspuns la atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001. Într-un interviu online pentru Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga, CPH:DOX, Edward Snowden a vorbit despre pericolul ca guvernele actuale să repete abuzurile guvernului american după atentatele teroriste. Edward Snowden EPA „E o problemă care va trece. Vom avea vaccin, imunitatea de turmă, în doi ani, această problemă va dispărea. Dar consecințele deciziilor luate acum vor fi permanente. E esențial să nu uităm că, din perspectiva unei societăți libere, un virus e dăunător, dar distrugerea drepturilor e fatală. E un lucru permanent, pe care nu-l primim înapoi. Când pierdem un drept pe care l-am câștigat într-o revoluție, pentru care a existat o mișcare socială, pentru care a fost nevoie de 100 de ani de eforturi pentru a fi câștigat, și apoi îl pierdem într-un moment de panică, asta este legătura cu atentatele din 11 septembrie”, spune Edward Snowden.

Monitorizare, localizare, control În prezent, pentru a controla răspândirea infecției COVID-19, tot mai multe guverne din întreaga lume folosesc tehnologia pentru a supraveghea și controla populația: în China, scanere de temperatură au fost instalate în gări pentru a identifica persoanele cu febră, în Rusia, se folosesc sisteme de recunoaștere facială pentru a-i identifica pe cei care nu respectă regulile de carantină și ies pe străzi, iar guvernul danez a anunțat că intenționează să folosească datele telefoanelor mobile (metadata) pentru a gestiona pandemia.

În alte state, există discuții despre folosirea datelor de localizare oferite de telefoanele mobile ale cetățenilor pentru a monitoriza și controla răspândirea infecției COVID-19. Atunci când sunt folosite exclusiv pentru controlarea virusului, sunt un instrument puternic. Dar, pentru autorități, există tentația de a le folosi și pentru a controla pe oricine reprezintă potențialii dușmani ai unui stat. „Vedem că se iau măsuri de urgență, în special în situația de acum, nu va fi așa de ușor de scăpat de ele”, spune Snowden. Situația de urgență poate fi extinsă. Apoi autoritățile încep să se simtă bine cu noua lor putere, mai mare. Apoi începe să le placă, ne avertizează Snowden. După trecerea crizei provocate de pandemie, guvernele pot impune noi legi prin care să transforme regulile din timpul situației de urgență în reguli permanente și să le folosească pentru a controla opoziția politică sau disidenții.

Ei știu deja la ce se uită oamenii pe internet. Știu deja pe unde se deplasează telefonul tău. Acum știu și care e pulsul tău. Ce se va întâmpla când vor pune la un loc toate datele astea și le vor introduce în sisteme de machine learning și inteligența artificială?. Edward Snowden: Americanul spune că e de acord că pandemia prin care trecem este severă, nu dispută seriozitatea acesteia. Tocmai de aceea crede că e important să folosim tehnologia cumpătat, proporțional cu fiecare fază a răspândirii infecției. Mai mult, spune el, transparența guvernelor și consultările publice, cu cetățenii, trebuie să fie folosite pentru a asigura respectarea statului de drept și a drepturilor omului.

Interviul oferit de Edward Snowden poate fi urmărit integral aici

https://www.gazetadeinformatii.ro/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Edward Snowden, fost spion american, cel mai cunoscut avertizor de integritate din lume: “Un virus e dăunător, dar distrugerea drepturilor e fatală”

 1. traian21 zice:

  Dacă încercăm o cântărire onestă a avantajelor cu dezavantajele metodelor de supraveghere a populației, vom vedea că multe măsuri sunt deseori justificate.
  Din păcate problema apare când autoritățile abuzează de drepturile suplimentare acordate de cetățeni, pentru a putea face față obligațiilor pentru care sunt plătite de cetățeni. Mai pe scurt e vorba de rea-credință, de tentația de a profita în interes propriu de (să-i zicem) „postura de paznic” al drepturilor fundamentale și libertăților cetățenești.
  În România avem un exemplu, când admitem că judecătorii nu răspund în fața legii, deși în cazul „paznicilor” faptele penale sau contravenționale ar avea circumstanțe agravante. Adică pedeapsa trebuie majorată, nu anulată, când un judecător minte, înșeală, abuzează de funcția publică, înlocuiește litera legii cu bunul său plac.
  Nu știu dacă Snowden este, sau a fost, de bună credință, când a dezvăluit o parte din manevrele oculte ale unor indivizi cu funcții de autoritate publică, dar evident că secretele dezvăluite erau fapte cel puțin imorale, abuzuri, nu „uzuri” de drepturi acordate unora care nu le meritau.
  Soluția de dorit ar fi ca activitățile de interes public, să fie secrete doar dacă nu se dovedesc a fi infracțiuni. Aici nu avem voie să fim înțelegători. Omenirea acceptă pe bună dreptate, niște drepturi jurnaliștilor, dar omul e tot om (în sensul de ființă bipedă cu interese și reacții individuale) Legea lui Om – „dacă ești om cu mine sunt și eu om cu tine!”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.