Cum am devenit africanii Europei, cu binecuvîntarea președintelui Iohannis


Merkel ia parte lui Iohannis în războiul împotriva PSD?

Presa israeliană relatează azi despre un fenomen amar: într-o țară în care un sfert dintre cetățeni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, există un segment social care își asumă toate riscurile imaginabile, prestînd muncile cel mai vulnerabile la infectarea angajaților. E vorba de imigranții africani, care nu au nici resursele financiare pentru a sta în case, nici dreptul la tratamente medicale gratuite. Din acest motiv, ei acceptă, cu inima strînsă, să facă ceea ce alții nu fac la vreme de criză. Destul de asemănător cu ce fac românii în țările bogate ale UE, nu-i așa? Și totul, sub ochii blajini și înțelegători ai președintelui Klaus Iohannis.

Care ce ne spunea în cartea sa de căpătîi din 2014, „Pas cu pas”?

Ne spunea cam așa: „O altă relaţie pe care preşedintele ţării are obligaţia să o întărească este aceea cu cetăţenii români care lucrează şi trăiesc temporar pe teritoriul altor ţări. Sprijinirea acestora este o obligaţie constituţională, care trebuie materializată prin acţiuni concrete(…)Mai ales în contextul în care migraţia pune din ce în ce mai multe probleme în europa, România trebuie să pledeze puternic pentru aplicarea principiului liberei circulaţii a forţei de muncă. Există câteva asociaţii ale românilor din diaspora, iar rolul lor este acela de a reprezenta interesele propriilor membri în raport cu statele în care trăiesc. Cred că ele trebuie sprijinite, finanţate, dar şi depolitizate. Cetăţenii României, atât aceia din interiorul graniţelor, cât şi aceia care trăiesc în străinătate, sunt, în viziunea mea, adevăraţii parteneri ai unui bun preşedinte al României. Migraţia din raţiuni economice este o mare problemă la nivel naţional. ea va trebui abordată de fiecare guvern şi de fiecare preşedinte până când se întrevăd soluţii. există două aspecte foarte importante, după părerea mea: unul este negativ, fiindcă pleacă din România forţă de muncă activă, şi asta este o pierdere netă pentru ţară. o pierdere netă nu doar a forţei de muncă, ci a întregii investiţii care s-a făcut în forţa de muncă respectivă, deci întreaga şcolarizare. Pleacă mai mulţi oameni calificaţi decât oameni necalificaţi şi, din acest motiv, este o mişcare de-a dreptul dureroasă pentru România, în care oricum nu există un exces de oameni calificaţi, ci, dimpotrivă, o nevoie mare de profesionişti. Aceasta ar fi partea negative.”

În cei 6 ani de mandat, pentru Iohannis a fost un veritabil leit motiv preocuparea declarată pentru condițiile în care muncesc românii peste hotare. În repetate rînduri, președintele s-a arătat nemulțumit de faptul că ai noștri cetățeni sunt tratatați ca muncitori de mîna a șaptea în statele europene și au parte de condiții umilitoare, adesea chiar degradante.

În august 2017, cu prilejul vizitei președintelui Emmanuel Macron în România, Iohannis ne-a anunțat, mîndru, că a discutat cu el problema discriminării muncitorilor români de peste hotare

Referindu-se la subiectul „muncitorilor detașați”, Iohannis menționa, astfel, într-o conferință de presă comună cu Macron, că în Europa de Vest apare tot mai des discuția referitor la social dumping.

„Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Există o foarte mare nemulțumire în Franța, cu lucrători care încearcă să eludeze sistemul. Există muncitori români care doresc să lucreze în Franța, Germania. Este important să vedem aceste nemulțumiri din Europa de Vest și dorința oamenilor din Est care vor să trăiască mai bine.”, sublinia președintele României. Și mai spunea el că directiva UE ce vizează „muncitorii detașați” trebuie să fie una mai clară, aplicabilă și eficientă.
„Lucrurile nu se rezolvă simplu. E nevoie de o colaborare între sistemele sociale din toate țările UE, control mult mai bun, și atunci este șansa să facem sistemul să funcționeze mai bine”, afirma Iohannis, menționînd că regulile europene au fost construite pentru o dezvoltare care „să ne aducă pe toți pe aceeași treaptă a nivelului de trai. Există companii din Europa care fac uz de diferențele din sistem”.

Au trecut șase ani de la preocuparea maximă din „Pas cu pas” și trei ani de la frumoasele angajamente luate la comun cu Macron.

Ce vedem azi?

Cu complicitatea de-a dreptul ilegală, și imorală, a președintelui și a guvernului, mii de români sunt livrați ca vitele la export, nu în bou-vagoane, ci în avioane, profitîndu-se de sărăcia în care se zbat și care îi face să nu aleagă, pentru a pune pe mesele bogaților Germaniei sparanghelul de Paște.
Miile de ONG-uri diasporene coordonate de SRI și SIE tac acum mîlc, pentru că ele sunt active doar pe durata alegerilor.

Dincolo de halucinantele derogări de la restrîngerile drepturilor cetățenești pe durata stării de urgență – derogări care permit doar unora să plece la muncă -, presa internă și internațională scoate la iveală amănunte terifiante despre condițiile jalnice în care aceștia ar urma să lucreze.

Un lider al ONG-ului german Faire Mobilität, dedicat egalității muncii în UE, formulează, pentru Deutsche Welle, acuzații grave la adresa responsabililor cu exportul de români pe plantațiile din Germania: „Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.”

Szabolcs Sepsi ridică și întrebări cruciale: „Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reține din plăți costuri exagerate pentru cazare și masă? În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de problem.”

„Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul” mai spune oengistul.

Și punctează lucrul, poate, cel mai trist din toată povestea: „Mă deranjează în mod deosebit că, până acum, s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiți, pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsesc forțele de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină.”

Cum sunt protejați germanii de „infectații” din Est

Ați reținut bine: un proiect european de anvergură precum Faire Mobilität, afirmă negru pe alb că măsurile guvernamentale de „combatere” a coronavirusului au, în paralel, menirea de a proteja finanțele bogaților agricultori germani în dauna lucrătorilor români.

Și se mai iau niște „măsuri”: acelea de protejare a populației Germaniei de „infectații” din Est:

„Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt „carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci”, sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania.” mai spune Sepsi.

Una peste alta, Covid 19 a reușit să „carantineze” promisiunile social-electorale ale președintelui României.

Klaus Iohannis a luat o pauză „de urgență” de la preocuparea constantă pentru condiții echitabile de muncă ale românilor în Germania, Franța șamd. Zilierii români, africanii Europei, – sau „sclavi”, cum i-a etichetat number one din PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan – au luat și ei o pauză de la normele sanitare menite să le salveze viețile de pandemie, pentru că li s-a îngăduit și, oricum, să mori de foame sau de virus e cam tot aia.

Nu definitiv: doar pînă se văd germanii cu sparanghelul pe masa de Paști.

                                                                              Bogdan Tiberiu IACOBinPolitics.ro

http://www.justitiarul.ro/

Acest articol a fost publicat în POLITICA(straini), ROMANIA-DIASPORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Cum am devenit africanii Europei, cu binecuvîntarea președintelui Iohannis

 1. neicaion zice:

  Cât de fericite merg oile la abator, https://www.antena3.ro/coronavirus/romani-germania-ceapa-verde-pandemie-566448.html , trăiască guvernul orb…

  Apreciază

 2. Sabina zice:

  Nu inteleg, de ce se face atata caz pe seama romanilor plecati oriunde pe lumea asta! Au fost folosite asupra lor intreaga gama de epitete. Pana aici, nimic spectaculos! Adesea figurile acestea de stil sunt folosite pentru cresterea ratingului, in cazul jurnalistilor. Desi nu in felul acesta capeti audienta, ci expunand subiectul ca atare fara sa faci un rationament inductiv, – al tau ca ziarist – ci lasand cititorul sa-si traga singur concluziile la articol. Multi scriu fara vreo tinta precisa, altii scriu la ordin! Ambele categorii incalcand etica profesionala.
  Domnilor caligrafi de ocazie – intrucat nu meritati sa fiti numiti gazetari – pana acum ati folosit referitor la „diasporeni” toate insultele de pe lume: ca au venit purtatori de coronavirus ca sa imbolnaveasca populatia, ca nu apreciaza mancarea oferita, ca nu respecta ordonantele militare si ies de capul lor, ca nu declara in documente real si corect tarile de unde se intorc, ca vor intra in casele batranilor si le vor jefui, ca s-au napustit furiosi si-au devastat camerele in care au fost cazati, ca asa si pe dincolo. Mai stiu ca nu iese fum fara foc! Adica, s-or fi intamplat si astfel de evenimente. Dar acum, ca au plecat la cules fragi in postul Craciunului, sparanghel, mure si altele, ce va mai intereseaza? De ce nu inchideti subiectul si continuati sa „montati” cititorii impotriva lor, a propriilor conationali ? De ce nu prezentati situatia reala din lume, algandu-va un subiect de politica externa, spre exemplu, cu atat mai mult cu cat, daca vrei sa intelegi incidentele dramatice viitoare prin care va trece si Romania, e necesar sa pricepi si fenomenele in ansamblul lor? Doar pentru ca incercati sa camuflati adevarul, aruncand in spatele „diasporei” alegerea catastrofelor politice care sunt astazi la conducerea tarii? Ca au votat la 7 maini, la 99 de maini, cand de fapt serviciile de intelligence de pe teritoriul unui stat sunt singurele care pot falsifica scorurile? In cazul nostru, al Romaniei, se adauga si comanda externa? Chiar sunteti voi convinsi, ca Johannis si Orban au fost cocotati in fruntea mustariei de catre cei care aduna recoltele occidentalilor? De catre cei care debaraseaza mese si spala dosuri europene? Cat de rupti de minte ne considerati pe noi, cei ramasi acasa, incat sa credem ca barza vine cu bebelusul in cioc si Mos Craciun pleaca an de an tocmai din Laponia? STS-ul n-are nici o vina? Nici „partenerii” n-au? Doar ei sunt vinovatii de serviciu, vreme de 30 de ani? Inseamna ca in aceeasi categorie ne incadram si noi, cei de acasa. Adevarul umbla cu capul spart. Din pacate, suntem total dezbinati si invrajbiti! Iar in fata tavalugului ce se anunta, vom fi teribil de usor de curatat, de alungat si de asimilat.

  Apreciază

  • gigirupicreta zice:

   hai bre ….vad si o cascheta de alui antonescu! la blogeri! sabinul tot scrie un roman ..deja sforaii…stii semnul ala cand casti si pui mana la gura …politicos….somn! sabin somnnn de voie!

   Apreciază

   • gigirupicreta zice:

    ca tot suntem dusmani de clasa( si suntem). in vreo 10 propozitii poti…concentra..toata esenta gandirii tale…io abia imi numar degetele de l a amndoua manilii ..si nici macar n am zambit cum fac de obicei can m am hexiprimat (esenta gandirii mele))))

    Apreciază

 3. eminescu mihai zice:

  Cu respect , acum suntem in postul Pastelui,nu al Craciunului.Va inteleg ,sunteti emotionata.

  Apreciază

 4. nils zice:

  Frau Merkel i-a cocotat sus poponet si cum orice serviciu cat de mic,mai tarziu reclama altul mai mare au fost chemati la ordin si ei au executat.

  Apreciază

  • citadela zice:

   Si eu m-as fi dus fara sa clipesc. Muncesti in aer liber, faci miscare. Decit sa stai inchis in cutie cu ochii in tembelizor toata ziua la stiri de rahat.
   Oricum am de mic BCG-ul in mine!

   Italy: The BCG vaccine neither mandatory nor recommended. Mass vaccination has never been performed in Italy. [37]
   Spain: The BCG vaccine neither mandatory nor recommended. Past national BCG vaccination policy for all from 1965 to 1981.[37] Catalonia suspended the vaccination in 1974. In Basque Country it persisted until 2013.[57]
   Hmmmmmmmmmmmmmm???

   detalii pt cine doreste:
   https://en.wikipedia.org/wiki/BCG_vaccine

   Apreciază

   • gigirupicreta zice:

    apropo de apropo am scapat de facut declaratii pe proria raspundere (olograf)la juma de sat de babe si mosnegi(sant si de .92…95ani si cu mintea la purtator) era vorba de data!..cum naiba sa tot scribalesti in fiecare zi ..

    Apreciază

   • citadela zice:

    mamaaa, auzi tu batrini de 92-95 de ani si cu mintea intreaga… Esti baftos!…astia-s AUR CURAT la casa omului!

    Apreciază

   • gigirupicreta zice:

    as economi …unii deia fain care rad de copchii ca mine…baba /mos de 92 spre 96….ba ai la cules urzci…ba ceva verdeta la gaini! cum sa nu ai ajuti…pacatul meu a fi! ca sa citez….mai baietite au plecat nepotii…te rog iti dau bani imi cumpari o paine! ..am adormit la cat am scris…noapte buna am fost si la iezi cam multe…”vulpe” in zona

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.