Coronacriza va accelera crearea „Marii Troici” Moscova – Washington – Beijing


Kremlinul și sediul Ministerului rus de Externe

Editorialistul Piotr Akopov încearcă să arate cum ar putea evolua lucrurile în lume după criza provocată de Coronavirus și este de părere că sunt premize pentru o nouă ediție a apariției ”Marii Troici” și instaurarea unei noi ordini globale – una multipolară.

Un editorial de Piotr Akopov

Ideea că ordinea mondială de după coronavirus va depinde în mare parte de China, Statele Unite și Rusia, poate fi observată la tot mai mulți observatori (de exemplu, în South China Morning Post) și nu a apărut din senin că totul merge inevitabil spre formarea unei asemena ”Mare Troici”, despre care se vehicula cu mult înainte de pandemie.

La Statele Unite, desigur, se poate și trebuie să adăugăm și Uniunea Europeană – dar nu în calitatea deja obișnuită a unui frate mai mic al Occidentului unit, ci ca o putere pe deplin independentă. Problema acestei puteri este că se confruntă cu o criză de autoidentificare – înțelegând deja că viitorul său nu este subordonat alipirii cu America, dar nu are încă voința și capacitatea de a juca de sine stătător. Europa nu are o viziune globală asupra locului și rolului său în viitor – acest lucru este rostit constant de Emmanuel Macron, însă criza provocată de coronavirus nu va accelera revenirea ei în calitate de subiect al relațiilor internaționale, ci, dimpotrivă, pentru o perioadă va slăbi sentimentul de unitate.

Prin urmare, pe termen scurt, în următorii doi-trei ani, tocmai trei jucători activi cu greutate mare vor avea o influență decisivă asupra reconstrucției ordinii mondiale.

Slăbiciunea economică a Rusiei – în comparație cu China și Statele Unite – nu o privează de statutul de membru al celor trei mari, deoarece este compensată de un joc geopolitic activ pe toate fronturile, experiența istorică și reputația. În primăvara anului 2014, anume Rusia a fost cea care a deschis un nou capitol în istoria lumii – care a răspuns la provocarea Ucrainei cu Crimeea și a provocat astfel Statele Unite să încerce să blocheze și să izoleze țara noastră de întreaga lume, să aranjeze un boicot universal împotriva Rusiei. Încercarea a fost un eșec – care a arătat tuturor că întreaga lume americană s-a redus până la Atlantic, adică la NATO. Rusia nu s-a reorientat doar spre est și sud – ci a devenit pentru restul lumii, purtătorul standardului împotriva ordinii mondiale atlantice. O asemenea autoritate nu poate fi cumpărată pe bani și aceasta împreună cu abilul geopolitic abil al Kremlinului – compensează greutatea economică insuficientă a Rusiei în comparație cu China și SUA.

Dar cum vor influența Marea Troică noua ordine mondială? SUA sunt o superputere intrată în declin, China câștigă forță, dar care este locul Rusiei? Rusia nu este doar o greutate pe cântar, înclinând balanța într-o parte sau în cealaltă, Rusia este mai degrabă un străjer, care stabilește reguli, având suficientă autoritate pentru a elabora noi reguli. Împreună cu China, Rusia pledează pentru o tranziție treptată de la lumea post-americană la una multipolară – cu mai multe centre de putere, echilibrul și rivalitatea dintre acestea vor crea contururile unei noi ordine mondiale. Nu veșnice, dar mult mai stabile decât prezenta care se prăbușește. În acest sens, Rusia și China sunt adevărați aliați.

Pentru Statele Unite, relațiile din ultima jumătate de secol în cadrul triunghiului Rusia – SUA – RPC erau privite în conformitate cu preceptele lui Kissinger: dorința de a se asigura că relațiile Washingtonului cu Moscova și Beijing sunt mai bune decât între Rusia și China. Această formulă nu a funcționat mult timp, iar odată cu venirea la putere a lui Xi Jinping, adică din 2012, a devenit complet imposibilă. În același timp, SUA au continuat să creadă în marele său viitor – chiar și după ce în 2014 nu au respectat sfaturile lui Kissinger despre pericolul încercărilor de izolare a Rusiei, ceea ce ar împinge-o spre China. De fapt, Rusia și China s-au apropiat de Crimeea și ar fi continuat acest curs strategic fără ea, conflictul dintre Occident și Rusia nu a făcut decât să evidențieze și să accelereze aceste procese. Dar Washingtonul a continuat să se distreze cu iluzii: nu-i nimic strașnic, există contradicții atât de profunde și ireparabile între Rusia și China încât alianța lor nu poate fi stabilă, oricum va sfârși în conflict sau se va răci, deci nimic nu amenință conducerea globală a SUA din această parte.

În această stare de lucruri a ajuns SUA în preajma anului 2016, când Donald Trump a ajuns la putere pe neașteptate pentru atlantiști. Care a început un război comercial cu China și a vrut să se apropie de Rusia – adică se pare că a acționat exact conform schemei lui Kissinger. Cu toate acestea, în realitate, Trump nu reprezenta deloc acele Statele Unite care au făcut jocul anterior în cadrul Marii Troici – a fost o nouă Americă anti-globalistă, al cărei interes era să devină mai puternic ca stat națiune, și nu ca orice cu prețul (inclusiv degradarea propriei țări) pentru susținerea hegemoniei globale a elitelor supranaționale atlantiste. Adică, în cadrul triunghiului, s-au adunat trei dușmani ai ordinii mondiale existente – o situație unică.

Desigur, a ajunge la un acord între Trump, Putin și Xi este încă foarte dificil – nimeni nu anulează contradicțiile geopolitice, comerciale, financiare și altele asemena între aceste puteri. Dar acestea sunt contradicții tocmai între statele naționale (imperii, state de civilizație), adică cele care există în același sistem de coordonate, și nu între proiectul globalist de unificare și hegemonie mondială (bazându-se pe Statele Unite) și țările care își apără dreptul de a exista a modelului civilizațional propriu și recunoașterea aceluiași drept pentru ceilalți.

Troica Trump – Putin – Xi nu a început să capete contur înainte de coronavirus din motive evidente și deloc din cauza unui război comercial cu China. Era doar în spiritul izolaționismului Trump și faza sa activă aproape că s-a încheiat cu realizarea unui acord parțial literal în ajunul pandemiei globale. Desigur, politica de presiune polifuncțională asupra Chinei, la care Trump a recurs periodic și pe care au cerut-o în special partea globalistă a anturajului său, a împiedicat chiar și posibilitatea unei conversații strategice mari între China și Statele Unite – dar, în plus, lui Trump i-a fost blocat până și posibilitatea unor contacte cu Putin. Cu toate acestea, după realegerea din această toamnă, Trump a căpătat mai multă libertate, inclusiv pentru acțiuni în cadrul ”Marii Troici”.

Primul pas către crearea sa poate fi considerat inițiativa lui Vladimir Putin de a organiza un summit al puterilor nucleare, membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, cu care a vorbit în ianuarie a acestui an la Ierusalim. Cele cinci mari puteri, de fapt, ar fi Marea Troică, la care se adaugă Europa – reprezentată de președintele Macron, deoarece unitatea anglo-saxonă (în special geopolitică) dintre SUA și Marea Britanie, pe fundalul Brexitului, a devenit și mai clară. Toată lumea a fost de acord cu ideile lui Putin – iar summitul a fost programat provizoriu pentru septembrie la New York, unde se va desfășura sesiunea Adunării Generale a ONU.

Coronavirusul a pus în carantină întreaga lume. Dar, după căderea pandemiei, Putin și Xi Jinping, la fel ca Macron și Johnson, vor putea veni la New York. Cu excepția cazului în care, desigur, SUA nu se cădea într-un nou val de isterie anti-chineză, care se încearcă să fie promovată atât de politicieni simpli, cât și de pro-atlantiștii declarați. De exemplu, senatorul Lindsay Graham, care a declarat că China este responsabilă pentru moartea americanilor din cauza infecției cu coronavirus și a șomajului, astfel încât Statele Unite trebuie să pedepsească China și să-l „forțeze să-și schimbe comportamentul”:

„Și vreau să încep să anulez o parte din datoria noastră față de China, pentru că ei sunt aceia care trebuie să ne plătească, nu noi!”.

Desigur, dacă ceva de genul acesta ar fi ieșit din gura lui Trump, atunci nu ar mai putut fi vorba despre vreun summit în septembrie – Xi Jinping ar fi refuzat pur și simplu să se întâlnească cu el. Dar Trump nu va vorbi într-un asemenea ton, pentru că America are nevoie de summit chiar mai mult decât China, iar criza globală cauzată de coronavirus consolidează poziția lui Trump în confruntarea sa cu globaliștii care încearcă să-și mențină politica de „hegemonie americană” (pe contul SUA). Și Rusia are nevoie de acesta – cu cât mai devreme Rusia va începe să negocieze asupra ordinii mondiale post-coronavirus, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea.Deocamdată, ”Marea Troică” ne amintește doar de Stalin, Roosevelt și Churchill. Dar foarte curând poate ajunge la o nouă ediție – totuși, după ce Trump va fi reales președinte al Statelor Unite în noiembrie. Apoi în 2021 vom vedea primul act al nașterii unei lumi noi.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Coronacriza va accelera crearea „Marii Troici” Moscova – Washington – Beijing

 1. simona zice:

  Pe mine m-a luat cu„ lesin ”,s-au mai bine zis mi-am adus aminte de Malta 1989 ,Cand URSS si SUA s-au intalnit . Ce ne-am mai luat-o noi romanasii ,de n-am stiut ce ne-a lovit . Si asta cand asa zisul sistem nu era penetrat ca acum . Pe noi ne-a lovit meteoritul atunci si pana in ziua de azi nu ne-am revenit . Acum D-zeu cu mila .

  Apreciază

 2. Florin zice:

  Eu nu cred in aceasta troica. Banuiesc ca actuala conducere a Chinei vrea sa ia intregul tort,fara
  USA si Rusia ,avand rabdare si fiind adepta pasilor mici ,pana isi vede sacii in caruta cum se spune
  pe la noi .Deja sunt infiltrati prin toata lumea ,practicand si comert fiscalizat ,dar si comert la negru,
  iar banii vin mereu in China ,pagubind tari importante de taxe si impozite ,ca exemplu va reamintesc de comertul facut la noi prin Europa ,Dorali si poate si Dragonul Rosu. Or daca ai bani
  te si inarmezi si faci si spionaj la greu.Deci cand vor simti ca a venit vremea ,daca se va realiza troica ,o sa-i arunce din troica si pe rusi si pe americani.
  Nu cred ca desteptii din umbra ai Rusiei cred intr-o alianta cu china ,poate ceva de conjuctura si de
  moment ,avand in vedere istoria relatiilor incordate dintre ei si chinezi ,dar si disensiuni actuale si
  mai ales cred ca simt si vad pretentiile ascunse ale chinezilor la teritorii rusesti si bogatiile aflate
  acolo aproape de ei ,s-au dus ei in Africa ,iar daca se iveste ocazia nu se duc si la rusi!
  Deci cred ca mai degraba Rusia are un dusman in actuala China ,care se pare a juca cu globalistii,
  in timp ce Rusia si Trump cu administratia sa loiala sunt nationalisti ,dar si pt.suveranitate ,dar si pt.
  crestinism si familie.
  Vom vedea ce se intampla cand Trump va castiga al doilea mandat,iar daca nu ,globalistii ne vor
  incolona si ne vor da directia de la care nu se va abate NIMENI.
  Cu mult timp inainte de a fi presedinte ,Trump facea publice problemele pe care China le-a creat
  USA ,iar astazi incearca sa limiteze influenta economica si militara crescanda a Chinei ,influente
  care dau mari dureri de cap USA. Prin urmare nu vad de ce ar intra intr-un parteneriat cu China,
  care ar fi mult prea pagubos pt.ei.
  Mai este posibil ca relatiile nevazute dintre USA si Rusia sa fie foarte bune si atunci au un dusman
  comun ,acela fiind China ,astfel troica nu va fi decat doica ,fiind exclusa China.
  Vom vedea cum se repozitioneaza marile puteri, dupa ce scapam de pandemia plecata din China ,ca si celelalte plecate tot din China respectiv epidemia sars ,gripa porcina ,gripa aviara si cate or mai fi de care nu stim inca si pt.care nu raspunde si nici nu este trasa la raspundere de comunitatea
  internationala.

  Apreciat de 1 persoană

  • neicaion zice:

   Este real că troica asta este nefuncțională, galbenii nu vor să împartă cu nimeni nimic, dar oare virusul ăsta chiar vine din china?, oare chinezii au tot încercat să ne vaccineze cu forța și să ne introducă cipul în corp?, să ne distrugă familia, obiceiurile și credințele, tot ei ne-au șpreiat și spreiază în continuare cerul cu viruși și pulberi extrem de toxice pentru organism?, oare cine deține acei zeci de mii de sateliți 5G, lansați recent care activează acest virus de laborator covid-19, virus care, conform spuselor unor specialiști, există în organismul uman, în stare latentă, amorfă, la peste 90% din populați globului. Stăm închiși în casă, purtăm măști, iar covidului nici că-i pasă, se activează în ritm alert, măi să fie…, cum este posibil?, cei de la butoanele sateliților 5G lucrează non-stop, până la activarea antenelor terestre și atunci ai să vezi cu adevărat ce înseamnă cu adevărat o pandemie.

   Apreciază

  • gigirupicreta zice:

   ciudata oranduiala la frazele tale! )))

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.