Cum a îngropat Guvernul Cioloș transportorul blindat românesc


România ar fi putut avea, încă din 2016, cel mai performant transportor blindat, creat și produs în țara noastră, pe un program strategic național. Însă Guvernul Cioloș a îngropat proiectul și sutele de mii de euro investiți, prin obligarea uzinei românești de a semna un contract păgubos cu o firmă nemțească, spun sindicaliștii din Apărare. 

ciol 720x406 Cum a îngropat Guvernul Cioloș transportorul blindat românesc

Cioloș a omorât un program național strategic românesc

Automecanica Moreni, una dintre cele mai importante uzine de armament din România, a cerut în 2016 Guvernului Cioloș opt milioane de euro pentru crearea a trei demonstratoare în proiectul finalizat al transportatorului bindat pentru trupe. În schimb, Guvernul Cioloș le-a băgat pe gât o firmă din Germania, care le-a ”omorât” proiectul, ne spune Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare. ”Proiectul acesta s-a oprit în 2016, după ce s-a realizat o mare parte a proiectării, după ce s-a realizat testarea la gloanțe și testarea la mină, după ce Ministerul Apărării Naționale a dat primii 500.000 de euro și iar Automecanica Moreni, partea ei, de 200.000 de euro ca să facă probele de poligon cu manechine în interior, faze foarte grele. Proiectul românesc, realizat la Moreni în urma unui program național strategic, ca să fie dus la final, adică producerea a trei demonstratoare care trebuiau puse în curtea MapN pentru testare și evaluare și probe, ar mai fi costat opt milioane de euro. Însă, Automecanica a fost obligată de Guvernul Cioloș să încheie acest contract cu firma nemțească, pentru că trebuia să le dea la nemți bani, nu să-i luăm noi. I s-au băgat nemții pe gât și s-a încheiat contractul de societate mixtă Automecanica – Rheinmetall și băieții au venit cu pretenții și în trei ani de zile nu s-a mișcat un deget. Dar în același timp s-a oprit și programul românesc. Nu avea curaj nimeni să semneze, pentru că firma nemțească a cerut peste 300 milioane de euro pentru program de instruire. Moreniul venise cu proiectul, cu hala, cu utilajele, cu oamenii, iar nemții, timp de trei ani de zile, nu au venit cu nimic, doar pretenții. S-a văzut din start că este o măgărie pe față. Am fost unul dintre cei mai mari luptători împotriva acestui contract, pentru că mi-a mirosit foarte urât chestia asta. Pur și simplu ne-a stopat să facem un produs românesc care ar fi fost un produs de top, care putea să concureze cu oricare în lume, făcut pe cerințe de ultimă oră ale Ministerului Apărării Naționale și, în colaborare cu Agenția de Cercetări Tehnice și Tehnologii Militare, care a fost de mare succes”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

Transportorul blindat poate aduce bani la buget

Pentru că s-a reușit ruperea contractului dintre Automecanica Moreni și firma germană, transportorul blindat, creație românească, ar putea să fie produs în țara noastră. Pentru aceasta este nevoie de o investiție de opt milioane de euro din partea statului român, spun sindicaliștii. ”Am făcut tot ce s-a putut să rupem acest contract și, într-un târziu, am reușit. Acum am putea să-l reluăm, conducerea Uzinei Automecanica Moreni insistă foarte tare la București să-i dezmeticească pe cei de la minister să vină cu opt milioane de euro, care reprezintă nimic dacă stăm să ne gândim la ce bani se aruncă. Este totuși declarat program național strategic. Mai mult, în industria de tehnică militară, 42% din bani se întorc în bugetul de stat, iar atunci când cumperi un produs de afară, toți banii se duc afară”, ne-a mai precizat președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în ARMATA(arme), POLITICA(DacianCiolos). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.