În plină Stare de Urgență, DNA revine la cea mai gravă acțiune din perioada Kovesi!


Laura Kovesi

Ne întrebăm dacă acțiunea este ”o mutare neașteptată” – sau o mutare atent gândită, care anunță o revenire a unei ”proceduri” imediat după ce va trece ”urgența”?

O ”mutare neașteptată” – așa caracterizează mass media acțiunea DNA la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care cea mai activă direcție a procuraturii contestă una dintre cele mai controversate activități: dosarele magistraților.

Pe site-ul CSM, în cuprinsul ședinței de plen din 30 aprilie găsim, la punctul 5, ”Plângerea prealabilă formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva Hotărârii nr. 225/15.10.2019 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii”.

Este vorba de Hotărârea CSM rezultată în urma Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind ”respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea”.

Soluţia de atunci a plenului CSM a fost aprobarea Raportului Inspecţiei Judiciare cu o majoritate de 10 voturi DA, 8 voturi NU și 1 vot NUL. De aici a rezultat Hotărârea nr. 225.

Reamintim că anul trecut, după ce a apărut informația privind dosarele magistraților a izbucnit un imens scandal. Concret, din date rezulta că, în perioada Kovesi (2013 – 2018), peste 3.500 de magistraţi au fost vizaţi de dosare ale DNA.

Procurorii au fost acuzați de presiuni asupra judecătorilor, dar și de abuzuri. Fosta președinte a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a atras atenția că nu e de dorit ”o magistratură timorată. Judecători timoraţi care nu pot pot să facă justiţie”, declara Lia Savonea (conform ”Știri pe surse”).

Apreciata judecătoare Dana Gîrbovan comenta atunci situația la B1 TV: „Au avut dosare în special judecătorii de la vârful sistemului – de la ÎCCJ 75 de judecători au avut dosare din 110, câți sunt în schemă”.

”Aveau dosare deschise la DNA, o parte la plângeri, dar ceea ce a fost și ni s-a părut cel mai grav, foarte multe dosare erau deschise din oficiu”, a spus Gîrbovan, comentând – ”Adică una este când o parte nemulțumită merge și face o plângere penală, care dacă vizează doar soluția, ar trebui clasate imediat, sau când DNA deschide din oficiu”.

Deci, în plină stare de urgență, DNA revine la această acțiune gravă și controversată, încercând să conteste Hotărârea CSM. De aceea ne întrebăm dacă acțiunea la CSM este ”o mutare neașteptată” – sau o mutare atent gândită, care anunță o revenire a unei ”proceduri” imediat după ce va trece ”urgența”?

 Evan Răutu.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-JUSTITIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.