Ministerul Mediului vrea să dea liber la vânat de lupi și urși!


Ministerul Mediului vrea să dea liber la vânat de lupi și urși!

Aveti bogatasi straini care va platesc bani grei pentru partidele de vinatoare?

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune dezbaterii publice Ordinul privind condițiile de acordare a derogărilor de la statutul de protecție pentru speciile de urs și lup. Ordinul este emis de minister pentru a preveni eventuale situații de urgență provocate de atacurile speciei asupra populației, dar și pentru limitarea pagubelor provocate de urși sau lupi bunurilor cetățenilor.

Astfel, Ordinul prevede ca numărul maxim de derogări acordate de autoritate până în primăvara anului viitor, să fie de 140 de exemplare de urși bruni și 90 de exemplare de lupi.

Responsabilitatea noastră este dublă: Pe de-o parte, trebuie să facem tot ceea ce ne stă în puteri pentru a avea grijă de speciile protejate din România. Iar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că populația este în siguranță. Știm bine că în ultimii ani au fost destul de multe atacuri ale urșilor asupra populației, unele dintre acestea fiind fatale. Prin urmare, la baza acestui ordin stau două elemente cheie: protecția speciei și siguranța populației. Numărul de 140 de derogări reprezintă o bază de intervenție și prevenție cu care noi, autoritatea, trebuie să fim pregătiți pentru eventuale cazuri nedorite. Niciun urs din cei 140 nu va fi mutat în altă pădure, tranchilizat sau împușcat dacă nu există motiv real: se va interveni doar în cazuri de urgență, când urșii pun în pericol viața unuia dintre noi sau în cazuri de prevenție, când aceștia provoacă pierderi materiale oamenilor, atacându-le locuințele sau culturile”, spune Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ordinele de derogare rămân la dispoziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care le va acorda atunci când teritoriul semnalează cazuri de intervenție sau prevenție. În același timp, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lucrează deja la o procedură de acordare a derogărilor care să nu întârzie reacția în teren a echipelor de urgență.

Până la aprobarea acestui ordin vom fi gata și cu o procedură rapidă de acordare a derogărilor. Au fost multe cazuri când urșii au devenit agresivi, iar echipele din teren nu au putut interveni imediat, pentru că așteptau hârtia de la minister. Nimeni nu-și permite să riște viața cuiva din cauza unei birocrații lente. Tot procesul de derogare trebuie să fie fluent și rapid”, mai spune Costel ALEXE.

De asemenea, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a identificat o sursă de finanțare pentru elaborarea unui studiu privind politicile de mediu care se impun asupra speciei ursului brun, ținând cont de cele două elemente cheie.

Dincolo de mândria noastră că România are cei mai mulți urși bruni din Europa, țării noastre îi lipsesc date exacte privind numărul urșilor din țară dar și evoluția în viitor a populației de urși. Toate cifrele pe care le avem astăzi sunt mai degrabă estimări ale frecvenței urșilor în pădure. Avem 30 de județe în care ursul brun există. Cu toate astea, ne lipsește o hartă a celor mai vulnerabile comunități din România la atacurile carnivorelor mari. Doar un studiu bine elaborat poate sta la baza unei politici corecte de mediu, care să împace cele două obiective: protecția speciei și siguranța populației. Demarăm prin AFM un studiu complex în acest sens. Un studiu care să răspundă la multe din întrebările noastre, ca autoritate, dar și ale iubitorilor speciei”, precizează ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cristian Frant

Zi de zi ,in ochi tai

Carasanul

Acest articol a fost publicat în MINUNATELE NECUVANTATOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ministerul Mediului vrea să dea liber la vânat de lupi și urși!

 1. simona zice:

  Deci statul taie padurile .Nu spuneti ca firmele private .Ati vazut ce au sarit de popou in sus cînd s-au facut atentionari ca se taie padurile in draci .Daca mediul in care traiesc este distrus animalele vin spre localitati .Si acum hai la vînatoare si asa avem cele mai multe animale din Europa !!!! Sa ne traiasca dragul ministru al mediului !Noi stam in case ,covitul nu loveste decît prostii ,bugetarii nu fac corona ,sunt imuni ,pot sta claie peste gramada in birourile lor .
  Ce mai e pe la voi ? La Resita primarul taie toti copacii -ne reabiliteaza strazile -are foooonduri . Ieri au devastat gradinitele cu flori dintre blocuri ,ne face intre doua blocuri care sunt la o distanta de 25 m maxim intre ele si inconjurate de casute ,zona se cheama ”La Îndesire ”ei bine ne face teren de baschet . Cartierul e plin de persoane de vîrsta a treia ,eu fac parte din tineret 50 de ani .Ne va planta platani -”li,li fata cît costa copacelu?/ ”Nu stiu fata ,dar terenul de baschet ( care a fost loc de joaca pt aia mici ) costa um milion de euro ”
  Nu stiu cum marele UE poate plati un milion de euro pt un mini teren de baschet in mijlocul a doua blocuri .Desii anul trecut ne zicea -facem parcari ,noi spuneam -multumim nu-i nevoie amenajeaz-o pe asta care o avem si OK ,lasa spatiile verzi . Stam in casa !Ei au grija de noi .
  Nu mai mira nimic ,daca miine am sa aud ca s-a dat o lege sa ne impuste, eu nu ma mai mir . Pina mai ieri ziceam Tara lui Papura Voda ,azi e lumea lui Papura Voda .

  Apreciază

 2. Citadela zice:

  Pe cind permisiunea sa micsoram drastic populatia de mistreti care ne devasteaza culturile cu care ne hranim si in care ne bagam ultimii banuti?( plateste tractor, seminte, ingrasamint, etc)

  Parca special ii protejeaza ca sa pierdem tot ce sadim si astfel sa ajungem la mina lui Liedel, Kaufland si Auchan.

  Apreciază

  • citadela zice:

   Au tupeu mistretii Gigi :)))ce zici tu ca-s simpatici. Mi-au mincat pina si strugurii, si-au facut vizuina direct in gradina, fara vre-o jena de zici ca-i o pestera, iar seara vin si dezgroapa cartofii. Miii de lei aruncati in vint, iar daca te duci la Primar…Aaaaa, pai nu-i voie ca este specie protejata, daca te prindem ca-i pui capcane din alea medievale ca-n videogameuri te amendam 3000 euro…adica voalat, ca aia sunt pentru partidele lor de vinatoare cind vin controalili de la Bucuresti

   Apreciază

 3. simona zice:

  Pai tu crezi ca mistretii sunt trofeu ? Nu ,ei vor vina ursi ,lupi ,ceva risi .Ii doare-n paispe de culturile tale .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.