Trump stârnește războiul global al vaccinurilor


Când liderii mondiali s-au reunit luna trecută, la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a se angaja să distribuie un viitor vaccin contra coronavirusului într-un mod echitabil la nivel internațional, Statele Unite nu s-au alăturat. Filosofia președintelui „America First” este în caz de dezastru pentru regiuni întregi ale lumii, avertizează diplomații.

Astăzi, Uniunea Europeană găzduiește o teleconferință cu aceeași temă. Dar, din nou, nu se așteaptă ca guvernul american să participe, deși Ursula von der Layen încă mai “speră” la o prezență de peste ocean.  Aparenta lipsă de interes a administrației Trump pentru cooperare a alarmat oficialii și diplomații din domeniul sănătății mondiale, deoarece  se încearcă să pună capăt unei pandemii care a afectat economiile și a ucis mai mult de 240.000 de oameni în întreaga lume. Însă președintele american se războiește cu China și OMS în legătură cu originile virusului și are alte interese. Teama este că Trump va fi mulțumit să permită cursei să se dezvolte și să distribuie vaccinul pentru a se implica într-un concurs mondial – și că țările mai sărace vor fi lăsate în urmă în grabă pentru a procura doze.

Se alege praful de cooperarea internațională, fiecare pe cont propriu

O concurență pentru obținerea unui vaccin va avantaja cel mai mare ofertant, lăsând virusul să se răspândească și mai mult în țările mai puțin echipate pentru combaterea acestuia, comentează Politico. Și există alte riscuri. În primul rând, o altă țară, cum ar fi China, ar putea să dezvolte mai întâi un vaccin și să găsească modalități de a limita accesul altor state, inclusiv SUA. Un ambasador european spunea că America lua conducerea pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri la nivel global, dar acum este “puțin sceptic”. “Ați crede că, pe baza trecutului, SUA ar fi un element galvanizant în promovarea transparenței și a planificării timpuri. Nu cred că este adevărat în actuala administrație”, spune și  Stephen Morrison, care conduce un program global de sănătate la Centrul pentru Strategic și Studii Internationale. În plus, administrația Trump a încercat să dobândească drepturi exclusive asupra activității vaccinurilor coronavirus ale companiei CureVac, cu sediul în Germania. Ambele părți au negat raportul de la jumătatea lunii martie, însă oficialii germani l-au confirmat și condamnat. SUA planifică o presiune intensă pentru crearea unui vaccin și au suficiente doze disponibile pentru a acoperi majoritatea americanilor până la sfârșitul acestui an, a confirmat chiar Trump. Proiectul se numește „Operația Warp Speed”, descris ca pe un efort  de a comprima procesul obișnuit pentru dezvoltarea unui vaccin într-o cronologie mai scurtă. Întrebat despre acest subiect, președintele a spus că este responsabil de el și că nu este prea exagerat.

SUA și China bat fierul cât e cald

Oficialii din domeniul sănătății și analiștii avertizează că este prea devreme pentru a intra într-o panică deplină cu privire la o luptă mondială a vaccinului, dar SUA, China și Europa au pornit deja vânătoarea, iar unele studii sunt deja în curs. Dar lucrurile se complică, infrastructura de sănătate globală nu este în totalitate sub niciunul guvern, ci mai degrabă un amalgam complex de organe guvernamentale, companii private, ONG-uri, fundații și parteneriate multilaterale, care uneori se suprapun. Nu există un tratat obligatoriu sau un alt mecanism care să guverneze modul în care va fi produs și distribuit un vaccin la nivel mondial, cu atât mai puțin atunci când vine vorba de de companiile private ahtiate după profit. OMS este un organism acuzat că face politica Beijingului. În plus, China  nu și-a exprimat susținerea pentru un nou parteneriat mondial pentru coordonarea cercetării și dezvoltării vaccinurilor, testelor și tratamentelor coronavirusului. Un vârf în încercările de hacking asupra spitalelor și laboratoarelor americane, pe care oficialii de informații și securitate națională le-au atribuit în primul rând Chinei, este un semn al mizei mari pentru guvernul chinez – mai ales că încearcă să-și repare reputația pe fondul acuzațiilor de informații false privind evoluția pandemiei și deceselor. Doar lovitura de propagandă este un stimulent puternic, au spus specialiștii.  Implicațiile economice și diplomatice ale primului care a dezvoltat un vaccin, mai ales dacă SUA continuă să se retragă, ar fi enorme pentru Partidul Comunist Chinez.  Totuși „unul dintre avantajele mari pe care SUA le are în această competiție este faptul că avem aceste 30 de alianțe formale de tratate cu comunități de cercetare științifică de top”, spune Matt Kroenig, un fost oficial al Pentagonului și CIA, acum director adjunct la Centrul Scowcroft al Consiliului Atlantic. Întrebat despre participarea administrației Trump la conferința planificată de UE și despre planurile viitoare de coordonare internațională privind vaccinurile, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a oferit un comentariu vag: „Oamenii de știință americani de frunte lucrează din greu la un vaccin contra Covid-19. Salutăm eforturile serioase pentru a ajuta acest efort și așteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe despre propunerea Organizației Mondiale a Sănătății. Rămânem profund îngrijorați de eficiența OMS, având în vedere că eșecurile sale au contribuit la alimentarea pandemiei actuale”. Crizele de boli infecțioase apărute în ultimii ani au arătat slăbiciunile sistemelor de sănătate care se bazează mai mult pe bunăvoință decât pe un set de reguli internaționale. Și acum primează tacticile naționaliste atunci când vine vorba de vaccinuri și alte tipuri de medicamente care ar putea combate Covid-19.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în CORONAVIRUS. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Trump stârnește războiul global al vaccinurilor

  1. neicaion zice:

    Care virus?, https://constiintacolectiva.net/plan-demia-guvid-19/ , noua ordine mondială?.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.