”Ajutorul” Guvernului: echipamentele, vândute pe bani grei spitalelor


au fost distribuite gratuit în spitale. Acestea au venit prin Unifarm cu tot cu facturi, pe care unitățile sanitare au fost nevoite să le achite din propriile lor bugete. Primăriile din țară au ajuns și ele în faliment, după ce au fost nevoite să cheltuie bani grei pentru dezinfectanți și echipamente, fără ca Guvernul să le aloce fonduri.

Mobilizarea românilor, care au donat foarte mulți bani pentru spitale, a fost singura gură de oxigen a unităților sanitare. Și asta pentru că Guvernul, când a reușit, într-un târziu, să le trimită echipamente de protecție, le-a trimis cu facturi cu tot, susțin președinții consiliilor județene. ”Când Guvernul a adus echipamentele de protecție la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea au lăsat și factura de 9 milioane de lei. Spitalele cumpără aceste echipamente de la Unifarm, compania Guvernului. Primarii localităților din județ au reușit să îi țină în case pe oameni și să le asigure tot ce le trebuie. Și asta în condițiile în care nu au primit bani de la Guvern. Știți cum sună rectificarea bugetară de acum două săptămâni? Câte 7.000-8.000 de lei date la primării cărora le ceri să aloce bani pentru dezinfectanți, pentru echipamente, bătaie de joc. Numai o tonă de biocid costă 450 de lei și nu îți ajunge să dezinfectezi toate drumurile comunale. Primăriile au luat bani de la investiții, ca să bage la Covid și acum așteaptă banii înapoi, care nu mai vin. Au promis că ne decontează cheltuielile de cazare, de echipamente, dar nu a venit niciun leu până acum. Este haos și jale în toată țara”, ne-a declarat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea. Cu toate dificultățile, județul Vâlcea se află în top 3 al județelor cu cele mai puține cazuri de Covid. Primul loc îl ocupă județul Harghita, cu 21 de cazuri, urmat de Vâlcea, cu 24 de cazuri, și de județul Brăila, cu 25 de cazuri. Paradoxul este că în județul Vâlcea s-au întors mii de cetățeni plecați la muncă în zonele roșii, Spania și Italia. ”Poate am avut și noroc că avem atât de puține cazuri. S-au luat însă și măsuri, cartierele de romi au fost înconjurate și păzite de jandarmi, iar Arhiepiscopia Vâlcei le-a trimis romilor alimente, prin firme de catering”, ne-a declarat Crișu Popescu, jurnalist la Gazeta Vâlceană.

Trierea pacienților a oprit infestările

În afară de doi ambulanțieri și un medic, niciun alt cadru medical din județul Vâlcea nu a fost infectat cu Covid. Și asta pentru că, de la început, nimeni nu a intrat în spital fără o triere riguroasă făcută în corturi și containere. Mai mult, în Vâlcea nu au fost înregistrate focare de Covid în căminele de bătrâni. ”Am dispus măsuri din primele zile ale declarării stării de urgență. Astfel, la Spitalul Județean Vâlcea au fost instalate corturi de triaj, și nu orice fel de corturi. Sunt corturi cumpărate de Consiliul Județean pentru ISU Vâlcea, dotate cu încălzire și aer condiționat. Am alocat toți banii de la Consiliul Județean pentru aparatul de testare PCR, dar apoi am primit și bani pentru acesta de la Guvern și am reușit să folosim sumele rămase pentru echipamente de protecție și dezinfectanți. Am mai cumpărat și patru containere de triaj, dar și ventilatoare pentru spital. Am alocat și sumele necesare pentru personalul direcției de protecție socială, care a stat în izolare, pentru cazare și hrană. Dar poate cel mai important element a fost disciplina, cu respectarea tuturor regulilor, în condițiile în care am asigurat toate materialele de protecție. La căminele de bătrâni am luat cele mai stricte măsuri, le-am spus că răspund cu funcția dacă se va comite vreo eroare. Trebuie spus însă că este și meritul cadrelor medicale și al celor de la ISU, care au depus eforturi să țină pandemia sub control”, ne-a mai precizat președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în POLITICA(guvernPDL), SANATATE( afacere).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.