Raportul dezastrului: economia s-a dus de râpă


În timp ce guvernanții manifestă un optimism absolut stupefiant, raportul pe date statistice arată o alunecare în hău a economiei românești. Cifrele catastrofale din luna martie, când jumătate de lună nu se închisese încă totul, anunță un tablou apocaliptic al dezastrului.

Institutul Național de Statistică a publicat parțial date din câteva sectoare ale economiei din luna martie a acestui an, care relevă o situație extrem de gravă în care se află România. Cel mai afectat sector este cel al turismului, unde în martie 2020, comparativ cu martie 2019, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 69,8%, iar înnoptările  cu 68,2%. Totodată, comparativ  cu  luna  martie  2019,  în  luna  martie  2020,  la  punctele  de  frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 50,1%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 55,6%. Sectorul construcții a fost și el grav afectat, în martie 2020 eliberându-se doar  3.224 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 15,0%, faţă de luna martie 2019. Cele mai multe autorizații s-au acordat în mediul rural, 2.354. Investițiile publice au suferit o scădere marcantă, autorizațiile de construire pentru clădirile administrative scăzând de la 23 în martie 2019, la doar 9 în martie 2020. Sectorul auto a suferit scăderi importante, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor în trimestrul I 2020 scăzând cu 7% față de trimestrul I 2019, iar înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor scăzând cu 5,4% comparativ cu trimestrul I al anului anterior. Numărul autoturismelor noi și second hand cumpărate în primul trimestru al anului 2020 a fost mai mic cu 10.000 față de aceeași perioadă a anului trecut, estimându-se o scădere și mai dramatică în trimestrul II al acestui an. Potrivit datelor INS, în  trimestrul I 2020 comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2019, înmatriculările de vehicule rutiere second-hand pentru transportul pasagerilor au înregistrat creștere la categoria: mopede ṣi motociclete cu 13,4% și scăderi la categoriile autobuze ṣi microbuze cu 55,8% și autoturisme cu 6,9%. În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor a fost înregistrată creștere la categoria mopede ṣi motociclete cu 25,5% și scăderi la categoriile autobuze ṣi microbuze cu 76,0% și autoturisme cu 21,9%.

Majorări de prețuri pe toată linia

Institutul Național de Statistică a arătat că majorarea prețurilor produselor industriale a fost semnificativă în luna martie 2020, față de februarie 2020. Astfel, în industria alimentară s-au înregistrat majorări de 0,63%, fabricarea buturilor -1,05%, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie -0,73%, fabricarea substanțelor și produselor chimice – 0,84%, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice -1,91%, fabricarea altor produse din minerale nemetalice – 1,25%, iar fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – 0,97%. Estimările Comisiei Europene arată că în România inflaţia va ajunge la 2,5% în 2020 şi la 3,1% în 2021. În acelaşi timp, şomajul ar urma să crească la 6,5% în acest an şi să rămână la un nivel de 5,4% în 2021. Comisia Europeană a mai prognozat că România va ajunge la un deficit de 9,2% în 2020 și de 11,4% în 2021. La ultima rectificare bugetară Guvernul a estimat o scădere economică pentru aceest an de 1,9% și un deficit de doar 6,7% din PIB.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.