Eliberarea Europei – Armata Rosie invingatoare!


Istoria mereu trebuie sa o citesti din ambele parti alfel vei cunoaste o istorie a trunchiata si lipsita de adevar. Vedeti imagini de arhiva Rusiei si cititi istoria necosmetizata de capitalisti.

Sa va spun ca azi Romania are un neamt presedinte si Germania face jocurile in tara noastra? Judecati si singuri…citi romani au murit, citi rusi au murit pentru eliberarea tarii…

TREZIREA ROMANI !!!!!!!!!!!!!

În decursul eliberării ţărilor europene, Armata Roşie a efectuat – între anii 1944-1945 – 14 ofensive strategice, inclusiv unele de dimensiuni grandioase, cum ar fi cea Bielorusă (etapa a 2-a), Lvov-Sandomir, Iaşi-Chişinău, Belgrad, Budapesta, Vistula-Oder, Prusia Orientală, Pomerania Orientală, Viena, Berlin, Praga.
În aceste ofensive strategice au participat armatele a opt fronturi şi trei flote, însumînd circa 7 milioane de oameni.
În decursul acţiunilor de luptă Armata Roşie a eliberat sau a contribuit la eliberarea a 11 state europene, cu pierderi de peste 3 milioane de soldaţi şi ofiţeri, din care circa 1 milion căzuţi în luptă.

Armata Roşie a eliberat sau a contribuit la eliberarea a 11 state europene, cu pierderi de peste 3 milioane de soldaţi şi ofiţeri, din care circa 1 milion căzuţi în luptă.

Pe 26 martie 1944 unităţile de luptă ale celui de-al 2-lea Front Ucrainean au ajuns la rîul Prut, unde se afla frontiera de stat dintre Romȃnia şi URSS. Ca rezultat al operaţiunii Iaşi-Chişinău (20-29 august 1944) au fost înfrînte grosul forţelor germano-romȃne. Au fost create condiţiile unei insurecţii populare, care a început pe 23 august 1944.
Pe 12 septembrie 1944, la Moscova, a avut loc semnarea condiţiilor armistiţiului. La acest moment două armate romȃne luptau deja alături de trupele sovietice împotriva armatei germane.
Cu eforturile comune ale ostaşilor romȃni şi sovietici, pe 25 octombrie 1944 Romȃnia a fost pe deplin eliberată.
În luptele pentru eliberarea Romȃniei, pierderile totale ale trupelor sovietice sau cifrat la 286 mii de oameni, din care 69 mii ucişi.

04

În decursul operaţiunii Iaşi-Chişinău, armatele sovietice s-au apropiat de frontiera Bulgariei. Pe 8 septembrie 1944, unităţile avansate ale Frontului 3 Ucrainean au traversat frontiera romȃno-bulgară fără a întîmpina rezistenţă. Populaţia i-a întîmpinat cu entuziasm pe ostaşii Armatei Roşii. În seara aceleaşi zile, URSS a luat în considerare cererea Bulgariei de încheiere a aarmistiţiului.
Eliberarea Bulgariei s-a desfăşurat cu pierderi: 12.750, din care 977 pierderi irecuperabile. Circa 200.000 de luptători bulgari au luptat alături de armata sovietică la eliberarea ulterioară a Iugoslaviei, Austriei, Ungariei.

Pe 17 iulie 1944, unităţile de luptă din cadrul Frontului 1 Ucrainean au intrat pe teritoriul Poloniei. Pînă la finele lunii august 1944, Armata Roşie eliberase circa un sfert din teritoriul Poloniei (eliberarea completă a avut loc în 1945, în cadrul operaţiune Vistula-Oder).
Umăr la umăr cu trupele sovietice au luptat armatele 1-a şi a 2-a poloneze. Peste 600 de mii de ostaşi sovietici şi-au dat viaţa pentru eliberarea Poloniei.

În decursul operaţiunii Iaşi-Chişinău, armatele sovietice s-au apropiat de frontiera Bulgariei. Pe 8 septembrie 1944, unităţile avansate ale Frontului 3 Ucrainean au traversat frontiera romȃno-bulgară fără a întîmpina rezistenţă. Populaţia i-a întîmpinat cu entuziasm pe ostaşii Armatei Roşii. În seara aceleaşi zile, URSS a luat în considerare cererea Bulgariei de încheiere a aarmistiţiului.
Eliberarea Bulgariei s-a desfăşurat cu pierderi: 12.750, din care 977 pierderi irecuperabile. Circa 200.000 de luptători bulgari au luptat alături de armata sovietică la eliberarea ulterioară a Iugoslaviei, Austriei, Ungariei.

Operaţiunea Carpaţii Orientali a fost iniţiată pentru a acorda sprijin revoltei naţionale slovace din 8 septembrie 1944. Pe 20 septembrie 1944, unităţile Frontului 4 Ucrainean au intrat pe teritoriul Slovaciei. Ostaşii sovietici au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a uşura eforturile insurgenţilor, înregistrînd 21.000 de morţi şi 89.000 de răniţi.
La începutul anului 1945, trupele sovietice şi-au continuat lupta pentru eliberarea Cehoslovaciei, luptă care s-a încheiat în cursul operaţiunii Praga (din 6 pînă în 11 mai 1945). Pierderile sovietice pentru eliberarea Cehoslovaciei au fost de 500.000 de ucişi, răniţi şi dispăruţi.

Pe 23 septembrie 1944, unităţile Frontului 2 Ucrainean au traversat cu lupte frontiera romȃno-ungară şi au intrat pe teritoriul Ungariei. Acţiunile de luptă în Ungaria au avut un caracter îndelungat şi deosebit de dificil.
Pe durata operaţiunii Debrecen (din 6 pînă pe 8 octombrie 1944) Frontul 2 Ucrainean a eliberat circa 30% din teritoriul Ungariei.
La sfîrşitul anului 1944 unităţile sovietice au ajuns în apropierea Budapestei şi au încercuit-o. La începutul lunii martie 1945, armata sovietică a respins prin lupte crîncene o contraofensivă de mare amploare a trupelor germane în regiunea lacului Balaton.
Pe durata operaţiunii ofensive Viena (din 16 martie pînă în 15 aprilie 1945) unităţile Frontului 3 Ucrainean au desăvîrşit eliberarea Ungariei.
Îăzut în luptă 140.000 de ostaşi sovietici.

Trupele sovietice au intrat în Iugoslavia la cererea Comitetului naţional pentru eliberarea Iugoslaviei. Pe 28 septembrie 1944 a început operaţiunea ofensivă Belgrad. Popoarele Iugoslaviei i-au întîmpinat cu căldură pe ostaşii sovietici, ca pe nişte eliberatori.
În cadrul operaţiunii Belgrad, Armata Roşie a înregistrat pierderi de 35.000 de ucişi, răniţi şi dispăruţi.

În decursul operaţiunii Petsamo-Kirkenes (din 7 pînă pe 29 octombrie 1944) unităţile de luptă ale Frontului Karelia au adus confruntarea militară la graniţa cu Norvegia.
Pe 22 octombrie, armatele sovietice au ocupat oraşul Tarnet, iar pe 25 octombrie, după lupte înverşunate, a fost cucerit oraşul Kirkenes. Trupele sovietice au fost întîmpinate de norvegieni ca trupe eliberatoare.
Pierderile trupelor sovietice în cadrul operaţiunii Petsami-Kirkenes s-au cifrat la 16.000 oameni, cu peste 2.000 de ucişi, răniţi şi dispăruţi în luptele de pe teritoriul norvegian.

Pe durata operaţiunii ofensive Viena, unităţile Frontului 3 Ucrainean şi părţi ale forţelor Frontului 2 Ucrainean au intrat pe teritoriul Austriei în 30 martie 1945.
Pe 6 aprilie 1945 trupele sovietice au ajuns la periferiile Vienei. Pe 13 aprilie Viena a fost eliberată. Locuitorii Vienei i-au întîmpinat pe soldaţii sovietici ca pe nişte eliberatori.
Datorită acţiunilor hotărîte, rapide şi curajoase ale ostaşilor sovietici, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii a fost salvat de la distrugere şi sute de locuitori au rămas în viaţă.
În luptele pentru eliberarea Vienei au căzut în luptă 38.000 de soldaţi şi ofiţeri sovietici.

10

În ajunul luptelor pentru Viena, toate podurile peste Dunăre au fost distruse, mai puţin podul Imperial (Reichsbrücke). Pentru apărarea acestuia a fost construit un punct de apărare foarte puternic. Podul fusese în prealabil minat.
Distrugerea podului ar fi îngreunat considerabil avansul armatei sovietice, care ar fi fost obligată să forţeze Dunărea şi să ducă bătălii grele pentru cucerirea şi păstrarea capetelor de pod.

Distrugerea principalelor forţe ale Wehrmacht-ului şi victoria asupra germaniei au fost posibile ca urmare a operaţiunilor ofensive strategice din anul 1945: Vistula-Oder (din 12 ianuarie pînă în 3 februarie), Prusia Orientală (din 13 ianuarie pînă în 25 aprilie), Pomerania Orientală (din 10 februarie pînă în 4 aprilie) şi Berlin (din 16 aprilie pînă pe 8 mai).

În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, în suburbia berlineză Karlshorst a fost semnat actul capitulării necondiţionate a Germaniei.
În luptele pentru eliberarea Germaniei au pierit peste 100.000 de soldaţi sovietici.

Pe teritoriile eliberate, comandanţii unităţilor sovietice trebuiau să ia măsuri pentru asigurarea unei funcţionări normale a serviciilor comunale, a magazinelor şi a serviciilor pentru populaţie. În aceste priorităţi intrau asigurarea cu energie electrică, canalizare, gaz, transport urban, inclusiv metroul, reţeaua de telefonie.

Unităţile militare sovietice puneau adeseori la dispoziţia localităţilor camioane şi benzină.  Erau distribuite materiale de construcţie şi instrumente.

Pentru reluarea comerţului, a producţiei în întreprinderile locale şi a funcţionării instituţiilor comandanţii unităţilor sovietice s-au ocupat de refacerea sistemului bancar şi de refacerea circuitului bănesc provizoriu. Pentru a stimula comerţul, a fost introdus comerţul liber, pe lîngă distribuirea de produse de bază pe cartelă.

Administraţia militară sovietică a fost creeată pentru menţinerea ordinii şi asigurarea siguranţei în teritoriile eliberate ale ţărilor europene, pentru informarea populaţiei cu privire la deciziile şi ordinele Comandamentului Armatei Roşii, pentru controlul activităţii organelor locale ale puterii de stat. Pe lîngă comendaturile militare sovietice au fost organizate grupuri de cetăţeni locali care îndeplineau funcţii administrative.

Aceste grupuri s-au ocupat de recensămîntul populaţiei, menţinerea curăţeniei în locurile publice, eliberarea de produse de primă necesitate pentru populaţia locală, repornirea unităţilor productive şi de servicii locale, de la centrale electrice pînă la brutării, reangajarea în activităţile locale a specialiştilor, refacerea comunicaţiilor pe calea ferată, reconstruirea gărilor. Astfel, cu ajutorul administraţiei sovietice s-a reluat activitatea paşnică sub conducerea organelor locale ale puterii de stat.

Ajutorul Uniunii Sovietice a jucat un mare rol în repunerea în funcţiune şi reorganizarea vieţii de zi cu zi în Europa Centrală şi de Sud-Est. Guvernul sovietic a alocat medicamente, produse de primă necesitate, bunuri de larg consum, utilaj industrial şi materii prime.

Comendaturile sovietice de pe teritoriul ţărilor respective au fost de mare ajutor în menţinerea liniştii şi ordinii publice, în sprijinirea autorităţilor locale, în reluare activităţii întreprinderilor şi furnizorilor de servicii, a magazinelor, poştei, telegrafului, şcolilor şi altor instituţii de învăţămînt.  De asemenea, aceste comendaturi militare sovietice aveau ca obiectiv protejarea populaţiei germane sau de origine germană de orice violenţe, abuzuri şi excese.

Soldaţii sovietici participau la reconstrucţia localităţilor distruse, a căilor ferate, a podurilor peste Vistula, Dunăre, Tisa şi alte fluvii.

Activitatea organelor administraţiei militare sovietice şi comandamentului Armatei Roşii aveau ca obiectiv stabilizarea situaţiei pe plan local, lupta cu infracţionalitatea în colaborare cu poliţia locală şi administraţia locală, nou înfiinţate.

ribunalul Internaţional de la Nürnberg (20.11.1945-1.10.1946) a condamnat pe cei mai importanţi reprezentanţi ai conducerii Germaniei, incluzînd aici pe Goering, Keitel, Kaltenbrunner, Jodl, Speer, Schacht, Krupp şi alţii.  12 au fost condamnaţi la moarte, 7 – la termene îndelungate sau închisoare pe viaţă.  Au fost recunoscuţi ca vinovaţi cei din conducerea Partidului Naţional-Socialist, membrii detaşamentelor de apărare ale acestui partid (SS), serviciul de securitate (SD), poliţia secretă de stat (Gestapo).

“Domnilor judecători! …În numele Uniunii Sovietice… îi învinuiesc pe acuzaţi că au plănuit şi au desfăşurat un atac mîrşav asupra popoarelor ţării mele şi asupra tuturor celorlalte popoare iubitoare de libertate. Îi învinuiesc că – declanşînd un război mondial – au transformat armele în mijloace de exterminare în masă a civililor, de jaf, violenţă şi tîlhării. …Ei au construit un regim al abuzurilor şi tiraniei, un regim construit pe încălcarea fundamentelor elementare ale umanităţii…  …În memoria milioanelor de victime nevinovate ale teroarei fasciste, pentru întărirea păcii în întreaga lume, în numele securităţii internaţionale pe viitor – le cerem acuzaţilor să dea socoteală. Să fie pedepsiţi în numele întregii umanităţi, în numele popoarelor iubitoare de libertate. Să se facă dreptate !”

Să ne amintim întotdeauna şi să nu mai permitem ca aşa ceva să se întîmple!

 

Acest articol a fost publicat în ISTORIE RECENTA (europeana), ISTORIE RECENTA RO.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la Eliberarea Europei – Armata Rosie invingatoare!

 1. neicaion zice:

  …ce prooopagandă tembelă,, ce se mai ascunde, sau mai înseamnă şi asta?.

  Apreciază

  • citadela zice:

   Poate reusesti cu ocazia asta sa scoti ceva mai de calitate din tine, ca stim ca poti, macar asa din respect pentru adevaratul narativ al marelui razboi pentru eliberarea patriei si al Europei.

   Apreciază

   • neicaion zice:

    unde ţi-e custodele?, a primit alte însărcinări???.

    Apreciază

   • citadela zice:

    Vai de capul tau in ce hal te-au adus astia in ultimii 30 de ani

    Apreciază

   • neicaion zice:

    Aberaţiile pe care le expui sunt în paralel cu modul meu de a fi, nu mă pot atinge. Părerea ta personală despre mine chiar nu poate avea nici o rezonanţă în interiorul meu, există diferenţe semantice de gândire asupra a ceea ce este omul şi ce înseamnă umanitatea, ţi-ar trebui ,probabil, secole doar pentru a începe să înţelegi ceva şi din nefericire cei care se consideră superiori omului, vor cădea primii, nu va conta locul în care vor vrea a se ascunde, Gaia este un element, viu şi conştient.

    Apreciază

   • citadela zice:

    Nimeni nu zice sa fi de acord cu mine sau cu altii, chiar nu tinem deloc, insa fii foarte atent la tonul si vocabularul care-l folosesti …asta ca sa nu ramii izolat in monolog pe blogul amicului tau…

    Apreciază

  • eminescu mihai zice:

   Oamenii aia s-au sacrificat si pentru multitudinea de cretini ca tine,spalati pe creier care populeaza azi lumea.Aici nu e vorba de comunism sau Stalin,e vorba despre supravietuirea speciei umane.Dar ce sa pricepeti ,voi,creaturile internetului.

   Apreciat de 1 persoană

   • neicaion zice:

    …te rog nu mai posta cu numele ăsta, este o crima asupra adevărului, este un fals dincolo de cuvinte, nu meriţi denumirea de creatură, eşti un non-sens, un rătăcit într-o zonă care îţi depăşeşte iq-ul.

    Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Daca ai fi la inceput as intelege dar dupa atita amar de timp pe blog tu inca nu ai inteles ca este unul socialist/comunist/ceusist?
   Ce sa-ti mai spun? Daca nu te repliezi ai blok

   Apreciază

  • neicaion zice:

   …scuze d-le ig-l, dar istoria oficială e un mare vax al învingătorilor, asta este dintotdeauna, sper că ai citit ceva din „sven hassel” şi alţi participanţi direcţi ai războiului, descrieri care nu puşcă nicicum cu cele vehiculate pe aici în mod pompos, „ruşii salvatorii de neam”?, da ne-au futut de la cap la coadă şi acum ne ascundem după fantasme.

   Apreciază

 2. citadela zice:

  Multumim din tot sufletul URSS-ului , Rusiei, si eroismului celor 27 de milioane de rusi care si-au sacrificat viata pentru eliberarea noastra a romanilor, a polonezilor, bulgarilor, ungurilor si chiar a nemtilor care nu erau de partea hitleristilor. Multi dintre noi nu am fi existat daca nu ar fi fost ei.

  Din cauzele triste pe care le cunoastem cu totii la parada militara au putut demonstra doar avioanele:

  Apreciază

  • neicaion zice:

   …ce emoţionant…, îmi vine să plâng, „din cauzele triste…”, of doamne cum de le poţi tu suporta atâtea nedreptăţi ce s-au abătut asupra acestor eroi care nici măcar nu au putut fi apreciaţi decât de rt şi alţi papagali remuneraţi cumva, pentru evoluţia sufletului lor inexistent, ca atare doar inchipuire.

   Apreciază

 3. simona zice:

  In august 1939 Rusia impreuna cu Germania face Pactul Molotov-Ribbentov-prin care stabilesc cum sa fie impartite tarile baltice ,Romania si Polonia . In septembrie 1939 amindoua tarile Rusia si Germania invadeaza Polonia si-o impart , nordul il iau rusii . Aproape doi ani Germania are pt prima data in istoria lumii granita cu Rusia .In iunie 1940 Rusia ocupa Estonia ,Lituania ,Letonia ,N Bucovinei si Basarabia si-o parte din Ardeal il dau Ungariei nemtii . Pina in iunie 1941 cu doua zile inainte de a-i declara razboi Germaniei (sau invers Germania declara razboi Rusiei ) draguta Rusie trimite spre Germania sute de vagoane de grine ,calupuri de otel ,carne sarata ,sare ,ulei pt Panzere etc ,etc cam tot ce-i trimisese in astia doi ani . Asa ca imi pare rau dar inainte de a va arunca cu iubirea spre draguta Rusie puneti mina pe carte ,ca nu musca .
  Cit despre eliberare . Mai bine lipsa ,draguta voastra Rusie se grabea spre Berlin pt impartirea zonelor de influienta li s-a filfit de tarile de carton . Anglia ,Franta si celelalte tari care au tacut ca porcii-n cucuruz cind Romania si Polonia au fost impartite intre astea doua ma calca si mai tare pe babaturi . Daca ar da voie sa citim arhiva am cadea pe spate . Daca vreti cu adevarat sa vedeti cine a fost Rusia cu adevarat pt Romania mina pe carte ,luati-o de la Dimitrie Cantemir si prietenia cu Rusia ,dar nu uitati sa vedeti ce face Anglia si Franta de fiecare data ,veniti la 1877 Rusia -Turcia Anglia Franta si biata tarisoara Romania ,1916 -1918 -1921 – si aici scapam de Rusia in 1917 ca are loc revolutia la ei ,(nemtii le implanteaza comunismul prin cretinopatul de Lenin trimis la studii in Germania pt ca imperiul Hasburgic era prietenul Rusiei ,mii de ingineri nemti erau in Rusia ) Din cauza rusilor o luam pe coaja de la bulgari si ne repliem – Reusim sa facem ROMANIA DODOLOATA ! Dupa 19 ani Romania noastra in granitele ei naturale dispare ,cele doua puteri Rusia si Germania ne impart din nou .
  1945 – ca niste timpiti intoarcem armele impotriva nemtilor ,scurtam razboiul cu 10 luni si asta recunosc toate puterile lumii astazi ,o mare parte a armatei noastre e trimisa in taigaua ruseaca si crapa cei mai multi . Asta a fost multamul ca ne-am facut frate cu dracul . Cealalta parte a armatei + inrolarea la greu a barbatilor ramasi acasa vom lupta din Rusia -se cheama ca i-am eliberat si pe ei -eu asa vad .De ce dracu n-au putut sa-i infringa pina noi n-am intors armele impotriva nemtalailor ? Si dupa armata romana lupta in Polonia ,Ungaria ,Cehia ,Slovacia etc pina la Berlin .
  Europa in frunte cu Rusia ne-au pus la plata daunelor de razboi . Si drept multam ne iau si jumatate din Moldova .
  Eu nu sunt cretina ,provin din cea mai saraca patura sociala ,bunicii mei de la Denta erau legati cu botnita la gura ca sa culeaga strugurii grofului de abia stiau sa scrie si sa citeasca ,pe timpul regelui crapau de foame ,pamint n-aveau ca tot fusese al grofului miii de Ha si care au fost luate de regele pacii dupa 1921 si tot robi erau . Parintii mamei din Valea Draganului (Cluj) analfabeti ,saraci cu ciucuri ,au fost si ei cind sub unguri ,cind sub rege . Viata grea ,participa la razboi amindoua familiile ,li se da 5 ha de pamaint dupa razboi pt participare – li se ia cind vine comunismul sunt considerati bogatasi ,bunica dinspre tata face puscarie (nu vrea sa semneze pt intrarea in colhoz) . Si da comunismul asta urit scoate Romania si romanii din fundul prapastiei in care erau .Dar draga nu ne-au dat nimic gratis ,au avut grija si si-au luat partea leului cu virf si indesat . Ca socialismul romanesc a facut si lucruri bune as fi o cretina sa nu recunosc . Alfabetizarea Romaniei a fost cel mai bun lucru pe care l-au facut ,ca au ridicat o tara din nimic ,ca au eradicat mizeria ,ca au pus Romania pe harta lumii economice . Da ,dar asta au facut romanii ,dupa ce au plecat rusii .
  N-am nimic cu poporul rus si Ivan cu Olga lui au aceiasi probleme pe cap ca Maria cu Gheorghe ai Romaniei . Dar politica Rusiei n-a fost favorabila Romaniei si romanilor ,doar cind le-au convenit ti-au aruncat osul si dupa nu doar ca ti-au muscat degetul ,ti-a luat mina .
  Si daca tot iubiti Rusia ia intrebati-va de ce a tradat Rusia interesele tarilor comuniste aliate la Malta in 1989 ? De ce ne-au tradat ,de ce au fost de acord cu desfintarea blocului socialist ,comunist ? Si mai intrebati-va o data cine a decis ca Romania sa fie singura tara in care ”revolutia” sa fie insingerata ?

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Nu o sa intru in istorie prea mult pentru ca in mare parte ce ai spus e adevarat pentru ca nici un Imperiu nu pupa pe crestet pe nimeni.
   Asa cum a fost daca nu era Rusia si comunismul nu venea…oare unde am fi fost? Cu un neamt pe post de rege, un om cu handicap, un pampalau condus din Germania. Ti se pare cunoscut cu ce avem azi ca presedinte? Monarhia de import ar fi pus kaput poporului roman, ar fi lichidat toate bogatiile. Stim bine cum in toata perioada monarhiei plecau trenurile cu lemn, carbuni, minereu, petrol si tot ce puteau lua drumul spre vest. Marii industriasi straini gen Malaxa tot ce produceau cu materie prima romaneasca se ducea afara. Unde era romanul? Muncitor si taran. Unul sclav pe plantatie si altul sclav in fabrica. Analfabet, muritor de foame si de boala, traitor in bordeie. Ti se pare cunoscut cu ce e azi?
   Cind au venit rusii daca poporul nu era de partea lor nu ar fi putut sa faca nimic. Da, ne-au eliberat de fascisti, capitalisti si mizeriile umane.
   Ar fi trebuit sa o faca gratis? Poate, dar orice ajutor are si un pret in lumea asta. Indiferent cum ar fi au murit rusi si pentru noi. Da, au murit si romani la rusi…cumva balanta e in echilibru. Dar cine e vinovat? Rusul? Mai bine vezi cauza si nu efectul. Daca nu era neamtul rusul si-ar fi vazut de treaba.
   Eu nu pot iubi o alta patrie, am una. Pot doar sa arat adevarul cit pot si stiu.
   Vad ca esti prost informata despre lovitura de stat din 89. NU Rusia ne-a tradat ci Gorbaciov omul globalistilor. El a distrus inclusiv URSS un an mai tiriu. Cum poti sa acuzi Rusia de tradare cind se insasi a fost tradata?
   Intreabarea ar trebui sa o pui lui Soros si jidanului de Brucan. Mai citeste despre lovitura de stat din 89, vezi cum si cine.

   Apreciat de 1 persoană

  • neicaion zice:

   …ştii tu @simona, îţi dau dreptate în principiu, aş vrea să pot spune mai multe dar am primit o ameninţare de warn cu blok, (fără c), deşi internetul ăsta reprezintă o halcă nu uşor de consumat, limitările deşi interzise, se paractică, deci supa sau ciorba trebuie să se numească borş, (rusesc dacă se poate), dar trebuie să fii bucuros că ţi se permite să spui la orice zamă, borş, regulile casei.
   Mulţumim!.

   Apreciază

   • Lupul Dacic zice:

    Hai lasa, nu te mai vaita ca o baba.
    E asa greu sa intelegi ca Rusia ne-a salvat curul?
    Vrei sa fie ingeras? Cine e ingeras pe planeta asta?
    Normal ca au fost derapaje in istorie, le stim toti dar ea e salvarea noastra poate din nou.
    Fa un exercitiu de imaginatie, daca mai raminea monarhia cu Mihaita azi mai exista Romania? In 30 de ani vezi bine ce s-a ales…asta inseamna capitalismul.
    Crezi ca Rusia nu stie ce a facut? Stie, istoria asta e dar incearca sa nu iti mai bazezi obtiunile pe emotii ci judeca la rece.
    Crezi ca daca Ungaria ar fi fost cit Rusia noi azi mai existam? Incearca sa cintaresti bine vecinii pe care ii ai….
    Si da, poti sa scrii dar nu o mai face la ura, ea nu te ajuta cu nimic. Ura asta a fost sadita cel mai mult in cei 30 de ani de capitalism.

    Apreciat de 1 persoană

  • citadela zice:

   „mai intrebati-va o data cine a decis ca Romania sa fie singura tara in care ”revolutia” sa fie insingerata ?”

   CEAUSESCU a decis ca asa vrea muschiul lui de patriot! , asa a fost el testicular, sa reziste ca un erou pina la utimul cartus( ca-n filmul lui Nicolaescu)!

   Are cineva ceva de comentat?
   A refuzat sa fie ca Jivkov, Honeker, Iaruzelsky,(daca ati auzit de ei) care s-au rostogolit cu labutele-n sus pentru a fi lasati sa se retraga linistiti si sa moara de batrinete

   Asa ca stai calma ca n-a decis nimeni pentru el

   Apreciază

  • citadela zice:

   Unele date sunt corecte. In schimb interpretarea acestor evenimente este total paralel cu importanta strategica si bufferul teritorial de care aveau nevoie pentru tzunamiul masinii de razboi germane care urma sa se pravaleasca peste ei la 22 iunie 1941, un adevarat IAD INFLACARAT intesat cu capete de mort incoronate de trupele ss si vermht. Mii de sate au fost arse pina la pamint cu locuitori cu tot. Marea majoritate a populatiei civile care a fost lichidata erau in mare majoritate a lor BLONZI CU OCHI ALBASTRI, genetic vorbind, fratii lor germani, transformati intr-un instrument al mortii de catre finantatorii satanisti din culise….
   Astea insa sunt strategii pe care ff putini le pot intelege.
   Stati linistiti ca n-avem pretentii, dar fiti macar cu respect si abtineti-va!

   Apreciază

 4. citadela zice:

  LD, ca-ntotdeauna esti o iubita care se straduieste, stie si intelege foarte multe, de aceea te si felicit cu aceasta zi !
  Uite aici noul HRAM al forțelor armate ruse care s-a inaugurat azi!
  …deși sfințirea se v-a face după ce se mai liniștește treaba cu îmbolnăvirile astea nenorocite. Este ceva extraordinar și cu lucrări la care se vede că și-au dat silința, un efort imens, lucrare de nivel înalt și cu materiale de calitate. Merită văzut !

  Apreciază

  • citadela zice:

   Stii ca sunt mort dupa arta si cultura de inalta clasa, imi plac foarte mult icoanele, mai putin , asa cum stii bine, „legendele” din spatele lor.
   Rusii insa pina acum, au reusit din orice religie sau IDEOLOGIE importata din afara sa o transforme in ceva de suflet, AL LOR PERSONAL.
   Crestinismul care le-a fost bagat pe git de catre emisarii iudaismului acum 900 de ani au reusit sa-l transforme in ceva frumos al lorsi sa se distanteze de legendele lor.
   Trotzkismul( Seorosismul de atunci) adus in Rusia in 1917, adica revolutia distructiva mondiala si razboiul perpetuu impotriva omului, l-au demascat, l-au dezarmat si transformat in socialismul national care a urmat pentru 70 de ani daruit mai tirziu si tarilor noastre norocoase!. MIZERIA DE SOCIETATE care a revenit acum a fost aminatA cu ACESTI 70 de ani ABSOLUT UNICI in dezvoltarea unamitatii ! ~1920-1990

   Nu-ti mai pierde vremea pretioasa cu majoritatea care au fost formati de acesti 30 de ani. Ei atita stiu! La fel s-a intimplat peste tot chiar si la rusi, s-au inmultit dementii cu mintile facute muci, insa se pare ca in curind, la fel ca la noi vor trebui sa aleaga sa-si asculte genele stamosilor care au murit pentru ca ei sa existe sau sa fie maturati de istorie.

   Apreciază

 5. simona zice:

  Lupule ,lupule romanii mei de 2000 de ani stau mai mult in genunchi decit in picioare.Stiu bine ca trebuie sa ne agatam de ceva ,ca suntem in deriva . Simte fiinta mea toata ADN-ul meu primit din amindoaua partile tipa ,Ungaria a fost cel mai mare dusman al nostru ,dar nu singura . Tot timpul a fost sustinuta cind de unii cind de altii ,ba i-a iubit imperiul otoman ,ba cel Hasburgic ,ba rusii ,despre UE si americani nu mai vorbesc . (daca am fi facut noi ce face Ungaria de 2 ani ne imparteau in cele 8 parti promise din prima ).De cite ori s-au facut cartile marile puteri europene s-au folosit de noi si apoi ne-au impartit pe noi ,la dracu parca eram potul de la masa .
  Nu mai vreau sa plingem la nici o poarta din genunchi . Ajunge ! O fi mareata Rusia dar sa nu cumva sa-l schimbam pe dracu cu taicasu . Eu nu-s cretina Putin e un mare jucator si chiar ii admir siretenia ,inteligenta si diplomatia cu care joaca ,dar nu e vesnic ,are o virsta si cum va pleca dintre noi vor venii altii …..
  Imi esti drag lupule ,dar sa nu vindem blana lupului din padure . Crezi ca n-am inteles ca dupa joaca de-a covitul o sa fie vai . Si ca din nou Romania si Bulgaria vor fi sacrificate ,desii imi spune mie ceva ca vor sa puna Polonia in genunchi si daca pica ea noi ne vom rostogoli .
  Va iubesc dragii mei ,dar lucrurile astea se fac din picioare ,nu din genunchi . Pe noi romanii ne iubeste doar Pamintul , sa tineti minte asta . Pamintul si forta noastra din munti .Orice istoric adevarat va va spune ca n-ar mai fi trebiut sa mai existam ca natie ,ca tara ,ca si popor . Dar suntem ,existam ,cu bunele si cu relele noastre .Si asta nu se datoreaza nici unei putetri dinafara .
  Scuzati-ma daca v-am ofensat ,dar parerea mea e ca intotdeauna trebuie sa pui pe hirtie si negativul si pozitivul si apoi cintarul -intelepciunea .

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Si tu imi esti draga, trebuie sa fim uniti, suntem acelasi singe.
   Crezi ca eu nu as vrea ca prin propriile forte sa ne scuturam? Ce poti face cu un popor aproape idiot? Vezi bine cit de manipulat este, voteaza cu turma tot ce le vintura aia prin fata, ies in strada la toate comenzile politice, pleaca la munca ca oaia proasta in plina asa zis pandemie si daca i-ai fi cautat toti aveau acasa de mincare.Acum urla ca nu pot veni inapoi. Frateee, suntem de o idiotenie rara, cu astia vrei tu sa lupti?
   Incearca sa-i scoti in strada sa alunge cu furci si topoare tot sistemul. Vei ajunge tu in camasa de forta si nimeni nu misca un deget. Toti vor zice : vai saraca.
   Nu vezi ca de la o zi la alta NWO este pe noi? Nu vezi ca vine vaccinul ( adica streangul), ciparea…nici nu mai vreau sa stiu cite vin si ei se vaita pe facebook si pe net?
   Draga mea, visele sunt marete dar realitatea e crunta.
   Mie sincer imi place poporul rus, este demn si isi apara valorile. Stiu istoria noastra cu ei dar arata-mi tu un vecin care in istorie si chiar acum nu se uita de sus la noi? Te-ai intrebat de ce? Cind esti bun esti luat de prost. Noi in 2000 de ani am pierdut din cauza crestinismului toata vitejia si mindria geto dacilor. Cind vecinul are in fata unul care stie ce vrea il respecta. Ceausescu a fost respectat de toti inclusiv de rusi pentru ca nu avea pozitia ghiocel.
   Da, azi daca mai vrem sa existam trebuie sa fim cu Rusia si ea daca vrea sa ne ajute. Altfel vom ajunge in NWO alaturi de turma europeana.
   Daca Putin nu face o miscare decisiva noi toti suntem kaput.

   Apreciază

   • A.D. zice:

    Lupule,

    Ai aici manualele (aproape toate) între ’60 și ’90. Le poți compara cu cele de azi, ca să vezi ce se poate aștepta de la „popor”, de la cei tineri:

    http://manualul.info/

    Eu nu cred că poporul trebuie să „ceară”, demonstrații, greve, alegeri etc. Dacă poate crede cineva că o largă majoritate a populației sunt oameni cumsecade, atunci aceștia trebuie să își IA SINGURI, adică să instaureze EI ceea ce le trebuie. Democrația nu le va „da” (face concesii) decât maximum pe timp limitat, cum au pățit și americanii cu „new deal”-ul introdus Roosevelt (sub presiune foarte serioasă, dar nu contează).

    Priviți-vă manualele actuale: sunt cei care le-au folosit capabili de ceva ? (Eu nu cred!)

    Mai departe: multă vreme am crezut că incalificabili (gen comentatorul „Valentin” al Republicii CTP-iste) care spuneau de „olimpici” și „concursuri” în batjocură, promovându-și gunoiul școlar „pedagogizat” se refereau la o mână de oameni.

    Am descoperit că GM există (mulțumesc, Lupule!) și că are probleme inclusiv cu integrale! Se mai fac întegrale în liceu ori nu ?! Întreb in pustiu! Aceste numere din GM pentru cine sunt ? Pentru elevi care se pregătesc la seral (ca în marile democrații!) ?

    https://drive.google.com/file/d/1g0ReOFCQP2PHh1fZsC5P8mm2OF6qr-DQ/view
    https://doku.pub/documents/gazeta-matematica-seria-b-n0-1-2018-7l5rmd1e8kqk

    Eu zic că aveți pretenții prea mari (mult prea mari!) de la oameni, care mai sunt și neșcoliți, la lumina Democrației.

    (De ruși nu vă spun nimic: am cunoscut doar câțiva – calități aveau respectivii, dar „cumsecădenie” n-am prea simțit.)

    Apreciază

 6. citadela zice:

  Parada militara din Minsk, incepe cam pe la minutul 26.
  Tocmai au anuntat ca intreaga lume ii urmareste cu cea mai mare admiratie( vorbesc de oamenii simpli)

  Apreciază

  • citadela zice:

   https://www.youtube.com/post/Ugx-6nBUhxaHJwNm7aZ4AaABCQ
   Konstantin Semin
   Acum 1 zi
   La 75 de ani de la Marea Victorie a poporului sovietic și a Partidului Comunist asupra Germaniei naziste! Slavă eternă eroilor care și-au dat viața pentru mântuirea patriei și a umanității. Slavă soldaților și ofițerilor, lucrătorilor din frontul de acasă, gherilelor subterane, ofițerilor de informații și luptătorilor de rezistență străină. Slavă conducerii Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, care au dat dovadă de curaj, fermitate și abilități organizaționale deosebite. Nimeni nu este uitat. Nimic nu este uitat. .

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.