Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed:


“Atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă” Pe 10 septembrie 2018, șeful DSU a sunat de pe telefonul subordonatului său, colonelul Cezar-Mihai Damian, adjunctul inspectorului șef IGSU. “Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”, se aude cum spune colonelul către reprezentantul polonezilor de la WISS. De aici începe convorbirea lui Raed Arafat, în care el amenință că are puterea de anula o achiziție pe bani europeni de 600 de milioane de euro, după ce fusese adjudecată de una dintre firmele concurente ale lui Deltamed, favorita contractelor din sistemul de urgență. Cum polonezii n-au cedat, peste 10 zile Arafat a anulat licitația.
Apelul a venit din clădirea Ministerului de Interne, fostul sediu al CC al PCR. “Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”. Povestea acestei convorbiri începe cu trei săptămâni înainte ca adjunctul IGSU, colonelul Cezar-Mihai Damian, să-i paseze mobilul șefului său, Raed Arafat.

Câștigători neașteptați

Pe 21 august 2018, IGSU a anunțat oficial că firma WISS a câștigat licitația pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini de intervenție, cu apă și spumă.

O autospecială costa în jur de 300.000 de euro pe bucată (polonezii urmau să livreze două tipuri), iar valoarea totală a contractului a fost de 603 milioane de euro.

În fișa de date a licitației, publicată în 12 ianuarie 2018, prețurile apar fără TVA, ca în toate documentele achiziției publice de 600 de milioane de euro

Se încheiase astfel un proces îndelungat de licitație pentru schimbarea parcului de intervenție al pompierilor. Achiziția a început în 2017, a fost anulată, reluată și în final adjudecată de polonezii de la WISS.

Mai multe firme, printre care și Deltamed, au pierdut contestațiile, după ce le-au susținut în fața a patru instituții:

 • Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor
 • Tribunalul București Curtea de Apel
 • Înalta Curte

IGSU a atribuit oficial licitația către WISS pe 21 august, iar contractul urma să fie semnat în prima jumătate a lui septembrie 2018.

Dar, pe 7 septembrie 2018, într-o vineri, colonelul Damian i-a convocat pe reprezentanții polonezilor la Raed Arafat, liderul suprem al situațiilor de urgență din România.

Arafat: “Nu aveam rol în decizia finală asupra câștigătorilor”

Conform legii, fișei postului și propriilor declarații, perseverent repetate în ultimii ani, în ciuda puterii și funcțiilor, șeful DSU nu are dreptul legal să decidă cine câștigă licitațiile. El nu hotărăște cu cine se semnează sau nu se semnează contractele.

Declaratie pe contul de facebook in decembrie 2019

Eu, personal, nu aveam rol în evaluarea licitațiilor și în decizia finală asupra câștigătorilor, rolul meu în ce privește acest aspect fiind de coordonare și monitorizare. Nu puteam decide și nu aveam dreptul să decid cum nici inspectorul general nu avea, un câștigător sau altul.

O postare din decembrie 2019, care a părut doar un atac al lui Raed Arafat la Evenimentul zilei, până ieri, când a devenit clar că DNA anchetează achizițiile IGSU și era vorba și de nemulțumirea mai amplă a șefului DSU față de cercetarea achizițiilor

Întâlnirea din biroul lui

Discuția purtată însă pe 7 septembrie 2018 în biroul lui Raed Arafat s-a referit exact la câștigătorii licitației pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini.

Arafat a stat pe scaunul său, iar la masa pusă în T s-au așezat reprezentanții firmei WISS și trei ofițeri superiori ai IGSU.

A fost prima oară când polonezii au aflat că IGSU scosese de undeva un document pe baza căruia, i-a anunțat ultimativ Arafat, fie ei coboară prețul cu 19%, fie se anulează licitația. Perplecși, cei de la firma câștigătoare nu au oferit nici un răspuns pe loc. Ei erau câștigătorii.

Documentul prin care comisia IGSU a desemnat câștigătorul WISS (Polonia) în cazul ambelor loturi de autopompe-cisterne

“Atunci repet licitația de la zero. Deci nu am nici o problemă”

Peste trei zile, luni, 10 septembrie, unul dintre delegații polonezilor primește un telefon de la același colonel Damian. Șeful voia un răspuns. Repede. În discuția care urmează reprezentantul firmei are puține lucruri de spus în fața puterii administrative

“Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”. Puteți asculta înregistrarea aici:

continuarea aici:

https://www.libertatea.ro/stiri/inregistrare-raed-arafat-ameninta-firma-licitatie-2993830

Acest articol a fost publicat în SANATATE(sistem).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Înregistrare cu Raed Arafat când amenință firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed:

 1. florinsuciu63 zice:

  Cum sa dai un contract de 600 milioane de euro UNEI SINGURE FIRME ? Cu banii astia faci tu fabrica ta si faci la pompe de usuci Marea neagra mai hoti nemernici ce sunteti? deja nu mai este limeita si de fapt nu a mai fost de imediat ce au vazut ca i-au putut omori te Ceasci si nimeni nu a zis nimic , apoi au mai omorat peste 1,000 de romani si aceia zac in cimitir si nimic nu s-a intamplat in 30 de ani … Pai cum sa aiba frica de ceva sau cineva. Aceasta asa numita „Elita Infractionala” in care deja sunt imbarligate peste 666,000 de famiglii se cred indestructibili si au si de ce pantru ca 30 de ani au furat, distrus si tradat Romania cand au vrut, cum au vrut si cu cine au vrut si si-au dat ce legi au vrut si am ajuns ca sa nu mai gasesti un roman care sa le dea o pereche de palme ca „te ia militia” iar acum au intrat in „jocul coroanei” si ne termina de tot. IOn acest ritm intr-un an o sa ajungem la 70% datorie din PIB si intram in faliment ca si Grecia sa vina nemtii, ungurii, rusii, americanii, israelienii si cine mai apuca sa ne coat la mezat iar cine mai poate tine o sapa in mana sa fie dusi in iobagie … cat de jos mai poti sa cobori tu, Natie Romana?

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Mai e, mai e pina atunci Florine, pina cind nu vom mai avea ce pierde decit lanturile de la picioare cum se zicea pe vremuri…Aroganta si surplusul de bani facuti usor este inca monumental in tara, milioane de smecheri si golani parveniti care se uita cu scirba la seamanul lor nevoias. Toata lumea asteapta derularea evenimentelor. Acum este prea devreme sa tragi vre o concluzie.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.