Statele UE, nemulțumite că Germania alocă sume imense pentru a-și sprijini companiile


Angela Merkel

Pai UE exista pentru binele Germaniei, noi toti suntem vasalii ei. Cind are nevoie de sclavi cheama pe Iohannis la raport sa-i trimita romani, cind are nevoie sa-si vinda produsele anuleaza orice afacere a altei tari, cind vrea sa cumpere o companie face presiuni, cind vrea sa falimenteze o companie care nu-i place o termina prin ordinele care le da indirect statului respectiv. Nazismul niciodata nu a disparut…doar si-a schimbat denumirea in UE. Ce poate fi mai frumos ca azi Romania sa aiba un neamt ( din nou)  presedinte? 

Germania iese învingătoare și din criza pandemiei, Berlinul investind în susținerea propriei economii 52 la sută din totalul ajutoarelor de stat aprobate de Bruxelles.

Mai multe state europene sunt îngrijorate că Germania cheltuieşte sume mari pentru a-şi susţine campionii industriali afectaţi de criză, ceea ce duce la slăbirea concurenţei în sânul UE, oferind Germaniei un avantaj puternic în fața celorlalte țări.

„La ora actuală, jumătate din ajutoarele de stat acordate companiilor europene au fost date de Germania”, a constatat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, cu prilejul unei întâlniri cu un grup de jurnalişti.

„Ajutoarele sunt acordate de cei care pot face acest lucru. Dacă unul poate da mai mult decât altul vom prejudicia condiţiile de concurenţă. Piaţa unică va fi puternic afectată de modul în care ajutoarele de stat vor fi acordate”, a mai spus Borrell.

De la mijlocul lunii martie, când Comisia Europeană a decis să fie accepte ajutoarele de stat, forţa financiară a Germaniei și-a spus cuvântul prin comparație cu celelalte 26 de țări membre UE.

Astfel, din ajutoarele totale în valoare de aproximativ 1.900 miliarde de euro aprobate de Bruxelles, Berlinul a investit în susținerea propriei economii 52%, urmată de Franţa cu 17%, şi de Italia, cu 16%.

Dar, dacă Germania a injectat 100 miliarde de euro în companiile sale şi Franţa doar 20 de miliarde de euro, atunci „există un risc de divergenţe cu privire la piaţa internă”, a avertizat recent comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, fost ministru francez al Economiei.

Întrebată săptămâna trecută de un eurodeputat italian cu privire la cheltuielile Germaniei, vicepreşedintele Comisiei Europene, daneza Margrethe Vestager, a apărat poziţia Berlinului.

„Este importat ca Germania să acţioneze, deoarece ea este locomotiva Europei… Este trist că nu toată lumea are spaţiul de manevră bugetară al Germaniei. Va trebui să găsim soluţii”, a afirmat Vestager, care este şi comisarul responsabil cu concurenţa.

Așadar, concurența există, dar ea nu se mai aplică atunci când vine vorba de Germania. Cazul Germaniei periclitează chiar supraviețuirea Uniunii Europene, a spus într-un interviu pentru presa britanică și controversatul magnat George Soros.

Comisia Europeană a fixat între timp condiţii stricte statelor membre care doresc să îşi recapitalizeze companiile. Printre aceste condiţii se numără interdicţia de a plăti dividende sau bonusuri managerilor. De asemenea, companiile nu vor avea dreptul de a achiziţiona o participaţie mai mare de 10% la companiile concurente, furnizori sau clienţi (atâta timp cât statul îşi va conserva o participaţie de 75% din acţiuni, achiziţionate ca răspuns la criză).

Anunţarea acestor noi reguli vine într-un moment în care cel mai mare transportator aerian din Europa, grupul german Lufthansa, discută cu Guvernul de la Berlin o naţionalizare parţială şi un ajutor de 9 miliarde de euro pentru a evita falimentul. De asemenea, pe masa Guvernului german se află un proiect de recapitalizare, cu mai multe miliarde de euro, a operatorului feroviar Deutsche Bahn.

 Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în EUROPA ( U.E). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.