Se trezesc românii?


Se cere retrocedarea comorilor culturale jefuite de Austria și Ungaria din Transilvania, Crișana și Banat!

Se trezesc românii? Se cere retrocedarea comorilor culturale jefuite de Austria și Ungaria din Transilvania, Crișana și Banat!, Foto: Facebook / Comunitatea Sanmiclauseana

Românii care au vizitat muzeele din Viena sau Budapesta au avut surpriza să descopere acolo tezaure de aur și argint de o valoare culturală inestimabilă, jefuite din descoperiri întâmplătoare de pe teritoriul Transilvaniei în secolele trecute. Întorși în țară, unii dintre acești români și-au împărtășit în mediul virtual experiențele și solicită ca aceste valori de patrimoniu să se întoarcă pe pământurile unde au fost descoperite.

Ca să vă dați seama de amploarea jafului făcut de austrieci în Transilvania este destul să afli că la muzeul din Viena cel mai important tezaur este unul … românesc: este vorba de Tezaurul de la Sânnicolau Mare (n.r. „Goldschatz von Nagyszentmikls”), aflat la Kunsthistorisches Museum.

Partea ciudată este că acest tezaur este prezentat în muzeul de la Viena exclusiv prin inscripții în limba germană, fără nici urmă de text în engleză sau altă limbă de circulaţie. De fapt și mai ciudată este sărăcia informațiilor oferite cu privirea la originea, locul descoperirii și cultura din care face parte un asemenea spectaculos și deosebit de valoros tezaur cultural și istoric. De ce nu oferă acești reprezentanți ai “civilizației” vestice informații legate de modul prin care au ajuns aceste comori în muzeele lor? Că nu cumva să li se imprime eticheta de jefuitori? De tâlhari de comori arheologice din patrimoniul cultural al altor popoare?

“În perioada comunistă s-a încercat aducerea comorii, însă austriecii au cerut enorm de mulţi bani şi nu au dorit să ni-l restituie. După 1990 – au fost aduse în muzeul oraşului, fotografii cu expunerea tezaurului, iar o copie a comorii este expusă în muzeul de istorie din oraşul Arad.

Prin demersurile diplomatice active, odată cu intrarea României în U.E., sperăm că această comoară să fie adusă în Sannicolau Mare, fiindcă aici este locul ei.“, scriu pe facebook cei din comunitatea din Sânnicolau Mare

Tezaurul de la Sânnicolau Mare este compus din 23 de obiecte din aur, în greutate totală de peste 10 kilograme, provenind din perioada medievală timpurie. Este considerat unul dintre cele mai importante tezaure de la începutul evului mediu european. După descoperire și după recuperarea sa de către autoritățile vremii, a fost inclus în colecția Curții Imperiale austriece. Cele 23 de piese ale tezaurului, în greutate de 9.925 grame, eterogene ca formă și execuție stilistică, sunt confecționate din aur cu o finețe variind între 12 și 22.

Pe unul dintre vasele de aur, respectiv pe vasul nr. 21, figurează o inscripție foarte interesantă realizată cu ajutorul caracterelor grecești, dar nu în limba greacă:

“ΒΟΥΗΛΑ.ΖΟΑΠΑΝ.ΤΕΣΗ.ΔΥΓΕΤΟΙΓΗ.ΒΟΥΤΑΟΥΛ.ΖΩΑΠΑΝ.ΤΑΓΡΟΓΗ.ΗΤΖΙΓΗ.ΤΑΙΣΗ”

care s-ar traduce potrivit istoricilor prin:

“Jupan Buila are toate drepturile, jupan Butaul [are dreptul de a] intra [în] toate cetățile”

sau prin:

“Jupan Buila [are] toate drepturile, jupan Butaul [are dreptul de] ițiri [în] toate târgurile”.

https://glasul.info/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA(tezaur). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Se trezesc românii?

 1. eminescu mihai zice:

  Romanii nu se desteapta,s-au intors pe partea cealalta cu matele pline de mici si bere.In urechi le tiuie manelele.Asa ca nu trebuie deranjati.

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Lasa pentru o clipa miciia si considera ca sunt treziti.
   Ok, te duci la austrieci si le ceri inapoi aurul furat, iar ei iti raspund, “ Ba, pe mata!”
   Ce ai sa faci, treaz fiind?

   Apreciază

 2. Sarmanu zice:

  Speram ca un viitor Guvern roman redponsabil sa înceapă toate diligențele da acest tezaur de la Sannicolau Mare sa se reîntoarcă in România , unde ii este locul.!!! Dar la modul cum se comporta austriecii , niște indivizi rapace din istorie ma îndoiesc dar nu se știe.!!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.