Parlamentarii vor să ofere din nou monopol marilor companii de pe piața lemnului din România. Schweighofer, printre ele


Avertisment al oganizațiilor de mediu: Parlamentarii vor să ofere din nou monopol marilor companii de pe piața lemnului din România. Schweighofer, printre ele

Mai multe organizații de mediu avertizează că modificările legislative ce s-au dezbătut, luni, la Camera Deputaților pot să ofere, din nou, monopol marilor companii de pe piața lemnului din România și să contribuie la mascarea tăierilor ilegale de păduri transmite AGERPRES.
„Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților dezbate, luni, 29 iunie, (proiectul de lege PLx. 356/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic) eliminarea prevederii din Codul Silvic care impune oricărei companii procesatoare de lemn din România să nu prelucreze mai mult de 30% dintr-o anumită specie de arbori. Această prevedere va favoriza, în mod evident, marile companii precum Schweighofer, Kronospan sau Egger’, se arată în comunicatul citat.
Această prevedere anti-monopol a fost adoptată în 2015. La acel moment, Declic, Greenpeace, Agent Green și alte 24 de organizații s-au mobilizat pentru a cere deputaților să adopte legea și să respingă rectificarea propusă de președintele Iohannis. Au fost organizate proteste în București, Cluj și multe alte localități din țară și Diaspora, se mai arată în comunicatul organizației ecologiste.
Necesitatea introducerii acestei limitări a venit din faptul că trei mari companii multinaționale – Holzindustrie Schweighofer, Kronospan și Egger – dominau piața românească la achiziția de material lemnos. În aceste condiții, producătorii autohtoni și cei ce depindeau de lemnul de foc pentru încălzire erau defavorizați la achiziție, arată organizațiile ecologiste.
„Dacă Schweighofer lucrează la capacitate maximă și doar cu lemn românesc, așa cum a făcut până în 2014, atunci nu mai rămâne nici un arbore conifer pentru industria autohtonă și pentru gospodării. Această companie, care nu aduce valoare adăugată lemnului, creează o presiune pe care pădurea românească nu o mai poate suporta”, a adăugat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
La rândul său, Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic, consideră că piața neagră a lemnului furat va crește.
„Eliminarea limitei de 30% din piață pentru procesarea lemnului din România este un pas înapoi în timp, înainte de 2015, în vremuri în care cererea internațională de lemn brut a construit rețele infracționale de exploatare a pădurilor. În 2020, nu de stimularea producției de cherestea avem nevoie, ci de programe de încurajare a procesării lemnului cu valoare adăugată. Industria mobilei și micii antreprenori din construcții sunt cei care au nevoie de atenție, nu vânzătorii internaționali de cherestea. Suntem sub asaltul schimbărilor climatice, trebuie să stocăm carbon și apă în sol. Cetățenii vor case verzi în care lemnul să fie folosit cel puțin 20 de ani, nu să alimenteze goana după resurse cumpărând mobilă care se strică în trei ani. Pe scurt: nu mai tăiați pădurile pentru exportul de scânduri!” a precizat Ciprian Gălușcă, Greenpeace România.
Tot luni, Comisia de Agricultură urma să discutre și modificarea definiției materialului lemnos, informează comunicatul Greenpeace.
Acest articol a fost publicat în POLITICA(parlament), ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Parlamentarii vor să ofere din nou monopol marilor companii de pe piața lemnului din România. Schweighofer, printre ele

 1. Dorin zice:

  Nu pune mâna pe acești bandiți ordinari din parlament care vor sa DISTRUGĂ PADURULE DIN ROMÂNIA.!!!
  INSTITUȚIILE STATULUI CU ATRIBUȚII DE SECURITATE STRIGA DIN TOȚI RĂRUNCHII CA LU SE TAIE PENSIILE SPECIALE DAR “UITA” CA ȘI PĂDURILE FAC PARTE DIN SISTEMUL DE SECURITATE AL STATULUI ROMAN.!!!
  STAU ȘI MA ÎNTREB CA ROMAN PE CINE REPREZINTĂ DE FAPT ACESTE INSTITUȚII PLSTITE CU BANI GREI DE LA BUGET CARE SA APERE DAR DE FAPT SUNTCOMPLICE LA DEVALIZAREA PĂDURILOR.!!!! DESPRE CE VORBIM ? MAI CHIAR NU CA ESTE RUȘINE CA AVEȚI PENSII DE 4/5 ORI DECÂT A UNUI
  MEDIC CARE A LUCRAT PESTE 40 de ANI și nu 25 de ANI IN CEL MAI FETICIT CAZ.!!!!

  Apreciază

 2. Constanta Ene zice:

  Scapa ne Doamne de ticalosi…nu vedeti ticalosilor ca ne ati distrus de tot…. nu vedeti ca vremea s a schimbat ??? scapa ne Doamne de ticalosi…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.