Protecția Socială, în colaps. Bătrânii și orfanii, lăsați de izbeliște


Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din țară au nevoie, pentru a supraviețui, de un miliard de lei până la sfârșitul anului, bani care lipsesc din bugetele alocate acestora, susțin sindicaliștii din sistem. Șefii acestor instituții nu mai au bani pentru plata utilităților, salarii și hrană pentru bătrânii și orfanii din căminele DGASPC-urilor.

Bătrânii și copiii din cămine, batjocoriți de autorități

Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România – ”Columna”, reprezentativă la nivel de sector de activitate asistență socială, atrage atenția că sistemul de protecție socială are, în acest moment, o gaură de un miliard de lei. ”39 de DGASPC-uri au nevoie de bani ca de aer în august, pentru salarii, pentru hrana beneficiarilor, pentru utilități, iar 47 au nevoie de un miliard de lei noi până la sfârșitul anului. În unele DGASPC-uri sunt facturi neplătite care depășesc 45 de zile și o să le sisteze furnizarea utilităților. Mai mult, pentru perioada aceea de izolare de două săptămâni, când au fost sacrificați salariații DGASPC-urilor, perioadă care s-a prelungit neoficial, în unele centre, până în iulie, iar în altele chiar și acum, angajații așteaptă un stimulent de risc.

Însă, după ce i-au arestat pe oameni la locul de muncă, acum spun că nu au bani. În zona sanitară sporul s-a dat cu o întârziere de două luni, iar celor 90.000 de oameni din asistența socială nu vor să le dea deloc. Aceasta este recompensa pentru acel sacrificiu pe care l-au făcut colegii noștri în perioada respectivă. La un centru al DGASPC Ilfov s-a stat în izolare preventivă 7 cu 7 zile, din 15 mai până la jumătatea lui iulie, fără să fie niciun caz care să necesite carantinarea centrului”, ne-a declarat Lucian Puiu, secretar general al Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România – ”Columna”.

Întârzierea promulgării a întârziat salariile

Sindicaliștii de la Columna au semnalat faptul că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2020 pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, care suplimenta bugetele locale cu suma de 930 milioane de lei, aceste sume având ca destinație preponderentă susținerea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane cu handicap, a fost promulgată cu întârziere.

”Criza este generată de faptul că Administrația Prezidențială a întârziat nepermis de mult emiterea decretului privind promulgarea unui act normativ ajuns la Cotroceni încă din data de 20 iunie 2020. Consecința imediată a acestei întârzieri constă în faptul că nu se vor mai putea plăti la timp salariile angajaților, respectiv vor exista întârzieri semnificative la plata altor tipuri de cheltuieli cum ar fi utilitățile sau hrana beneficiarilor serviciilor sociale”, se arată într-un comunicat al Federației Columna.

O infirmieră la 100 de bătrâni

Pe perioada obligației pentru angajații DGASPC-urilor de a se izola două săptămâni cel mai mult au suferit bătrânii și copiii instituționalizați, cu sau fără dizabilități. ”Criza asta Covid ne-a orbit în așa măsură că am uitat că mai sunt în țara asta și alte sectoare care trebuie să funcționeze. În perioada de izolare, angajații au dormit alături de beneficiarii din cămine, mulți cu probleme neuropsihice, care le băteau la ușă la orice oră din noapte. Plus că au fost nevoiți să își aducă mâncare de acasă, deși legea spunea foarte clar că instituția trebuie să le asigure cazarea și masa.

Dacă mai vine o perioadă din asta de izolare preventivă vom avea demisii în masă în acest sector. În perioada de izolare nu exista personal suficient, că jumătate era acasă, iar ceilalți erau obligați să acopere trei schimburi. Și uite așa am avut o infirmieră la 100 de oameni și o asistentă medicală pe trei etaje, vă dați seama ce bătaie de joc a fost”, ne-a mai precizat secretarul general al Federației Columna, Lucian Puiu.

National

Acest articol a fost publicat în POLITICA(guvernPDL), ROMANIA(politic). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Protecția Socială, în colaps. Bătrânii și orfanii, lăsați de izbeliște

  1. jderul zice:

    Adică dulapul din deal a uitat ca a zis că imediat înseamnă imediat sau asta e asa doar pentru ce-i convine lui?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.