Superputerea supravegherii


La intrarea Institutului de Automatizare din Beijing te întâmpină un tablou al fostului lider comunist Mao Zedong și al actualului președinte Xi Jinping. Secretarul general al Partidului Comunist Chinez este  foarte interesat de acest campus al laboratoarelor naționale. Xi vrea să folosească inteligența artificială (AI) pentru a construit un uriaș sistem digital de control social.

Lucrările institutului  fac parte dintr-o mare strategie AI, pe care Xi a susținut-o într-o serie de discursuri asemănătoare cu cele pe care John F. Kennedy le-a folosit pentru a antrena obiectivele tehnico-științifice ale Americii în cursa spațială a NASA pentru Lună, scrie The Atlantic. Xi a spus că dorește ca China, până la sfârșitul anului, să fie competitivă cu liderii AI ai lumii, un reper la care țara a ajuns deja – și să atingă supremația până în 2030. Declarații cu o tentă sinistră. Inteligența artificială are aplicații în aproape fiecare domeniu uman, de la traducerea instantanee a limbii vorbite până la depistarea timpurie a focarelor virale. Dar Xi vrea, de asemenea, să folosească puterile analitice extraordinare ale AI pentru a împinge China până la vârful supravegherii.

O țară conectată la Big Brother

Guvernul de la Beijing are o istorie de utilizare a evenimentelor istorice majore pentru a introduce și încorpora astfel de măsuri. În perioada premergătoare Olimpiadei din 2008,  serviciile de securitate chineze au obținut un nou nivel de control asupra internetului țării. În timpul izbucnirii coronavirusului, au fost folosite companii private care dețineau date personale sensibile. Orice aranjamente de schimb de date de urgență efectuate în spatele ușilor închise în timpul pandemiei ar putea deveni permanente. China are deja sute de milioane de camere de supraveghere în toate orașele mari. Xi speră să obțină în curând o acoperire video completă a zonelor publice cheie. O mare parte din materialele colectate de camerele foto sunt analizate de algoritmi pentru amenințări de securitate de un fel sau altul.

În viitorul apropiat, orice persoană care intră într-un spațiu public ar putea fi identificată, instantaneu, adaptând AI la un ocean de date personale, inclusiv fiecare comunicare textuală și schema de construcție proteică a corpului lor. În timp, algoritmii vor putea contura puncte de date dintr-o gamă largă de surse – înregistrări de călătorie, prieteni și asociați, obiceiuri de citire, cumpărături – pentru a prezice rezistența politică înainte de a se întâmpla. Guvernul Chinei ar putea în curând să obțină un control politic fără precedent asupra a peste un miliard de oameni. O versiune a unui astfel de sistem este deja în funcțiune pe teritoriul de nord-vest al Chinei din Xinjiang, unde peste 1 milion de uiguri musulmani sunt persecutați și supravegheați.

Odată ce Xi perfecționează această rețea, nicio limitare tehnologică nu-l va împiedica să extindă supravegherea AI în toată țara. În ciuda progreselor considerabile ale Chinei, analiștii industriei se așteaptă ca America să își păstreze avantajul actual AI cel puțin pentru încă un deceniu. Dar lucrurile se schimbă rapid: China dezvoltă deja noi instrumente puternice de supraveghere și le exportă în zeci de autocrații actuale. În următorii câțiva ani, aceste tehnologii perfecționate și integrate vor ajunge pe mâinile dictatorilor și liderilor politici.

National

Acest articol a fost publicat în VIATA (Big Brother). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Superputerea supravegherii

  1. simona zice:

    Intrebare : astea doua mari puteri se bat de fapt care sa fie mai smecher ? Adica care sa aibe puterea in totalitate de a spiona tugulanul international ? Ce mi dracu ,ce mi este taticul lui .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.