Ce este capitalismul?


Definiție (DEX) = Sistem politico-economic care se întemeiază pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producţie şi de schimb. – Din fr. capitalisme.

Definiție 2 (proprie) = Capitalismul este un sistem politic, social și economic care este caracterizat prin:

 1. Proprietate privată asupra mijloacelor de producție, bunurilor mobile sau imobile.
 2. Liberul schimb între cei care dețin proprietăți private. Acest schimb poate fi efectuat doar prin intermediul unor monede.
 3. Dezvoltarea urbană. Capitalismul poate exista doar în cadrul unor orașe. → orașele în care au loc puternice activități comerciale devin noduri ale dezvoltării capitaliste.
 4. Mobilitate socială pe orizontală nu verticală – Oamenii capitaliști sunt caracterizați printr-o mobilitate orizontală → aceștia în permanentă trebuie să se relocheze pentru ca să se poată încadra în trendul economic. Dar nu există o mobilitate verticală.
 5. Existența unui sistem bancar bine dezvoltat & cererii și a ofertei.
 6. Lipsa meritocrației și prevalența mercantilismului

 

Corolar la definiția 2:

 1. Apariția claselor sociale. Nu toți oamenii pot să devină proprietari asupra mijloacelor de producție (nu toți oamenii pot deține fabrici de producție). Din acest fapt rezultă că unii oameni trebuie să lucreze în cadrul unor ”mijloace de producție” deținute de alți oameni. Pentru munca lor, ei sunt remunerați, iar ei cu acești bani își cumpără bunuri mobile sai imobile (casă/televizor). Faza amuzantă este că cei care muncesc, cumpără bunuri fabricate de aceași oameni pentru care el lucrează. Aceasta este o formă desclavie mascată, pentru că omul muncitor primește bani pentru ca să-i cheltuiască;  dar aceștia vor reveni aceluiași intreprinzător (sau grupului restrâns de intreprinzători).  Iar ca acest sistem să fie eficient, trebuie să existe puțini proprietari ai mijloacelor de producție (maxim 10%) și mulți muncitori/consumatori (90%)

 

 • Exemplu: există 2 proprietari: unul deține o fabrică de pâine și celălalt deține o fabrică de mezeluri. La chenzină, oamenii își vor cheltui 50% din venit cumpărând pâine și 50% din venit cumpărând mezeluri. Exemplul este unul simplificat, fiindcă există în realitate există mai mulți intreprinzători. Dar am preferat această formă pentru o mai bună înțelegere a fenomenului.

 

 1. Sclavagismul monetar. Liberul schimb nu este în realitate liber. Bineînțeles că oamenii pot oricând să vândă și să cumpere oricând, dar aceste tranzacții sunt condiționate de mijloacele de plată. În trecut puterea banilor era dată de acoperirea lor în aur, dar la ora actuală puterea lor este dată de mașinațiunile financiare internaționale și de puterea armată pe care o are statul care emite moneda. Astfel că proprietăți in valoare de mii de miliarde pot într-o săptămână să devină fără nici o valoare.
 • Exemplu : SUA pierde un război cu China. Cine are în conturi dolari, sau investiții în SUA peste noapte va da faliment. În schimb cine va avea în cont yuan se va îmbogăți.

 

 1. Distrugerea lumii rurale și schimbarea mentalității tradiționale → Orașul capitalist este prin definiție unul cosmopolit și omul, în această lume universalistă, își pierde busola morală (cu ajutorul căreia europenii au ajuns forța dominantă în lume). Putem vedea clar semnele acestei degradări: obligativitatea acceptării homosexualității, interzicerea dreptului la liberă exprimare (făcut sub masca corectitudinii politice).
 • De exemplu protestanții francezi (care erau micii meseriași) pleacă din Franța în Prusia. Ei vor fi baza dezvoltării economice Germane din sec 19. Din păcate urmașii lor sunt cei care promovează cosmopolitanismul și degradarea morală.

 

 1. Oamenii capitaliști sunt obligați să fie într-o continuă migrare. Forța capitalismului stă în exploatarea exacerbată a resurselor naturale. Și oamenii trebuie să fie într-o continuă mișcare pentru a ține pasul cu dezvoltarea economică. Dar capitalismul nu oferă o mișcare ascensională. Cine s-a născut muncitor, probabil că va muri muncitor. Clasele sociale sunt organizate după sistemul castelor și foarte rar o persoană își schimbă „castele”.
 2. Germenii capitalismului se pot observa în timpul Renașterii. La baza acestuia au stat cămătarii evrei (creștinilor le era interzis să perceapă camătă/dobândă; de aceea și azi lumea bancară este deținută de evrei). Negustorii au împrumutat bani de la aceste persoane și au început să producă și să vândă bunuri pe scară largă. Așa a apărut clasa burgheziei, ei fiind promotorii capitalismului; și în același timp începe să dispără nobilimea, aceasta fiind promotoarea feudalismului. Așa cum am arătat la punctul 2, oamenii sunt transformați în sclavi ai sistemului bancar. Acesta le oferă temporar o alinare financiară (creditele adresate populației) dar periodic îi și falimentează. În plus pe altarul cererii/ofertei sunt sacrificate mii de talente. Principalul defect al acestui sistem este faptul că îi transformă pe oameni în mașini de făcut bani. Studiile universitare sunt specializate pe  profilurile cerute de piața (monetară) și astfel imaginarul omului este ocupat de ideea de a face bani.
 • Exemplu fictiv: Un tânăr la 19 ani are o logodnică și vrea să o ia de soție și să aibă copii. El se gândește la suma enormă de bani necesară pentru achiziționarea unei locuințe și pentru creșterea copilului. Și se gândește cum să facă acești bani… și în cele din urmă renunță la visul său (de a deveni pictor) și se vinde unei firme de publicitate (designer pentru produsele lor cancerigene) și astfel devine o ”maimuță corporatistă” al cărei țel în viață este să producă bani … doar bani.

 

Concluzii:  „ Lipsa meritocrației și prevalența mercantilismului” caracterizează capitalismul

 • Față de sistemele economice anterioare (sclavagismul direct și feudalismul) capitalismul reprezintă un progres.
 • În acest moment, capitalismul este un sistem muribund, ineficient, creator de inechitate socială și crime.
 • Principalul defect al capitalismului este că îl transformă pe om într-un alergător după capital; pentru a realiza acest lucru, oamenii își abandonează unele aspecte fundamentale ale constituției spirituale umane.
 • Capitalismul nu trebuie îmbunătățit, ci eliminat!

 

Propaganda capitalistă:

 • Acei 10% din populație, adică beneficiarii sistemului capitalist, vor cu tot dinadinsul să păstreze acest sistem. Astfel că ei au adus pe piață tot felul de tiribombe, marote propagandistice menite să ne distragă atenția de la fondul problemei. Acestea sunt:
 •    Liberalismul vs socialismul. Discuția este una falsă, pemtru că așa cum am mai spus capitalismul nu poate fi îmbunătățit. Liberalismul și socialismul sunt parte a problemei și nu o parte a rezolvării. Comunismul nu este o doctrină anti-capitalistă (așa cum spun propagandiștii ei) ci o încercare de reașezare a capitalismului. Astfel că: se iau mijloacele de producție din mâna burgheziei și se trec în controlul statului. Cu toate că acest sistem a adus o oarecare îmbunătățire a traiului oamenilor săraci, el este sortit eșecului fiindcă gândește în termeni capitaliști și încearcă doar o redirecționare a circuitului capitalului. Nici liberalismul nu este soluția și nici socialismul nu este soluția. Discuția contradictorie stânga/dreapta este una falsă, menită să ne distragă privirea de la prăpastia spre care ne îndreptăm.
 • Sistemul este bun, omul este rău. Cel ce spune acest lucru este un propagandist capitalist (tatăl său fiind un propagandist bolșevic).  Excluzând crimele pasionale, majoritatea infracțiunilor sunt monetare. Dacă ființa umană nu ar avea în minte imperativul acumulării de capital, ea nu ar mai fi atrasă de mirajul obținerii (facile) de bani prin intermediul infracțiunilor. Bineînțeles că a existat prostituție și în vechime, dar capitalismul a transformat satul românesc într-un bordel. Țărăncuțele, vrăjite de mirajul Britney Spears sau Hannah Montana, ar face orice numai să aibă același stil de viață … dar majoritatea sfârșesc prin a comite prostituția (pe trotuar, sau culcându-se cu oameni bogați – pentru a se căsători cu ei; este același lucru). Cine știe … poate acea fetiță (dacă nu ar fi avut în cap mirajul banilor) ar fi devenit entemolog…

 

Rezolvare:

 • Eliminarea capitalului. Banii nu trebuie să mai constituie baza relațiilor sociale și economice. Trebuie să eliminăm toate  …ismele (capitalism, comunism, socialism, liberalism…)
 • Înlocuirea capitalismului cu un sistem bazat pe managementul rațional al resurselor planetare (Resources Based Economy). În fond la ce-i folosește unui om să aibă un miliard de dolari, dacă trăiește pe o planetă-deșert. El nu poate mânca nici dolari, nici aur …

Acest lucru se poate crea în momentul în care există o masă  critică de oameni care doresc schimbarea. Cu ajutorul acestei mase critice, poate izbucni o (r)evoluție. Dar mijloacele de propagandă lucrează asiduu și mințile oamenilor sunt schimonosite și transformate cu ajutorul televizorului și a propagandei jegoase pe care televiziunile o emană. Suntem învățați că într-o zi vom ajunge vedete sau oameni bogați (Chuck Palahniuck – Fight Club). Tot ceea ce trebuie să facem este să muncim (legal sau ilegal). Dar încet, încet înțelegem că această mentalitate este un miraj otrăvitor. Dar prea puțini oameni realizează acest lucru. În continuare cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem ca să impresionăm oameni pe care îi urâm (Chuck Palahniuck – Fight Club).

Capitalismul este o ideologie creatoare de inechitate și de mizerie sufletească. Goliciunea sufletului omului modern nu poate fi umplută cu produsele cumpărate de Black Friday și nici cu miile de produse cumpărate doar pentru a fi în „rând cu lumea”. Cu tot luxul pe care îl avem, cu ipad-urile și BMW-urile noastre avem un suflet mai pustiu și mai sărac decât aveau oamenii neolitici, care nu aveau în posesie decât haina de pe ei.

http://mircea-blaga.blogspot.ro/

56 de răspunsuri la Ce este capitalismul?

 1. Eduard spune:

  Respect

  Apreciază

  • Daniela Duma spune:

   Capitalismul nu trebuie eliminat.We forget that in capitalism new technologies were developed that contributes to well-being of humanity.Resources exist for solving the problems of poor countries and find the ecological balance. we have the will to find solotions for energy free of fossil fuels, reinvent agriculture but protect survival of the species. the most important is to prevent the war!the ecosphere will disappear and us too.

   Apreciază

   • Citadela spune:

    Daniela iti spun sigur documentat fiind ca socialismul/comunismul din Rusia anilor 30-60, adica in 30 de ani a pus la punct tehnologii PROPRII pe care prin comparatie, capitalismul anglosaxon le-a dezvoltat in 300 de ani. Poti avea incredere in ce-ti spun deoarece sunt statistici ras-verificate la institute de cercetare in sociologie-istorie serioase.

    SI inca un detaliu ESENTIAL: Aceste tehnologii(trimisul primului om in cosmos, Iurii Gagarin) au fost elaborate DIN PRINCIPII UMANISTE nu din profit, dintr-o ideologie a scoaterii omului din bezna necunoasterii si redarea demnitatii de fiinta umana, lucru care i-a facut sa turbeze pe occidentali si care evident au inceput sa ne sape din toate partile ca nu cumva sa-i depasim asa cum trebuia sa se intimpla in cel mai scurt timp daca nu am fi fost sabotati

    Apreciat de 1 persoană

   • Noi tehnologii au fost dezvoltate in capitalism NU datorita ci IN POFIDA existentei acestuia

    Apreciază

 2. sandro.c spune:

  De acord, insa as dori sa dezvolti putin alternativa !

  Apreciază

  • Zburlici Romanul spune:

   Uite o dezvoltare a ideii !
   https://www.thevenusproject.com/en/

   Apreciază

   • Proiectul Venus este deficitar prin aceea ca NU ia in discutie un element important: omul. Se pune la punct totul, mai putin faptul ca unii oameni se nasc pradatori. Altfel spus, Proiectul Venus este un INCEPUT bun pentru un CAPITOL din Proiectul Noii Lumi – anume cel referitor la economie. Tinand cont ca „raul” NU POATE FI ELIMINAT, orice astfel de incercare este sortita esecului. Proiectul Venus trebuie sa ia in calcul si designul raului, pentru ca acesta sa existe doar intr-un mod controlat/ dirijat in Noua Lume.

    Apreciază

 3. frantz spune:

  Orice ideologie care incita la ura alteia este nula d.p.d.v al umanismului.Toate ideologiile , dupa modelul religios ne tot spun ce sa facem noi indivizii pentru societate, fie ea socialista, comunista, capitalista, cu dictatura, pentru societate, societatea practic neraspunzand in fata nimanui pentru ceea ce-i face individului, pentru ca ea face legile si le respecta daca vrea, prin conducatorii ei. Democratia nu exista si nici nu este posibila, pentru simplul motiv ca majoritatea are un IQ scazut si nu poate discerne ce tip de societate sau conducatori doreste..Doar atunci va merge bine o societate cand va avea, prin jocul istoriei un dictator umanist de o capacitate apropape supraomeneasca.In Univers nu exista democratie, totul este ierarhie, este o lege care nu poate fi incalcata.Asa-zisa democratie de tip occidental este de fapt un sistem de dictaturi, concomitente.

  Apreciază

 4. Calin Valean spune:

  Dupa ce am ris bine citind acest maiterial, las si eu un comentariu aici, poate ajuta cuiva.

  Nu vi se pare ironic ca in combaterea capitlalismului folositi exact untelte care nu ar fi existtat daca nu era capitalism si anume, computerele, internetul, blogul?

  Capitalismu, care e departe de a fi perfect, functioneaza pentru ca se bazeaza exact pe nevoia si dorinta de acumulare de bani, bani care pot fi folositi in dezvoltarea tehnologiei sau daca vrea muschiul proprietarului lor, in dontatii pentru diverse cauze.

  Culmea ironiei, e ca venitt cu o solutie care se numeste, Managementul,,,,,,,, pai nu tocmai managementul e o chestie ce tine de capitalsim, cum sa fii cit mai eficient cu resursele pe care le ai la indemina?

  Nu capitalismul naste inechitatea, ci o avem de la nastere. Unii sinttem mai destepti altii mai prosti, unii ne nastem in ROmania altii in Africa, unii sint mai talentati la muzica altii la scris, pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Oricit cit te-ai chinui sa lupti impotriva inechitatii nu ai cum sa reusesti pt ca nu sintem Dumnezeu, asadar trebuie sa o acceptam si sa vedem ce facem cu resursele pe care le avem la indemina, Iar pentru asta e nevoie de piata libera, de libertate de expresie si de initiativa. Cind ai libertatea poti spera la ceva mai bun.

  Apreciază

  • Lupul Dacic spune:

   Altora care gindesc mai mult, intradevar ajuta articolul, dar tie sigur nu. Tehnologia si stiinta nu este apanajul capitalismului ci geniului unor oameni. Nu consteaza in ce sistem traiesc acele persoane. Tu inca nu ai alflat cite laboratoare de cercetare si oameni de stiinta am avut pe timpul socialismului? Nu cunosti cite descoperiri remarcabile au fost pe timpul URSS-ului ( asta la nivelul blocului comunist)?
   Managementul se aplica in orice sistem daca vrei sa fie un lucru bun. Doar ca au denumiri diferite. In comunism de numeste FEZABILITATE ( sau un fel de traducere din engleza), dar persoana care a scris, nu l-a foloseit deoarece cei ca tine care habar nu au de multe sigur nu ar fi inteles.

   Intradevar, inechitatea o avem in singe, doar ca sistemul centralizat, nu o lasa sa ia amploare si individualismul nu se poate manifesta. Are grija ca toti oamenii sa fie egali.
   Acumularea de bani este bucuria prostilor….niciodata banul nu o sa suplineasca tot ce pierzi in momentul cind ajungi sa i te inchini lui.
   Libertatea in capitalism este doar scalvia in folosul celor 10% bogati. Si ai si libertatea sa fii prost cit vrei, deoarece pe nimeni nu intereseaza daca tu nu ai sau nu poti sa te dezvolti ca intelect.

   Apreciază

   • Calin Valean spune:

    Intelectul ni-l putem dezvolta prin informatie, educatie si slava Domnului ca niciodata nu au fost mai accesibile ca acum.

    ORICE sistem centralizat devine totalitare si ineficient si se intoarce impotriva oamenilo obisnuiti ducindu-i la saracie. Daca dvs vreti sa fitit saraca nu va impeidica nimeni. De exemplu in Venezuela, o tara bogata in petrol, duce lipsa de ….hartie igienica. Cauza? Sistemul centralizat care se ocupa de tot.

    Apreciază

   • Lupul Dacic spune:

    Vai ce saraci am fost pe timul socialismului 🙂 Era intradevar foarte nasol. Toti aveam locuri de munca si eram tratati cu respect si nimeni nu-si batea joc de tine, programul era de 8 ore/zi. toti aveam case pe gratis, salariu din care iti puteai permite orice, concedii la mare si la munte, o viata linistita, fara stres…na, era tare nasol. :))))

    Partea cu hartia higienica este tare de tot. Stii partea aia cu : daca taceai filozof ramineai?”

    Apreciază

   • Calin Valean spune:

    dumneavoastra evitati realitatea cu orice pret. cautati pe internet referitor la hirtia igienica din Venezuela si convingeti-va.

    Mai scutiti-ma cu cit de bine era pe vremea comunistilor cind aveam de lucru si toti aveau o casa. Ati uitat de romanii din inchisoare inchisi pe nedrept, ati uitat de cozile de la mincare, ati uitat de faptul ca nu putea sa calatoresti in afara tarii, ati uitat ca orice marfa mai desebita se cumpara doar pe pile si mai mult decit atit, daca spuneai liber ce crezi mergeai la inchisoare.

    Apreciază

   • Lupul Dacic spune:

    Daca am fost ingaduitoare si totusi cu bun simt sa nu-ti spun in fata ca ai creierul spalat de manipularea capitalista, vad ca nu e bine. Draga…nu e nimeni vinovat sa-ti citeasca prostiile debitate aici. Nu ai timp sa citesti miile de articole de pe blog, care iti demonteaza pas cu pas, orice cuvint, dar ai timp sa bati cimpii la scris.

    Vrei capitalism? Ok…dar nu la mine pe blog.Capitalisti astia ai tai nu te-au invatat ca atunci cind intrii undeva sa te orientezi in spatiu? Daca ai fi fost mai atent ai fi inteles ca blogul, printre multe altele este si ANTI-CAPITALISM….evident cu mii de articole demonstratoare. Nu te mai obosi sa scrii…nu faci dacit ca sa fii penibil pentru majoritatea care te citesc.

    Apreciază

   • Calin Valean spune:

    mda, credeti in libertatea de expresie pe cit credea si ceausescu.

    eu nu vorbesc aici despre capitalism, vorbesc despre libertate, competitie, prosperitate pentru cei care vor sa munceasca si sa-si schimbe soarta, dar vad ca aveti alergie la tot ce inseamna ca oamenii sa-si aleaaga singuri binele si nu unul impus de noi teorii de „management”.
    nici 1 milion de artcole de pe acest blog nu vor putea invia mortii din inchisorile romanesti si nici alina suferinta pe care comunistii (sistem totalitar si centralizat) au adus-o in Romania si alte tari. Singura vina a acest oameni a fost ca au vrut sa fie liberi si sa traisca linistit samd.

    Articolele dvs sint multe teori dar ce s-a intimplat in Romania este realitate.

    Apreciază

   • Lupul Dacic spune:

    Ti-am pus comentariul in cadrul celuilalt, dar daca mai continui sa faci propaganda, vei fi sters, clar?

    Apreciază

   • Acumularea banilor nu este bucuria prostilor ci este SISTEMUL DE MENTINERE IN INTERIORUL FAMILIILOR DINASTICE A GUVERNARII LUMII, transmis intre generatii prin MOSTENIRE.

    Apreciază

  • dan spune:

   Ce te face sa crezi ca internetu, calculatoarele etc sunt exclusiv datorate capitalismului?
   Eu unu am avut calculator si in comunism, iar internet pe vremea respectiva nu exista.
   Intreaba-i pe cei care isi pierd casele la banci ce parere au despre capitalism….Capitalismul asa cum e acum e o inrobire, dar unii o considera libertate

   Apreciază

   • Calin Valean spune:

    Nimeni nu i-a obligat pe cei care au pierdut casele la banci sa ia credite, au fost liberi sa ia acele credite, nu cred ca a stat cineva cu pusca la cap sa si ia credite.

    Daca acum eram in comunism probabil ca abonamentul costa 200 de lei, daca era abonament, pt ca in comunism nu prea ti se dadea libertatea sa ai legaturi cu oameni din afara si cu ajutorul internetului asta se face.

    Aveai calculator, dar cit costa si ce variante mai ieftine ai fi avut acum daca eram sub comunisti? Exista internet si pe atunci, dar sub alta forma.

    Libertatea de initiativa si dorinta de profit a firmelor face ca azi sa ai de unde alege la abonamente de internet, calculatoare, telefoane samd.

    Existau si pe vreme comunistilor televizoare color, dar ciudat, puteai sa ti l iei doar pe pile, asta „multumitia” economiei centralizate care „stia” sa regleze ea mai bine cererea si oferta.

    Apreciază

  • remi spune:

   Crezi ca este normal ca o persoana sa detina miliarde de dolari iar tu te trezesti in fiecare dimineata si mergi la munca pana seara pentru a manca si dormi ?

   Apreciază

   • Calin Valean spune:

    Da, cred ca e normal ca acea persoana sa detina miliarde pt ca ea sau cineva din familia ei de la care a mostenit banii aceia, a muncit pt ei, s-a expus la riscuri mari, si poate si-a si distrus sanatatea pt ei.

    Si tu poti deveni miliardar daca muncesti si a o idee buna pe care sa o pui in practica si traiesti intr-o tara care iti da libertatea sa-ti pui ideea in practica.

    Cuvintul cheie aici e libertate fara ea sintem condamnati la saracie si mediocritate.

    Apreciază

   • NU ESTE normal ca persoane particulare sa detina putere mai mare sau comparabiola cu a Statelor. Cu toate acestea, asa se intapla in realitate caci banii si averile sunt SURSA PUTERII in societatea actuala. Aceasta situatie demonstreaza ca averile produc EFECTE PUBLICE – conducerea LUMII! – in consecinta averea NU este o chestiune privata ci o chestiune PUBLICA: este necesara interventia Statului pentru protectia societatii fata de efectele adverse si grave ale averilor asupra societatii, exact din aceleasi motive pentru care Statul intervine pentru protejarea societatii de efectele bolilor contagioase, unde se intelege ca drepturile societatii prevaleaza in fata drepturilor individuale.

    Apreciază

  • J spune:

   „pentru ca asa a vrut Dumnezeu” – tu nu poti sa intelegi articolul atata timp cat esti o victima a celui mai vechi sistem de indoctrinare bazat pe inducerea de frica si panica in societate , esti involuat , cum sunt majoritatea celor care nu inteleg ideea principala, traiti sub mirajul evolutiei si al tehnologiei( care iti ofera tot ceea ce vrei dar nimic din ce ai nevoie ) , incercati sa vedeti si in afara cutiei care v-a fost pusa pe cap de preoti , profesori , parinti etc … incercati sa realizati ca sunteti responsabili pentru actiunile voastre si nu o sa va judece nimeni in afara de voi insiva , sunteti singuri dragii mei , nu exista un batranel care va ghideaza si are grija de voi , in nici un caz unul care sa te ierte atunci cand faci o fapta rea(un alt subiect discutabil „faptele rele” fiind definite tot de societatea bazata pe indoctrinare ) . Lak’ech .

   Apreciază

   • Calin Valean spune:

    In raspunsul meu nu era vorba de Dumnezeu in mod deosebit, ci ca plecam din nastere deja inegali. Daca nu crezi in Dumnezeu poti sa pui vina pe inegalitatea care vine de la mama natura sau de unde vrei tu.

    Vad ca te dezici de mirajul tehnologiei dar pina una alta nu mi-ar scris trimitindu-mi un porumbel calator.

    Tuturor ne-a fost pusa in cap o cutie, inclusiv tie de catre oamenii pe care i-ai citit sau pe care i-ai ascultat, ramine de vazut care cutie a fost mai buna dupa ce murim.

    Unde am zis eu ca nu sint responsabil de faptele mele?

    Referitor la „fapte rele” ele exista, uite tu deja ai enuntat mai multe: ca sint involuat, ca as fi iresponsabil, ca credem prostii, ca sint o victima. Ca sa ma poti evalua asa inseamna ca ai un sistem obiectiv de evaluare, nu? Cum asa?

    Apreciază

  • Epistemologul spune:

   Domnule Călin Vălean,
   Nu ştiu ce pregătire aveţi, dar mă surprinde că vă lipsește cea mai elementară cultură dialectică. Din „argumentul” ăsta cu folosirea unor realizări ale capitalismului împotriva capitalismului rezultă că nici n-aţi auzit de legea negării negației, că n-aţi avut șansa să aflați că Hegel (1770-1831) a pus la punct demult problema asta a dezvoltării, de care se împiedicau toți progresiștii vremii: negarea dialectică a unei realități presupune PRELUAREA elementelor viabile din realitatea respectivă, şi anume a celor care servesc trecerea la un nivel superior, care „vestesc viitorul”. Așadar, a nega ceva (sau pe cineva) nu înseamnă a-l nimici (a-l aneantiza), ci a-l continua pe un nivel superior. Din păcate, şi politicienii noștri gândesc ca dumneavoastră – drept consecința, aruncă peste bord TOT ca moștenesc de la regimul anterior sau de la guvernul anterior. Prostia naţională în acţiune!
   Dacă textul dumneavoastră ar fi exprimat doar ignoranţa, poate că nu v-aş fi scris. La urma urmei, toţi avem dreptul la ignoranţă; mai mult, avem dreptul să fim ignoranţi în varii domenii şi pe spaţii vaste! Dar din textul dumneavoastră transpiră o suficienţă jenantă şi o aroganţă jignitoare (specifică oamenilor autosuficienţi). Ce anume (sau cine) v-a spus că sunteţi mai lucid şi/sau mai profund decât autorul acestui studiu? Dacă nu există un fapt sau o autoritate teoretică,poate un gând al dumneavoastră despre sine sau despre semeni. Chiar sunt curios. Spuneţi-mi, vă rog, ce gând tainic v-a făcut să credeţi că îi sunteţi superior autorului, că aveţi dreptul să -l luaţi de sus? [În opinia mea, autorul are multe goluri de informare şi erori de apreciere, dar nu mi-am propus să-l contrazic sau să-l pun la punct, cum aţi făcut dumneavoastră. Nici nu cred că pot să-i transmit în 10 minute lucruri pe care nu le-a învăţat în ani şi ani de zille (nu le-a întâlnit sau nu le-a înţeles sau nu le-a asimilat). Dar în niciun gaz nu este inconsecvent fiindcă folosește PC-ul şi internetul pentru a scrie împotriva capitalismului şi/sau pentru a-şi publica scrierile. Nu e nimic ironic în faptul că propune un proiect de societate în care intră ideea de „management”. Pentru ca cineva să-i reproșeze aceste lucruri trebuie să aibă un hard extrem de… mic!
   Epistemologul

   Apreciază

   • Calin Valean spune:

    Nu cred ca l-am luat de sus pe autorul articolului, aveti o problema de a evalua textele mele.

    Ce imi da dreptul de a vorbi despre libertate economica si libera initiativa, motoarele incontestabile ale bunastarii creatoare de resurse ieftine sau gratis pt educatie? Faptul ca din 2001 conduc cu succese si insuccese o firma mica, am lucrat cu oameni ambitiosi sau lipsiti de ambitie, samd.

    Nu cred ca ar trebui sa tac daca nu sint de acord cu ideea de „Management….” asa cum nici dumneavoastra nu ati tacut cind nu sinteti de acord cu mine. Faptul ca combat o idee nu inseamna ca atac autorul ei, nu trebuie sa citim filosofie sa ne dam seama de asta.

    A lupta impitotiva inegalitatii umane prin sisteme impuse, care iau libertatea individului, e o utopie. Marturie ne stau anii de totalitarism din sec XX si sec XXI. Singura sansa de a lupta cu inegalitatea ca statul sa apere libertatea individului si sa exoste acces cit mai facil la educatie, unul din mijloacele prin care putem deveni mai buni.

    Apreciază

   • Am scris mai sus despre averi ca prin efectele PUBLICE pe care le produc nu pot fi considerate ca o chestiune privata…. exact la fel cu ignoranta si prostia: producand efecte publice (ignoranta este FUNDAMENTUL tiraniei, asa cum cunoasterea este fundamentul libertatii), „dreptul” fiecarui ignorant de a fi ignorat de catre stat mi se pare discutabil.

    Apreciază

  • Zburlici Romanul spune:

   @Calin Valean
   Vorbesti de lipsa hartiei igienice in venezuela, dar nu vorbesti de lipsurile prezentei societati din Romania (o tara bogata), vorbesti de lipsurile comunismului Romanesc, dar omiti sa spui din cauza cui erau (capitalisti care ne inglobasera in datorii, si cu tot cu datorii Romania reusise sa faca si una dintre cele mai mari industri din lume, erau putine state care se mandreau cu ce ne mandream noi, acuma, bate vantul latra caini, caini astia ca tine, individuali, la care doar ortul conteaza), vorbesti de libertate acuma cand trebuie sa ai autorizatie sa faci protest, vorbesti de o democratie in care autoritatile folosesc termeni ca si „instigare la revolta” (adica teoretic, daca e democratie pot sa spun ce vreau si sa sustin ce vreau si in cazul in care am suficienti adepti ai ideii sa pot sa fac o schimbare), vorbesti de marile inventii….., ele nu au fost facute sub dominatia banului, uitate cati dinte inventatori au fost bogati, banul a fost o unealta pentru ei tocmai din cauza ca noi am inventat exploatarea resurselor pe bani, ei aveau nevoie doar de resurse, nu de un ilocuitor (bani), nici nu vreau sa ma gandesc unde ar fi ajuns omenirea daca nu eram sclavii BANILOR, probabil acuma eram o civilizatie care exploram si universul, poate eram chiar la nivel intergalactic…, intradevar, o astfel de societate trebuie educata si stai linistit, toti ne nastem neinvatati, motiv pentru care tu aberezi in romana si nu in nu stiu ce limba transmisa genetic …..,

   Iti recomand situl de mai jos, o miscare spre un nivel superior, unul in care sa nu cheltui resurse aiurea.
   https://www.thevenusproject.com/en/

   Apreciază

   • Calin Valean spune:

    Tu vorbesti de romana mea si ai greseli de ortografie de copil de clasa a II a? Scrii „ne-au inglobat in datorii” pe cind termenul corect este „inglodat in datorii’!

    Datoriile acelea au fost facute de comunisit pt ca ei au vrut sa arate, o chestie tipic comunista de altfel ca numai ei gindesc in termenii astia de a-i tine ocupati pe oameni, ca putem fi buni la toate de aceea si industrializarea aceea fortata in care fabricile nu se puteau sustine singure ca mergeau pe pierdere.

    Faptul ca e democratie nu inseamna ca fiecare face ce vrea si cind vrea. Am fost la multe mitinguri la Cluj, unele s-au facut cu o notificare catre primarie iar la altele a fost nevoie de autorizatie. Ia sa fi incercat tu pe vremea lui ceausescu sa faci un miting de protest imptriva prim-ministrului de atunci?

    Nu spun ca toate inventiile se datoreaza capitalului ci ca beneficiile acestor inventii ajung la marea masa de oameni datorita concurentei care le face mai ieftine.

    Apreciază

 5. remi spune:

  Sistemul actual , trebuie schimbat si asa zisul capitalist a devenit un mijloc pentru ca cei 1% sa detina majoritatea bogatiilor in lume . Daca in acest secol 21 , nu vom schimba acest sistem de sclavagism modern , ne putem zice adio la aceasta planeta . Eu nu critic sistemul , observ unde duce si mai ales vad Pamantul suferind . Este chiar asa de greu sa ne unim si sa schimbam acest sistem in care banul a devenit mai presusu decat viata ? Ganditi-va la solutii si uitativa in jurul vostru .

  Apreciază

 6. Florin Slabu spune:

  …Oameni buni ! …atit timp cit lumea in care traim se va sprijini pe un sistem de drept roman (care sta la baza dreptului international dar si al sistemelor de drept din majoritatea tarilor lumii) nu vom trai decat in lumea pe care acest sistem roman de drept o prezerva : lumea sclavilor si a stapinilor de sclavi – pentru ca asta inseamna dreptul roman !!! Acum sclavii sint care sint condusi iar stapinii sint cei care conduc … Chiar nu reusim sa admitem ca „democratia” este antonimul „meritocratiei” si este puternic aparata TOCMAI de cei care dispretuiesc aceasta notiune, cel mai mult ?

  Apreciază

 7. M spune:

  Capitalismul este clar depasit si injositor pt om, comunismul, chiar daca are avantajele si dejavantaje, nu reprezinta o solutie pt ca se bazeaza tot pe un sistem financiar si duce la totalitarism.
  Dezvoltarea rapida a tehnologiei a schimbat total contextul si mediul de viata in general. Populatia planetei creste, progresele din medicina maresc speranta de viata, in acelasi timp toate procesele de productie se automatizeaza, piata muncii se micsoreaza si este inlocuita de sisteme computerizate, robotii, etc.
  Ideea este ca omul de rand nu isi va mai gasi locul in piata muncii, unde nu mai este nevoie de el. Circuitul financiar, acea invarteala, acel vartej al banilor, tinde sa nu mai includa nici intreprinzatorii marunti, fluxul economic ramanand in mana corporatiilor. Presiunea este din ce in ce mai mare deoarece sistemele de protectie sociala nu fac fata discrepantelor. Disperarea pt consum, lipsa de respect fata de resursele in sine, inchinarea la profit si renuntarea la orice principii pt acumularea de bani arata inca o data stricaciunea, boala unui sistem pervers.
  Singura solutie viabila este si va ramane pt totdeauna un sistem bazat pe managementul rațional al resurselor planetare (Resources Based Economy).
  Asta este parerea mea, punctul meu de vedere fata de subiect.

  Apreciază

 8. Hilohi Costin-Mihnea spune:

  Prima conditie a dialogului o reprezinta necesitatea sa – lucru care trebuie inconjurat de principiul liberei exprimari, intr-o forma sincera si decenta, in ideea ca TOATA lumea are ceva de castigat. Admin. – tocmai prin combaterea contra-opinentilor va veti intari, argumentat, punctul de vedere in fata cititorilor ne-hotarati; contra-opinentii – vor deveni flexibili la ideea alternativei (oricare ar fi ea). Diferentele de inteligenta, cultura, experienta de viata si dorinta de cunoastere nu trebuie sa impiedice comunicarea (daca sunt in spiritul celor de mai sus). Pozitia admin. este fragilizata prin absenta unui model care sa functioneze (iar oamenii, fie nu au imaginatia necesara, fie se tem de schimbare), iar pozitia pro-capitalism este contrazisa de insasi realitatea curenta: un sistem care avantajeaza 1%, nu deranjeaza alti 9% dar speculeaza ceilalti 90% din populatie, acest sistem este condamnat; simplu si statistic; nu produce minimul de convergenta, armonie sociala, necesara stabilitatii sale istorice.

  Apreciază

 9. Gabriel spune:

  Cu totii aveti pareri si teorii , dar nimeni nu are curajul sa se ridice si sa lupte pentru libertate , stam ca lasii si asteptam sa se intample o minune , „traim cu speranta si murim cu regretul” pentru ca nu avem valoarea necesara de a muri fericiti cum faceau dacii pentru libertatea noastra si preferam sa fim sclaviti pentru a rau trai cativa ani in plus.

  Apreciază

 10. Gabriel spune:

  Nustiu daca ce eu fac se poate numi lupta dar sunt un antisistem convins si nu am sclavit pentru nimeni nicio zi din viatza mea. Am luat tot ce am vrut oricand am vrut si am sa o fac in continuare atat timp cat va continua asuprimea sistemelor de orce tip si daca macar 1% din populatie ar face la fel ar cutremura din temelii toata burghezimea si institutiile lor. Trebuie pradati la fel cum fac ei cu noi, daca capitalismul cum tu ziceai se bazeaza pe a lucra pentru bani si cu ei sa cumparam ce ne vand ce-i pentru care lucram , de ce sa nu luam bani de la ei si sa nu le mai cumparam nici produsele sa vedem cat or sa dureze.

  Apreciază

  • citadela spune:

   Gabriel, in cazul asta poate ne zici si noua cum reusesti sa fii Robin Hood?…sa nu fii sclav si doar sa te servesti de la stapini?

   Apreciază

   • citadela spune:

    …dar sper ca nu o sa zici ca stai pe pensia babacilor de ani de zile si asa shuntezi sistemul si asa „zgudui din temelii sistemul”

    Apreciază

 11. Gabriel spune:

  Citadela: Sunt orfan de la 8 ani si am crescut in orfelinatele comunismului, nu doresc copilaria mea nimanui si cred ca lipsa de indrumare , maltratul suferit ,dorintza de razbunare si diferite circumstante ale vietii ma-u impins sa-mi pierde respectul pentru orce sistem si institutie. Nu sunt nici un fel de Robin-Hood pentru ca nu impart nimic cu nimeni nu am incredere in nimeni si nimic si cred ca oamenii isi fac si aleg singuri soarta si singurul lucru de care imi este mila este frumusetea de tara unde m-am nascut ce este vanduta si exploatata de oameni inferiori Romanilor din toate punctele de vedere fara valori nici principii ce ne tin subjugati. Vrei sa te revelezi ?simti a inca bate in tine o inima si vrei sa fie libera?nu cere sfaturi la nimeni ca-ci toti te vor minti si manipula, uitate in jurul tau ia ce iti apartine pe drept ca mostenitor al acestui pamant si fa doar ce este bine pentru tine si cei ca tine si daca nu poti prefera sa distrugi totul decat ca cei ce te asupresc sa se foloseasca si sa-si mareasca averea si puterea cu ce este al tau. Cred ca o sa ma calce vre-o masina neagra dupa comentariul asta dar daca tu reusesti sa intelegi ceva merita.

  Apreciază

  • Lupul Dacic spune:

   Daca eu am reusit sa scap pina acum, cu miile de art. care sunt aici impotriva sistemului, tu pentru un com. crezi ca intereseaza pe careva?
   Nu intelegi ca habar nu au de noi? Sau obisnuit ca toata tara sa-i injure. Nici nu se sinchisesc de noi.

   Apreciază

  • citadela spune:

   Tot nu inteleg… ce poti tu ca simplu cetatean sa faci? …decit poate sa iei ce nu-i al tau (ilegal).
   Nu ai cum, legal sa te atingi de nimic „din jurul tau” care ai impresia ca-ti apartine si tie.
   Singurul lucru la care faci referire este ca in loc sa faci la dreapta faci la stinga, in loc sa cumperi produse culinare prefabricate congelate care contin sirop de porumb toxic, tu preferi sa manici o para din gradina vecinului, sa zicem…sau sa trisezi la taxe…astea-s maruntisuri.

   In rest, stai calm, vorba lui LD, nu intereseaza pe nimeni si nici nu ai descoperit America prin comentul tau.

   Apreciază

  • Există orfani premiaţi cu „Nobel” Limba maternă nu este româna?

   Apreciază

 12. Gabriel spune:

  Cum poti zice ce este legal sau nu cand legile sunt impuse de cei ce te asupresc? Nimic nu este adevarat , totul este permis.

  Apreciază

 13. xaeus spune:

  S-a lungit povestea prea mult.
  Capitalismul este pur si simplu o forma actualizata de sclavagism. Cum erau Domino si sclavii romani, asa sunt acum liderii marilor corporatii. Direfenta majora este ca acum lumea a fost insealta sa practice sclavie din proprie initiativa, iar asta se implanteaza de la inceput la nivel psihologic iar apoi se mentine cu ajutorul propagandei.

  Apreciază

  • Nu cred ca sclavia se implanteaza, cred ca oamenii se NASC NECUVANTATOARE SCLAVE iar accesul la Libertate si Umanitate se obtine greu, de catre foarte putini. Este greu sa intelegi de ce sunt 7 miliarde de sclavi si razboaie permanent daca oamenii s-ar naste liberi si oameni dar este usor sa intelegi daca accepti ca se nasc necuvantatoare si sclavi.

   Apreciază

 14. Nelu Puiu spune:

  O SOCIETATE se sinucide MORAL şi FIZIC, dacă ONOAREA şi DEMNITATEA ajung să fie preţuite, cumpărate şi impuse doar cu ajutorul BANILOR !!!

  Apreciază

 15. Nelu Puiu spune:

  VIITORUL OMENIRII depinde de Victoria sau Înfrangerea OAMENILOR de Bun Simţ care se gândesc la planeta PĂMÂNT ca la o CASĂ COMUNĂ ce trebuie menţinută frumoasă, sănătoasă şi îndestulătoare pentru TOŢI ,,locatarii ” ei actuali şi de mai târziu !

  Apreciază

 16. liviu bardel spune:

  a fii anti eu e o greseala.eu asa cred.nu poti fi singur pe lume ca nu mai traiesti in primitivism.

  nu exista inechitate in sange.
  toti oamenii se nasc egali frumosi destepti iubitori veseli si sanatosi.
  sistemul de cacat in care traim ne transforma in monstrii.
  ne furam unul altuia tot si ne ascundem dupa faptul ca cel puternic invinge in fata celui slab.
  asta e dovada suprema de primitivism sa dam exemplu animalelor din natura.
  socialismul nu a existat niciodata in Romania.
  a fost monarhie a fost comunism e capitalism.
  diferenta dintre comunism si capitalism e ca comunisti ereau mai primitivi.
  luau tot ce aveai cu forta si daca te opuneai ereai bagat la puscarie.
  in capitalism banca iti ia tot ce ai si daca te opui te baga la puscarie.
  in afara de socialism toate celelalte sunt capitaliste
  monarhia – capitalism
  comunismul – capitalism
  fascismul – capitalism
  capitalismul – capitalism
  socialism – oamenii
  eu cred ca e prea tarziu.
  razboiul a fost pierdut.
  asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la ceea ce credem.
  dar ceea ce credem sa fie adevar nu fictiune.
  singura sansa pe care oamenii o au sa traiasca bine e sa se organizeze in comunitati si sa supravietuiasca singuri fara ajutorul statului care dispare pe zi ce trece.
  STATUL ROMANIA A MURIT PE DATA DE 25 DECEMBRIE 1989.
  Romania e o tara privata condusa de privati.
  care traiesc pentru profit.

  Apreciază

 17. A.D. spune:

  Esti un optimist inrait, Lupule! 🙂

  Apreciază

  • Lupul Dacic spune:

   De ce nu as fi? 🙂
   Nu are de ce sa-mi fie teama doar ca am obosit sa mai astept, cu toate ca stiu ca o sa ne luam tara inapoi, vorba la aia, doar ca nu e tara lor si nu ei o vor lua ci cine trebuie. Stii ca cine ride la urma, ride mai bine.

   Apreciază

 18. sandro spune:

  De ani multi ma tot ingana un gand si nu-mi da pace…nu cumva responsabil de tot ce s-a petrecut si petrece in jurul nostru, responsabil de insasi existenta Sistemului, e mirifica, inegalabila, mirobolanta natura umana ?! Da, instrumentul uman, neschimbat de milenii, evoluand pe scara sclaviei (privind inapoi, chiar dincolo de istoria oficial re_cunoscuta), programat sa functioneze si sa se adapteze, mereu perfectibil noilor conditii evolutive. Intr-o realitate programata, tipul acesta se potriveste perfect.

  Apreciază

 19. adyx spune:

  Am vazut cum Merkel a zis sa vina migrantii si toti au ramas muti . Intr-o tara complet capitalista observ ca omul de rand German e la fel ca cel Roman , politicu face tot .Daca Germania si-a propus sa oprească toate centralele nucleare , e gata . Tot Germanu e lefegiu si politicu face ce vrea .Daca productia ar fi a Germanului lefegiu nu mai misca nimeni , dar nu e asa , asa răbda inima si taci .

  Apreciază

 20. Adrian spune:

  Cred ca problema poate fi analizata dintr-o perspectiva mai larga: cea crestina.
  Orice sistem social este nedrept, inclusiv capitalismul.
  Libertatea mult trambitata a capitalismului poate naste monstri: in traditia crestina exista ascultarea caci multe pacate se fac din „voia cea sloboda”.
  Sistemele sociale nu cultiva dragostea fata de aproapele – singura care ne implineste ca oameni.
  Toate sistemele sociale au degenerat fara exceptie in ierarhii nedrepte in care cei privilegiati traiesc de pe munca celorlalti.
  O tendinta evidenta in discutiile de fata este exacrebarea sentimentului national: nu suntem mai buni ca altii…
  Eu nu sunt mandru ca sunt roman. De cele mai multe ori, mi-e rusine ca vin din Ro.
  E o tampenie sa insisti la nesfarsit cu faptele glorioase ale stramosilor de acum mii de ani, pentru ca in prezent nu prea ai cu ce sa te lauzi…
  Un rezumat in trei cuvinte desore Ro ar fi: se screme dar nu iese

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s