Munca în România nu prea asigură traiul zilnic


poverty_7

Îmi aduc aminte cum,cu ani în urmă,tot felul de idioți pe la televiziuni se bucurau nevoie mare că ne integrăm în Europa și am ales drumul spre Vest indicat de politrucii care ne conduc de 25 de ani. Ideea era că ,,o să trăim mai bine” sau măcar ,,o să fie mai bine”.

Iată însă că au trecut 10 ani de când am intrat în NATO și 7 ani de când am aderat la UE și cu toate acestea nu numai că nu o ducem mai bine ci,dimpotrivă,trăim din ce în ce mai prost. Deși am făcut privatizări peste privatizări,economia este controlată acum în proporție de 80 la sută de multinaționale străine,muncim chiar mai mult decât alți europeni și productivitatea a crescut,cu toate astea,ne aflăm pe penultimul loc în Europa la capitolul nivelului salariilor.

2-salariu-casierDatele firmei de consultanţă în manage­ment Hay Group arată că un casier dintr-un hipermarket câştigă în România un salariu mediu brut de 375 de euro pe lună (circa 270 de euro net), în timp ce un angajat pe o poziţie similară din Germania are un salariu de 3.167 de euro brut pe lună (de aproape 8,5 ori mai mare), iar unul din Franţa câştigă 1.733 de euro brut pe lună (adică de 4,6 ori mai mult). Diferenţe notabile, dar mai mici, sunt faţă de Polonia (unde un angajat pe o poziţie similară câştigă cu 26% mai mult decât un român) sau de Ungaria, unde un casier câştigă cu 13% mai mult decât unul român. Aceste diferenţe se păs­trează şi la nivelul unor poziţii precum cele de muncitor în fabrică din domeniul auto­motive sau şofer, deşi la nivel de top management decala­jele salariale sunt mai mici.

Din ce cauză salariile românilor rămân în continuare foarte scăzute,în timp ce ni se cere să muncim tot mai mult și să ne aliniem la prețurile din țările dezvoltate ale UE? Odată pentru că străinii profită de noi și ne-au transformat într-o piață de desfacere,o sursă de materii prime la prețuri de nimic și o sursă de mână de lucru foarte ieftină și pe de altă parte din cauza ticăloșiei celor care ne conduc și vor să le facă pe plac străinilor.

Problema principală a lui Isărescu este însă alta. Dacă Isărescu susţine sus şi tare condiţionarea nivelului salariilor de nivelul productivităţii muncii, atunci cum explică domnia sa – şi nu l-am văzut vreodată să se fi străduit s-o facă! – faptul notoriu că, în timp ce productivitatea este de 4-5 ori mai mică în România decât, de pildă, în Germania, salariile sunt de 8-10 ori mai mici! Noi spunem deschis: din cauză că România este o colonie! Oare acest statut îl apără pe Isărescu?! Căci, după nivelul productivităţii muncii, ar cam exista spaţiu economic pentru cel puţin o dublare a salariilor în România!

Așa se face că în România e mult mai rentabil să ai o casă la țară și să nu lucrezi nicăieri,decât să fii salariat pe salariile microscopice de la noi și să mori de foame,deoarece salariul din România nu asigură nici măcar traiul zilnic.

tabel12 Suntem pe locul 6 și mult peste media UE la criteriul gospodăriilor în care, practic, nimeni nu are o slujbă ( ”quasi-jobless house holds” în original, în lb. engleză). Cu doar 7,4% suntem pe locul șase în clasament, vecini cu Polonia (7,2%) și Cehia (6,9%) și mult sub media UE de 10,4% (valoarea maximă de 23,4% apare în Irlanda).

Cu toate acestea, ajungem tocmai pe ultimul loc, adică 28 din 28 de state UE, la rata de sărăcie a celor care lucrează ( ”in work poverty rate” în lb. engleză), cu 15,9% din populație, mult sub locul 27 ocupat de Grecia (13,7%) și, atenție mare, locul 26 ocupat de Polonia (dar cu numai 9,7%). Cehia se duce tocmai pe locul trei, cu 3,5%, față de o medie UE de 6,7%.

Traducerea populară a acestui paradox : munca în România nu prea asigură traiul zilnic.

Sursa articol:

http://dantanasescu.ro/2014/09/26/munca-in-romania-nu-prea-asigura-traiul-zilnic.html

https://searchnewsglobal.wordpress.com/

Acest articol a fost publicat în LOCURI DE MUNCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.