Cum recunoașteți modelele străvechi de pe IE față de cele inventate recent. Cum recunoști o IE cu modele străvechi românești, de UN KITSCH.


NOTA REDACȚIEI: Folcloriștii și etnologii români ar trebui să lucreze la UN CATALOG COMPLET DE SEMNE (pe ansamblu țării și pe regiuni), și la un CATALOG COMPLET DE COMPOZIȚII POSIBILE CU ACESTE „SEMNE” (căci semnele NU se pot combina ORICUM)


CEREM MINISTERULUI CULTURII SĂ REPUBLICE CATALOAGELE VECHI CU II ȘI COSTUME POPULARE AUTENTIC ROMÂNEȘTI DE LA ÎNCEPUTUL SECOLUL XX

Asistăm la un fenomen de revigorare a tradițiilor românești. Din păcate procesul a căzut în MERCANTILISM, ANALFABETISM și KITSCH

Așa este și cazul a „fel de fel de festivaluri ale IEI ROMÂNEȘTI”, care culminează cu „Ziua Tradițională a Iei”

Modele de pe iile și costumele populare românești sunt modele străvechi care simbolizează Soarele, Luna și alte zeități ale unor astre sau ale naturii.

Țăranul român NU COSEA orice tâmpenie pe ie, ci doar Simboluri și Modele Fundamentale transmise din generație în generație.

Pe ie, pe costumele populare, pe țesăturile populare sunt cusute şi țesute DOAR semne şi simboluri fundamentale vechi de milenii.

Oriunde găsiți floricele, trandafiri, căsuțe, etc…sau orice alte simboluri care nu înseamnă NIMIC, să știți că nu avem de-a face cu o ie care să preia un model vechi ci cu un KITSCH

Iată câteva modele reale vechi

Câteva Modele AUTENTICE de II Românești

Model IE cu simboluri autentice din zona Huși – 1910

Modelul e 100% autentic format în INTEGRALITATE din simboluri străvechi, toate originale.

Model IE cu simboluri autentice foarte vechi din Banat – sec. XIX

Toate semnele sunt 100% străvechi și originale

Observați cele două modele anti-simetrice dar asemănătoare din cele 4 colțuri ale „rombului” (care nu e „un romb”), precum și cele 8 semne (marcate cu semne alternative) de pe fiecare latură a rombului.

Model IE cu simboluri autentice din zona Buzău – 1910

Model IE cu simboluri autentice din zona Vaslui – 1910

Observați numărul străvechi de 8 puncte negre pe diagonalele modelului

Model IE cu simboluri autentice din zona Făgăraș – 1910

Modelul are unele simboluri alterate reprezentând un fel de „frunze negre pline având o formă neregulată”.

Model IE cu simboluri autentice din Banat – 1940-1941

Numărul punctelor albe de pe liniile diagonale lungi e total aiurea

Model IE cu simboluri autentice din zona Vaslui – 1910 (planță Vaslui-2)

Model IE cu simboluri autentice din zona Olt – 1910 (Piatra Olt)

Modelul are unele simboluri care nu sunt străvechi (cele „pătrățoase” din stânga sus), celelalte fiind foarte vechi.

Model IE cu simboluri autentice din zona Muscel – 1910

Model IE cu simboluri autentice din zona Vlașca – 1910 (planșă Vlașca 3)

Modelul are unele simboluri care nu sunt așa vechi cum ar fi „pătrățele negre pline exagerate” care totuși sunt distribuite pe structura unor modele străvechi.

Model IE cu simboluri autentice din zona Suceava – 1910

Model vechi de IE vechi din Neamț

Model vechi de IE din zona Bucovina

Model vechi de IE din zona Basarabia

Model vechi de IE din Vaslui – 1910

Model vechi de IE din Dolj – 1910

Model vechi de IE din Brăila – 1910

Model vechi de IE din Mehedinți – 1910

Model vechi de IE din Vâlcea – 1910

Simboluri vechi cusute pe IE – zona Banat – Lugoj

Simboluri vechi cusute pe IE – Transilvania – Sălaj

O Listă de SEMNE STRĂVECHI CUSUTE

Nu cumpărați KITSCH-uri cu trandafiri, steluțe, floricele și alte PORCĂRII

Exemplu de KITSCH 100%

Modelul are totuși pe mijloc „la nasturii care nu sunt”, un semn străvechi: „linia unduioasă”, dar și acela e reprezentat cu punctulețe pe el, puse absolut aiurea. În plus „linia unduioasă” are „floricele” deasupra şi dedesubt, dovadă a unui kitsch penibil. Despre restul floricelor şi a „modelelor” nici n-are rost să mai vorbim.

Alt KITSCH „complet”

Exemple de alte KITSCH-uri penibile prezentate ca fiind haine ce au „modele de cusături românești tradiționale”

Alt Exemplu de KITSCH ABSOLUT, fără nici o legătură cu ia, deși proporționat cu gust

Nu uitați ! Ia, țesăturile şi costumele populare au pe ele reprezentate SEMNE STRĂVECHI care sunt DISPUSE ÎN MODELE STANDARD, compoziții ce aveau la origine semnificații precise. Tot ce nu e aşa, sunt fie alterări care s-au produs în timp, fie invenții şi kitsch-uri absolute.

Alt Exemplu de KITSCH ABSOLUT

KITSCH ABSOLUT

KITSCH PENIBIL

(FLUIERUL) 

https://semne-cusute.blogspot.ro/?m=1

Acest articol a fost publicat în TRADITII ROMANESTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Cum recunoașteți modelele străvechi de pe IE față de cele inventate recent. Cum recunoști o IE cu modele străvechi românești, de UN KITSCH.

  1. Felicita Rey zice:

    Multumim frumos.Am gasit si eu modele ,sper sa nu gresesc:ce cauta o coloana a infinitului intre coltii lupului si coarnele berbecului?

    Apreciază

  2. Dumitru Maria zice:

    Un articol foarte bun! Interesant este faptul că, atunci când l-am vazut prima data, in prima parte a lui mai era o poza cu câteva semne si numele lor in engleză. Acum insă nu mai gasesc acea poză!! Pacat !! Mi-a atras atentia deoarece am găsit pe o iie doua din acele semne, exact asa cum erau acolo, ”lumina” si ”viata”, care se repetau intr-un sir lung pe piept si pe mâneci.

    Apreciază

  3. Ela zice:

    In proiectele Semne Cusute (http://www.facebook.com/SemneCusute/, http://www.semnecusute.ro) este depusa o munca uriasa pentru a promova modelele traditionale in tara si in afara, pentru a documenta semnele cusute traditionale, pentru a face ca iile romanesti sa devina patrimoniu UNESCO.

    Este pacat ca eforturile lor raman necunoscute, si in loc sa le promovati, folositi imaginile lor fara consimtamant si fara referinte!

    Apreciat de 1 persoană

  4. viga elena zice:

    AR TREBUI SA SE RETIPAREASCA MAI MULTE CARTI CU MODELE STRAVECHI.AM INCEPUT SA COASEM DIN NOU II TARANESTI,DAR FARA MODELE AUTENTICE,FACEM SI NOI CUM NE DUCE MINTEA .AR FI PACAT SI DE MUNCA NOASTRA. AS DORI SA CUMPAR CARTI CU MODELE,DAR NU AM DE UNDE ACUM.SPER SA GASESC CEVA CAND MERG IN TARA.RESPECTELE MELE.

    Apreciază

  5. citadela zice:

    Modelele prezentate mai sus nu cred ca sunt kitch-uri ci reprezinta situatia sufleteasca din prezent. Simbolistica mistica complexa din trecut nu-si are locul in prezent. Ea este bazata pe suferinta perpetua si trairi mistice ale acelor vremuri. Degeaba le folosesti acum daca nu le traiesti. Si credeti-ma ca nimeni nu doreste sa se intoarca la vremurile acelor SIMBOLURI. Este identic cu suvenirele ieftine ce se vind in Peru si Egipt, copii ale vremurilor cind se sacrificau oameni zeilor.

    Apreciază

    • Luminita zice:

      Sunt de aceeasi parere.
      Bineinteles ca nu trebuie uitate vechile semne si semnificatia lor dar, cred ca daca sunt modele contempotane de bun-gust, nu trebuie ignorate sau blamate. Eu consider ca reprezinta un fel de evolutie a cusaturilor. Plus ca, daca multe semne stravechi reprezentau zeitati, ele chiar nu isi au rostul pe hainele unui popor crestin in prezent. Si asta pentru ca simbolurile si semnele, oricare ar fi ele, inmagazineaza energia buna sau rea a ceea ce reprezinta, energie care este adusa in viata omului. Chiar si din traditie, nu trebuie pastrat absolut totul in forma initiala, daca ne apropie de idolatrie. La fel de valoroasa, sau poate chiar si mai valoroasa, poate fi o ie cu simboluri ale crestinismului, pline si ele de profunzime, in locul celor ale zeitatilor stravechi, romanii fiind un popor crestin de vreo 2000 de ani. Adica ceva care sa ne reprezinte acum, la fel cum stravechile motive ii reprezentau pe stramosi, pastrand elementele comune sau neutre. Dupa cum valoroase pot fi si iile cu simboluri din natura sau care sa exprime norme morale (un simbol al cinstei, al onoarei, al intrajutorarii ori al familiei etc) si spiritualitatea actuala.
      Nu sunt absolut deloc de acord cu amestecuri de simboluri si de forme din registre total diferite si fara noima, cum din pacate am vazut multe in ultima vreme (flori colorate brodate, alaturi de cusaturi in cruciulita de forma geometrica) si, desigur, nu o sa-mi doresc sa vad simboluri ale vietii tehnologizate. Adica a conserva nu inseamna neaparat rigiditate si nici anatemizare absoluta a altor reprezentari ale vietii decat cele stravechi.

      Apreciază

  6. limbazeilor zice:

    S-au pierdut multe de-a lungul timpului……Eu vad o similaritate intre modelele de pe ii si limba pe care o vorbim……….Ambele contin simboluri,simboluri care ne protejeaza,in masura in care le folosim……..Ne putem intoarce la ele?Ce inseamna A INTOARCE?Cred ca inseamna A RASUCI…..

    Apreciază

    • Luminita zice:

      Sau a indoi…ca un U sau ca un V…

      Apreciat de 2 persoane

      • cuvintoptim zice:

        Am citit raspunsul despre faptul ca putem inlocui simboluri vechi cu simboluri noi…….Nu sunt de aceeasi parere…………………Cred ca o creatie noua,cu gust facuta,nu este un chich,dar cred,deasemenea,ca ea nu poate inlocui creatiile vechi cu simbolurile clare ale unei cunoasteri de care incepem sa ne apropiem acum,,cand,nu stiu din ce motiv,se inlatura valurile…….Dupa cum am mai spus,cred ca simbolurile respective au fost cusute in scopul protejarii purtatorului ,uitandu-se,acest lucru,pe parcursul timpului,adaugandu-se,din cand in cand,cate o creatie personala,astfel incat s-a ajuns la situatia actuala,in care nu beneficiem de protectia lor,nepurtandu-le,asa cum nu beneficiem,decat intr-un procent de aproximativ 50% de puterea sunetelor din limba stramosilor………….

        Apreciază

  7. Mihaela Paula zice:

    Sunt de acord ca fiecare semn cusut pe ia romaneasca are o semnificatie si ca traditia trebuie pastrata, insa asta nu insemna ca nu putem fi creativi si imbina in mod placut vechi cu nou (nou nu ar insemna ie cusuta cu motive ce nu au nici o semnificatie sau chinezarii). Eu am gasit niste modele vechi, dar as vrea sa fie si un pic din sufletul si inima mea in ia ce mi-o voi coase curand, asa ca am incercat sa adaptez putin cusatura la timpul, spatiul si indemanarea mea de acum.

    Apreciază

  8. Mona Lupu zice:

    Va rog tare mult. Is perfect de acord cu ce-ati zis. Exista un catalog cu simbolurile undeva si cu descrierea lor? Ma intereseaza enorm. Mulțumesc

    Apreciază

  9. Gabriela Cristea zice:

    Minunat La cate falsuri Indiene Exista in Lumea folklorului

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.